7 Οκτ 2011

Σήμα κινδύνου για το Καλλισπέρη

Η κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ακίνητο του κληροδοτήματος Καλλισπέρη, αλλά και οι καταγγελίες από το Σύστημα Προσκόπων που στεγάζεται στον χώρο, για «ολοκληρωτική κοπή των δέντρων» που βρίσκονται στον κήπο του κτίσματος από συνεργείο του Δήμου Χαλανδρίου, επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για το μέλλον του κληροδοτήματος, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου.

Αναξιοποίητη περιουσία

Το κληροδότημα Καλλισπέρη, δωρεά της αείμνηστης Σεβαστής Καλλισπέρη, είναι ένα συγκρότημα κτηρίων εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα, που βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δίπλα στην Ακρόπολη (συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Παρθενώνος 43 και Νικολάου Καλλισπέρη 22). Το πανέμορφο ακίνητο, αναξιοποίητο μέχρι στιγμής από τον Δήμο, βρίσκεται σήμερα σχεδόν υπό κατάρρευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του οικοπέδου στεγάζεται ήδη από το 1947 (προτού το ακίνητο περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Χαλανδρίου) το 8ο Σύστημα Προσκόπων, χωρίς όμως, σύμφωνα με τον Δήμο, ο χώρος να τους έχει παραχωρηθεί επίσημα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Κώστα Παττακό, για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε ψηφιστεί ειδική τροπολογία στη Βουλή «με παρέμβαση δική μου (σ.σ.: ως τότε δημάρχου) ακόμα και στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη», ώστε αυτό να περιέλθει κατευθείαν στον Δήμο, δηλαδή να γίνει μεταβίβασή του από ελεύθερο κληροδότημα, σε κληροδότημα του ΟΤΑ.

Καταγγελίες για κοπή δέντρων

Αρχικά, το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ερώτηση από τον επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Σίμο Ρούσσο, ο οποίος, μεταφέροντας τις καταγγελίες των προσκόπων, ανέφερε ότι ύστερα από δύο παρεμβάσεις συνεργείων του Δήμου -η μια εκ των οποίων έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα- υπήρξε «ολοκληρωτική κοπή των δέντρων» στον κήπο του ακινήτου. Μάλιστα, οι πρόσκοποι προχώρησαν σε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία, με αποτέλεσμα ένας εκ των εργατών να βρεθεί στο αυτόφωρο! Ο Σ. Ρούσσος διερωτήθηκε αν όλα τα παραπάνω έγιναν σε γνώση της διοίκησης, ενώ ζήτησε να μάθει τι πραγματικά έγινε στον χώρο.
Απαντώντας, ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης υποστήριξε ότι ο Δήμος προχώρησε σε εργασίες καθαρισμού του οικοπέδου, κάτι που διαβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μύρων Ανδριανάκης. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος υποστήριξε ότι ο Δήμος προχώρησε στον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου από τα άγρια χόρτα και τους θάμνους μέσα στον Αύγουστο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού.
Οι πρόσκοποι, πάντως, επιμένουν ότι κόπηκαν δένδρα, ανάμεσα στα οποία τρία πεύκα ύψους τριών μέτρων, ένα κυπαρίσσι μικρού μεγέθους, 15 σγγελικές τριών μέτρων και πολλά άλλα.

Υπό κατάρρευση το ακίνητο

Επί τάπητος όμως τέθηκε και το θέμα της κακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ακίνητο. «Είναι έτοιμο να πέσει και απαιτείται να λάβουμε μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Κική Γκότση, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Λάζαρος Παναγιώτου έκανε λόγο ακόμη και για διεξαγωγή παζαριού εντός του οικοπέδου τις Κυριακές.
Σε απάντηση των παραπάνω, ο Μ. Ανδριανάκης επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος ως (πρώην) αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τα τρία τελευταία χρόνια είχε δεχτεί δεκάδες έγγραφα από τον Δήμο Αθηναίων, την Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και περίοικους, για την κατάσταση του κληροδοτήματος. «Έτσι, το 2009, επειδή μέσα στο ακίνητο είχαν εγκατασταθεί διάφορα περιθωριακά στοιχεία, που είχαν γεμίσει τόσο το κτήριο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο με αστικά στερεά απόβλητα, προχωρήσαμε στην περίφραξη του χώρου», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το 2010, ύστερα από αιτήματα των περιοίκων, ο Δήμος προέβη στον καθαρισμό των εσωτερικών χώρων του ακινήτου, ο οποίος είχε να καθαριστεί 35 χρόνια!
Σημειώνεται τέλος, ότι με απόφασή της στη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ανέθεσε σε δικηγόρο «να ερευνηθούν οι τίτλοι κυριότητας του ακινήτου, να γίνουν επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου των Οικονομικών για την προσφερόμενη και δυνατή αξιοποίησή του, να διερευνηθούν και τακτοποιηθούν τυχόν καταλήψεις του ή καταπατήσεις του και εν γένει να προστατευθούν τα νόμιμα συμφέροντα του Δήμου».

της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 7/10/2011