Στο προσκήνιο η κυβέρνηση παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) και στο παρασκήνιο καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις με βάση τις οποίες αμείβονται εκατομμύρια εργαζόμενοι.
Την ώρα που υπουργείο Εργασίας, συνδικάτα και θεσμικοί φορείς «λιθοβολούν» την πρόταση της τρόικας περί κατάργησης της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ για να προκύψει καινούργια με κατώτατο μισθό μικρότερο από τα 751 € μεικτά (περίπου 600 καθαρά) που είναι σήμερα, στο παρασκήνιο προωθείται με ταχείς ρυθμούς η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Εάν τελικά, όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο, ισχύσει το να μην έχει στο εξής ο αρμόδιος υπουργός τη δυνατότητα να υπογράφει την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου, τότε ουσιαστικά τις καθιστά ανενεργές. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη εφαρμογή του θεσμού των ατομικών συμβάσεων, που μεταφράζεται σε ακόμα μικρότερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης με νέες χθεσινές δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι είναι «ανέφικτη η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει πάνω στο θέμα αυτό. Κάτι τέτοιο ρυθμίζεται με διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών». Κύκλοι του υπουργείου του, ωστόσο, άφηναν να διαρρεύσουν αυτές οι πληροφορίες προχθές το βράδυ. Ταυτόχρονα όμως εμφανίζεται να έχει προτείνει στην τρόικα να ισχύουν επιχειρησιακές συμβάσεις σε μικρές επιχειρήσεις, κάτω των 20 εργαζομένων, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνούν τα 3/5 αυτών. Δηλαδή, αν αποδεχτούν μειωμένες αποδοχές οι 12 από τους 20 εργαζομένους, τότε θα υπογράφεται επιχειρησιακή σύμβαση που θα δεσμεύει και τους υπολοίπους, χωρίς να μπορούν να «ακουμπήσουν» στην κλαδική τους σύμβαση, που θα έχει ασφαλώς υψηλότερες αποδοχές.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκου Κιουτσούκη ότι «μετά τις ειδικές επιχειρησιακές, η τρόικα έχει ως στόχο να καταστεί η Ελλάδα χώρος ειδικής οικονομικής ζώνης και προτεκτοράτο των Ευρωπαίων εταίρων μας»
Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Κουτρουμάνης προσθέτει ότι η τρόικα εξετάζει τρόπους για μείωση του μη μισθολογικού κόστους των αποδοχών, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να μειωθούν οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει μια κακοφωνία που είναι βασανιστική για τον ελληνικό λαό.
του Βασίλη Αγγελόπουλου, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 6/10/2011