Ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε ότι το ερώτημα θα αφορά την εν εξελίξει δημοσιονομική κρίση
Με ερώτημα το οποίο θα αναφέρεται ευθέως στην παρούσα εκρηκτική για την Ελλάδα δημοσιονομική συγκυρία αναμένεται να διεξαχθεί στο προσεχές μέλλον δημοψήφισμα. Τον σχετικό κυβερνητικό προσανατολισμό αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο κ. Χαρ. Καστανίδης, δίχως ωστόσο να δεσμευτεί ούτε για το ακριβές του ερωτήματος ούτε και για τον χρόνο διεξαγωγής του. Λίγη ώρα αργότερα πάντως, ο κ. Η. Μόσιαλος τόνισε ότι η κυβέρνηση «επικεντρώνεται» στους στόχους που αφορούν την υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων του Ιουλίου, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ακόμα κυβερνητική απόφαση για δημοψήφισμα».
Καλούμενος να σχολιάσει και τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Καστανίδη έγιναν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και όχι των κυβερνητικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, από την τοποθέτηση του κ. Καστανίδη προκύπτει πως πιθανόν ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι ανάμεσα στην ημέρα λήψης των επικείμενων ευρωπαϊκών αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα και τον Δεκέμβριο.
«Το ερώτημα που θα διατυπωθεί θα αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού, ενόψει της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Ο ελληνικός λαός σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή οφείλει να πάρει θέση, μαζί με όλα τα κόμματα, επί του δημοσιονομικού προβλήματος», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Οι λιγοστοί, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, παρόντες στην αίθουσα της Ολομέλειας βουλευτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να αντιδρούν στην τοποθέτηση αυτή του κ. Καστανίδη. «Πηγαίνουμε ολοταχώς και με επιταχυνόμενη μάλιστα πορεία προς ένα γκρεμό», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Ν. Δένδιας (Ν.Δ.) και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Καστανίδη:
«Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι αν η απάντηση του λαού σε οποιοδήποτε ερώτημα του θέσετε είναι ένα «όχι», θα αποχωρήσετε επιτέλους και θα οδηγηθείτε σε εκλογές; Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδειχθεί παντελώς ανίκανη».
Λίγη ώρα αργότερα, ανάλογη «πρόσκληση» στην κυβέρνηση να παραιτηθεί στο ενδεχόμενο να αποφανθεί με αρνητικό τρόπο ο λαός στο δημοψήφισμα, απηύθυνε και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.
Η μοναδική φωνή, χθες στο Κοινοβούλιο, που τάχθηκε ευθέως κατά της διεξαγωγής ενός τόσο σημαντικού δημοψηφίσματος στην παρούσα συγκυρία ανήκε στην κυβερνώσα πλειοψηφία και ειδικότερα στον κ. Απ. Κακλαμάνη: «Ο νόμος ας ψηφιστεί. Να υπάρχει. Οταν κάποτε εν ηρεμία θα μπορέσουμε. Ζούμε, όμως, σε μια εποχή που ο λαός χειραγωγείται. Εύχομαι και κάνω έκκληση να μην προχωρήσουμε σε διαδικασίες που θα εντείνουν τα δεινά και θα αποτελέσουν αρχή μεγαλύτερων δεινών για τη χώρα».
Αξιοσημείωτο σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως ημερομηνίας που θα αποφασιστεί, η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος σύμφωνα με την ειδική έκθεση που συνυπογράφουν οι κ. Καστανίδης και Ευ. Βενιζέλος και η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες μόνο με τις πράσινες ψήφους, θα σημάνει δαπάνη η οποία θα ανέρχεται στο ποσό των 110 εκατ. ευρώ. Επικριτικοί των κυβερνητικών επιλογών ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την αρχή της συνεδρίασης οι συνάδελφοί τους του ΚΚΕ αποχώρησαν, σε ένδειξη συμπαράστασης στη χθεσινή απεργία.
Η Δράση
«Σε κατάσταση πραγματικά έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση επιλέγει να νίψει τας χείρας της, αναγγέλλοντας δημοψήφισμα «σχετικό με τη δημοσιονομική κρίση». Η φυγομαχία αυτή είναι χειρότερη και από αυτήν που επιχείρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές το 2009», ανέφερε η Δράση του κ. Στ. Μάνου.
του Γιώργου Μπουρδάρα, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 6/10/2011