7 Οκτ 2011

Τελειώνουν τις κλαδικές συμβάσεις. ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αναστέλλεται για μία διετία η επέκτασή τους. Το σύνολο των μισθολογικών και εργασιακών θεμάτων θα ρυθμίζεται σε επίπεδο επιχείρησης

"Βόμβα" στα θεμέλια των κλαδικών συμβάσεων βάζουν πέντε νέες ρυθμίσεις, που ανοίγουν τον δρόμο για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αλλάζουν το τοπίο στην αγορά εργασίας.
Ουσιαστικά οι κλαδικές συμβάσεις μπαίνουν στο περιθώριο και το σύνολο των μισθολογικών και εργασιακών θεμάτων θα ρυθμίζεται σε επίπεδο επιχείρησης. Για τον σκοπό αυτό προωθούνται ρυθμίσεις που έχουν ως στόχο η διαπραγμάτευση να γίνεται μεταξύ εργοδότη και των εργαζομένων που απασχολεί.

Αναλυτικά οι πέντε παρεμβάσεις στο μέτωπο των συμβάσεων είναι οι εξής:

1 Κατάργηση της λεγόμενης "ευνοϊκής ρήτρας", που προβλέπει ότι υπερισχύει η καλύτερη σύμβαση για τον εργαζόμενο. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οποιαδήποτε επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να υπερισχύει της ομοιοεπαγγελματικής ή κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Χωρίς ρήτρα

Δηλαδή οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να ρυθμίζουν το θέμα των μισθών, των επιδομάτων, ακόμα και τα θεσμικά αιτήματα. Μάλιστα θα μπορούν να είναι απλές επιχειρησιακές συμβάσεις (όχι οι λεγόμενες ειδικές) και επομένως δεν θα χρειάζεται καν να υπάρχει ρήτρα για να μην γίνονται απολύσεις στην επιχείρηση.
Ουσιαστικά το μόνο που φαίνεται πως διασώζεται είναι η εθνική συλλογική σύμβαση, η οποία θα αποτελεί το κατώτερο όριο των αμοιβών.

2 Αναστολή για μία διετία της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Μέχρι τώρα οι συμβάσεις που υπογράφονταν από το 51% των εργοδοτών επεκτείνονταν στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου.
Την κατάργηση της σχετικής ρύθμισης είχε επανειλημμένα ζητήσει η τρόικα, που πιέζει για τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Τώρα η σχετική διάταξη "παγώνει", εξέλιξη που αποτελεί ένα σαφέστατο πλήγμα στον θεσμό των κλαδικών συμβάσεων.

3 Υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων ακόμα και στις μικρές επιχειρήσεις από ενώσεις προσώπων. Συγκεκριμένα, οι ενώσεις θα μπορούν να συγκροτούνται από τα 3/5 των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

4 Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πηγαίνουν για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο Εργασίας.

5 Επιτάχυνση των διαδικασιών για συγκρότηση επιχειρησιακών σωματείων. Η συζήτηση της αίτησης θα γίνεται εντός δέκα ημερών και το δικαστήριο θα αποφασίζει το κατά πόσο θα αποδέχεται ή θα απορρίπτει την αίτηση.

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
"Ανοίγουν πόρτα για αμοιβές Κίνας και Ινδίας"

Θύελλα αντιδράσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα προκαλούν οι ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με τη ΓΣΕΕ να αρνείται συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας. "Οχι μόνο "το βαρέλι δεν έχει πάτο", αλλά και η κυβερνητική υποχωρητικότητα δεν έχει τελειωμό", σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Συνεχίζει τονίζοντας "ας μην "κοπιάζει" άλλο η κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με τέτοιες αποφάσεις βγάζει τους Ελληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή εκτός αυτού που είναι η πραγματική Ευρώπη".
Καταλήγοντας σημειώνει χαρακτηριστικά πως "την ύστατη στιγμή καλώ την κυβέρνηση να μη νομοθετήσει αυτά που η "τρόικα" επιτάσσει, γιατί έτσι ανοίγει την πόρτα (μάλλον γκρεμίζει τους τοίχους) για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου".
Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ, απαντώντας σε πρόταση του κλιμακίου της τρόικας για συνάντηση, σημειώνει πως "έχουμε την αίσθηση ότι η συνάντηση μαζί σας δεν έχει χρησιμότητα, δεδομένου ότι γνωρίζετε τις απόψεις μας αλλά δυστυχώς δεν είστε διατεθειμένοι και να τις εισακούσετε έστω εν μέρει. Οι δικές μας "κόκκινες γραμμές" έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και τα μέτρα που προτείνονται συναντούν την πλήρη αντίθεση του συνόλου του ελληνικού λαού".

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Απεργία την Τετάρτη

Σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις και στο ασφαλιστικό. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το ενδεχόμενο συμμετοχής εξετάζουν και όσοι δραστηριοποιούνται στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα.
Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη απεργία που πραγματοποιεί αυτόν τον μήνα το συνδικαλιστικό κίνημα, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων κινητοποιήσεων. Την Τετάρτη πραγματοποίησαν απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

"Ανατροπή"

Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος σημειώνει πως "η κυβέρνηση της τρόικας και των δανειστών κάθε μέρα γίνεται και πιο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης και όλων όσων τη στηρίζουν αποτελεί πλέον τη μόνη επιλογή για τους εργαζόμενους και την κοινωνία".

της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 7/10/2011