ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κατέκλυσαν χθες το κέντρο της Αθήνας οι δημόσιοι υπάλληλοι στη μεγαλύτερη πορεία από την ίδρυση της ΑΔΕΔΥ, φωνάζοντας ότι δεν αντέχουν άλλο τις περικοπές και τις απολύσεις και απαιτώντας αξιοπρεπή διαβίωση.
Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στις 10.30 το πρωί, στην Ομόνοια. Στα Προπύλαια είχαν συγκεντρωθεί φοιτητές και μαθητές. Στην πλατεία Κοραή συναντήθηκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. Στην πλατεία Κλαυθμώνος οι δημόσιοι υπάλληλοι, έχοντας στις τσέπες «μαλόξ» και στην τσάντα τις μάσκες.
«Έχουμε σαλτάρει όλοι. Συμβαίνουν τρομερά πράγματα. Το νέο μισθολόγιο είναι πολύ σκληρό.
Θα πάμε σ' εκλογές», έλεγαν. Ανθρωποι που μέχρι χθες δεν μετείχαν σε κινητοποιήσεις κατέβαιναν με πανό ομοσπονδιών, αφήνοντας έκπληκτους ακόμα και τους διοργανωτές: «Είναι ο απλός κόσμος του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ. Πρώτη φορά βλέπω πανό τόσων υπουργείων.
Και χιλιάδες εργαζόμενους. Τώρα συνειδητοποιούν την κατάσταση» έλεγε η Δεσπ. Σπανού (ΑΔΕΔΥ).
Τα πανό έγραφαν «όχι στη φτώχεια και την εξαθλίωση», «ανοχή και αντοχή τέλος». Ζητούσαν «αξιοπρεπή διαβίωση». Χτυπούσαν τύμπανα φωνάζοντας «είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι».
Στη μιάμιση μετά το μεσημέρι, η πορεία των κορυφαίων συνδικαλιστικών φορέων έστριβε στη Φιλελλήνων. Στην Αμαλίας ήταν το ΠΑΜΕ. Η Πανεπιστημίου και η Σταδίου γέμιζαν ασφυκτικά, καθώς και η πλατεία Συντάγματος. Το σύνθημα ήταν «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».
Η συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων του ΠΑΜΕ αποχωρούσε συγκροτημένα, αλλά αρκετοί παρέμειναν στην πλατεία: «Η ζωή μας δεν αλλάζει, καταστρέφεται» έλεγαν όσοι κατέβηκαν για πρώτη φορά σε πορεία. «Οταν το μυαλό μας είναι στην προσπάθεια επιβίωσης δεν υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της διδασκαλίας. Μας συκοφαντούν. Δεν είναι συντεχνιακά τα προβλήματα» έλεγαν οι εκπαιδευτικοί.
Τη στιγμή που οι μαθητές πετούν τα πρώτα πλαστικά μπουκάλια νερό στη διμοιρία (Οθωνος και Αμαλίας) γίνεται η αλλαγή φρουράς στον Αγνωστο Στρατιώτη. Πέφτουν τα πρώτα χημικά, αλλά οι εργαζόμενοι, ακόμα και οι συνταξιούχοι παραμένουν: «Αυτά μας μάραναν τόσα χρόνια. Ο σεβασμός στους θεσμούς. Γι' αυτό όσες απεργίες και να κάνουμε δεν θ' αλλάξει τίποτα. Μόνο μ' ένα νέο Δεκέμβρη ίσως να ξανασκεφτούν τα μέτρα», έλεγαν δείχνοντας να το πιστεύουν.
της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 6/10/2011