10 Οκτ 2011

Στις τρέχουσες -χαμηλές- τιμές η (ξε)πώληση του Ελληνικού

ΤΡΟΪΚΑ: ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΟΣΟ ΟΣΟ...
• ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΞΙΑΣ 25 ΔΙΣ. ΕΩΣ ΤΟ 2014

Το Ελληνικό πωλείται σε... τιμή ευκαιρίας. Η έκταση του πρώην αεροδρομίου αποτελεί τη... ναυαρχίδα λίστας εκατοντάδων ακινήτων που θα πωληθούν σε αγοραίες τιμές (prevailing prices), με στόχο να οδεύσουν στη μείωση του χρέους 25 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014.
Η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις της τρόικας να πωληθούν με τις σημερινές πολύ χαμηλές τρέχουσες αξίες τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Η δέσμευση ήταν σαφής στο αναθεωρημένο Μνημόνιο του Ιουνίου, που προέβλεπε πωλήσεις ΔΕΚΟ και ακινήτων σε αγοραίες τιμές. Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως και με πολλά άλλα μέτρα, στη συνέχεια προσπάθησε να το... αποφύγει.
Πλέον, μετά τις παλινωδίες στην πορεία του ελλείμματος, την αδυναμία να επιτευχθεί ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων για το 2011 και την καθυστέρηση στην ουσιαστική ενεργοποίηση -με μεταβίβαση κυριότητας- στο πανίσχυρο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, η τρόικα σκλήρυνε τη στάση της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι άσκησε βέτο για να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του Μνημονίου και το πέτυχε απέναντι στο φόβο να μην είναι θετική η αξιολόγηση... Απαίτησε κατά την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης να είναι έτοιμο το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η έκταση του Ελληνικού, μαζί με άλλα «φιλέτα» του Ελληνικού Δημοσίου...
Για την έκταση του πρώην αεροδρομίου, μάλιστα (έχει ήδη ενταχθεί στο ταμείο) υπάρχει ειδική αναφορά στο Μνημόνιο: προβλέπει την πώληση σε 2 τμήματα, ένα φέτος και ένα το 2012, μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο έχει δικαίωμα να «αξιοποιεί» κατά το δοκούν τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του με στόχο να ικανοποιήσει το δημοσιονομικό στόχο (5 δισ. ευρώ φέτος, 14 του 2012 κ.λπ.). Ο νόμος επιτρέπει κάθε μορφή «αξιοποίησης» μεταξύ των οποίων και τη ρευστοποίηση, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα προσελκύσει κάθε ακίνητο στο σχετικό διαγωνισμό.
Ερωτήματα τίθενται και για το κατά πόσο μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί ο θεσμός της επιφανείας. Δηλαδή η διατήρηση της κατοχής του Δημοσίου στο «έδαφος» και την πώληση της επιφανείας για διάστημα έως 100 ετών. Πρόκειται για το αγγλικό πρότυπο, που πρόσφατα υιοθετήθηκε ξανά από την Ελλάδα, αλλά περιορίζει το οικονομικό όφελος από το πωλητήριο και εκτιμάται ότι μπορεί πλέον να διατηρηθεί σε λίγες περιπτώσεις.
Κάποια από τα ακίνητα που θα μπουν στην πρώτη λίστα είναι ήδη γνωστά. Ο λόγος για τα 39 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου: εκεί προωθείται η μέθοδος της πώλησης και επαναμίσθωσης. Περιλαμβάνονται κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της Γενικής Γραμματείας Τύπου, εγκαταστάσεων της αστυνομίας και εφοριών.

της Δήμητρας Καδδά, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 10/10/2011