3 Οκτ 2011

Γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Σε κλίμα έντονης ανησυχίας για τις εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε η φετινή ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου, το απόγευμα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Νεότητας.
Ενδεικτική της ανησυχίας αλλά και του ενδιαφέροντος των γονέων σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ήταν η μεγάλη συμμετοχή σε σχέση με άλλες χρονιές -αν και μικρή σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των γονέων του Χαλανδρίου-, καθώς η αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Νεότητας ήταν ασφυκτικά γεμάτη, ενώ η συζήτηση διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.
Μάλιστα, οι γονείς αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον «χορό» των κινητοποιήσεων, με το πρώτο ραντεβού να δίνεται για το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 11:00 π.μ., οπότε θα διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, σε συνεργασία με τις ενώσεις γονέων των γειτονικών δήμων και τους συλλόγους εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «παρών» στη συνέλευση έδωσαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «ο Περικλής», σε μια προσπάθεια για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών.

«Όχι στην υποβάθμιση της παιδείας»

Την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου παρουσίασε στους γονείς η πρόεδρος της Ένωσης Λίτσα Πισιμίση. Κάνοντας έναν απολογισμό της κατάστασης στην παιδεία τα τελευταία χρόνια, η κ. Πισιμίση έκανε λόγο για «συνεχή υποβάθμιση» τόσο του περιεχομένου, όσο και του δωρεάν χαρακτήρα της.
Σύμφωνα με την ίδια, η συνεχώς διευρυνόμενη υποχρηματοδότηση της παιδείας, έχει μετακυλήσει ένα σημαντικό οικονομικό βάρος στους γονείς, ενώ ταυτόχρονα το επίπεδό της παρεχόμενης εκπαίδευσης μειώνεται σταθερά.
«Κερασάκι στην τούρτα», όπως είπε η πρόεδρος, αποτέλεσαν οι φετινές εξελίξεις, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να βρίσκει τα παιδιά χωρίς βιβλία και τα σχολεία να δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν ακόμα και τις λειτουργικές ανάγκες τους, γεγονός που έχει φέρει τους γονείς αντιμέτωπους με σημαντικά διλήμματα αναφορικά με το ποια πρέπει να είναι η στάση τους απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση. Η ίδια δήλωσε ότι οι γονείς πρέπει κατηγορηματικά να αρνηθούν να «βάλουν και άλλο το χέρι στην τσέπη».
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα στον χώρο της παιδείας δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεκομμένα από τα υπόλοιπα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως π.χ. η κατάσταση στον χώρο της υγείας, η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα κλπ. Καταλήγοντας, η ίδια προχώρησε στη διατύπωση ορισμένων αιτημάτων αναφορικά με τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, αλλά με την αναβάθμιση του περιεχομένου της εκπαίδευσης και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Πολλά και σημαντικά τα προβλήματα

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι γονείς, καταθέτοντας ο καθένας τη δική του εμπειρία και άποψη, εμπλουτίζοντας τη συζήτηση.
Έτσι, το περιεχόμενο της κουβέντας κινήθηκε από τα διάφορα προβλήματα συντήρησης που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτήρια έως το κατά πόσο είναι αναγκαία η διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας από το Δημοτικό. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο πλαίσιο αυτό μεταξύ των γονέων αναπτύσσεται πλέον ένας ευρύτερος προβληματισμός αναφορικά με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά τους, αλλά και με το «πού βαδίζει ο χώρος της παιδείας», με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι βαδίζουμε στο «παιδεία για λίγους, επί πληρωμή».
Αναφορικά με τα λειτουργικά προβλήματα των σχολικών κτηρίων του Χαλανδρίου, μέλη των διαφόρων συλλόγων ανέφεραν κυρίως προβλήματα χωρητικότητας, όπως π.χ. στο 12ο Δημοτικό όπου «έχουν στοιβαχτεί δύο νηπιαγωγεία σε λίγες αίθουσες», αλλά και υπερβολικού αριθμού παιδιών ανά τμήμα.
Παράλληλα, οι περισσότεροι προέταξαν την ανάγκη να υπάρχει για κάθε σχολείο του Χαλανδρίου υπεύθυνος συντηρητής κτηρίου από τον Δήμο.
Αναφορικά με το επίπεδο αλλά και το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε, όπως είναι φυσικό, στην έλλειψη των σχολικών βιβλίων, με την οποία ξεκίνησε η χρονιά. Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύχθηκε σχετικά με το περιεχόμενο των σπουδών, με προεξάρχον το θέμα της αναγκαιότητας ή μη για διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό.
Χαρακτηριστική, πάντως, ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος έθεσε επί τάπητος το θέμα του ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των Συλλόγων Γονέων.
«Είναι διαχειριστικός των διαφόρων μικροπροβλημάτων ο ρόλος μας, ή οι Σύλλογοι πρέπει να πάρουν θέση και να αγωνιστούν για σημαντικότερα ζητήματα, στο πλαίσιο της υφιστάμενης κατάστασης στην ελληνική κοινωνία;», διερωτήθηκε.
Τελικά, η αρχική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου συμπληρώθηκε από αιτήματα και παρεμβάσεις των γονέων και εγκρίθηκε από την ανοιχτή Γενική Συνέλευση με τους γονείς να δίνουν πλέον αγωνιστικό ραντεβού για τις 15 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι προς έγκριση κατατέθηκε και ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Χαλανδρίου.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε

Αναλυτικά, το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γονέων έχει ως εξής:
«Επί πολλά χρόνια παρακολουθούμε τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας με την υποχρηματοδότησή της, με μια σειρά μέτρων που καταργούν τον δωρεάν χαρακτήρα της και την πρόσβαση όλων των παιδιών σε μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση από το προνήπιο ως και το πανεπιστήμιο, με σύγχρονο περιεχόμενο και υψηλή ποιότητα έτσι όπως το απαιτούμε οι γονείς και η κοινωνία.
Οι γονείς βάζαμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, εξωσχολικές δραστηριότητες, μεταπτυχιακά, προσπαθώντας να προσφέρουμε στα παιδιά μας καλύτερη μόρφωση και συνειδητοποιώντας με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η παιδεία απείχε πολύ από το να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους.
Φέτος όμως και μετά το πρώτο κύμα των συγχωνεύσεων σχολείων, για δεύτερη φορά μετά την Κατοχή, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς βιβλία, γεγονός με πολύ αρνητικό συμβολισμό καθώς το βιβλίο είναι αναντικατάστατο. Με τον μικρότερο αριθμό διορισμών εκπαιδευτικών παρά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, με ελαχιστοποίηση των προνηπίων που μπορούν να φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία, με 400 περίπου παιδιά εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών, με την κατάργηση των βρεφονηπιακών σταθμών, με τα σχολεία να μην έχουν χρήματα για να εξυπηρετήσουν βασικές λειτουργικές ανάγκες, με κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια.
Κι όλα αυτά σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, με ακρίβεια , ανεργία, εξαφάνιση εργασιακών δικαιωμάτων, απολύσεις, εφεδρεία, κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Φέτος μπαίνουν ακόμη πιο επιτακτικά διλήμματα στους γονείς. Να αγοράσουν βιβλία; Να πληρώσουν φωτοτυπίες; Να δώσουν χρήματα για το πετρέλαιο του σχολείου; Να ψάξουν χορηγούς για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες των σχολείων; Απαντάμε κατηγορηματικά «όχι». Κι αυτό γιατί αφενός δε μπορούμε να υποκαταστήσουμε τη δημόσια χρηματοδότηση, την οποία ήδη έχουμε πληρώσει οι ίδιοι κι αφετέρου για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αντέχει η τσέπη μας. Η δημόσια παιδεία δεν μπορεί να λειτουργήσει με αγαθοεργίες και ελεημοσύνες. Ούτε ένα ευρώ από τους γονείς.
Όπως είναι φανερό, δεν αρκεί η διαπίστωση των προβλημάτων αλλά θα πρέπει οι γονείς να διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε και να υπερασπιστούμε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

● Παιδεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Στην παιδεία δεν χωράει κανένα μνημόνιο.

● Ενιαίο, 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους. Όχι στην ανήλικη εργασία.

● Δίχρονη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή. Δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς.

● Δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όχι στην ιδιωτικοποίηση.

● Αποσύνδεση του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

● Σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

● Πιστοποίηση στις ξένες γλώσσες και την πληροφορική και ελεύθερη επιλογή της δεύτερης γλώσσας.

● Εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό των σχολείων (καθαρίστριες, φύλακες, τραπεζοκόμους κλπ) με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Ασφαλή σχολεία. Όχι στους συμβασιούχους, ωρομίσθιους και προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

● Αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Όχι στους χορηγούς και στους ιδιώτες στα σχολεία

● Αύξηση της χρηματοδότησης για τη συντήρηση των σχολείων. Μητρώο συντήρησης και υπεύθυνος συντήρησης για κάθε σχολείο.

● Ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών.

● 20 μαθητές ανά τάξη.

● Να έρθουν άμεσα όλα τα βιβλία στα σχολεία.

● Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς.

Με κύριο άξονα αυτά τα αιτήματα για την παιδεία και σε συνδυασμό με τους αγώνες όλων των εργαζομένων αποφασίζουμε:

1.Τη διοργάνωση από τους Συλλόγους γονέων Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα σχολεία

2. Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πλατεία του Χαλανδρίου το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ., σε συνεργασία με τις ενώσεις γονέων των γειτονικών δήμων και τους συλλόγους εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλοι μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε και να νικήσουμε».

πηγή : http://www.amarysia.gr/, 3/10/2011