31 Οκτ 2011

Στον "πάγο" η εφεδρεία

Στον "πάγο" παραμένει η περιώνυμη εργασιακή εφεδρεία αφού οι περισσότεροι δημόσιοι φορείς σαμποτάρουν τη διαδικασία αρνούμενοι να αποστείλουν καταλόγους με το πλεονάζον προσωπικό τους.
Η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον "Καιάδα" της ανεργίας χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, παραγωγικούς ή μη, στέφθηκε με αποτυχία.
Οι διοικήσεις σχεδόν όλων των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών προβάλλοντας λόγους έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, δεν συνέταξαν, παρότι τους ζητήθηκε επιτακτικά, πίνακες με τους εργαζόμενους που θεωρητικά τους περισσεύουν.
Αποτέλεσμα είναι να (εξ)οργισθούν πολλοί υπουργοί και να απειλούν με "καρατόμηση" τα διοικητικά στελέχη που σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι διόρισαν.
Παράλληλα ακόμη και με την ποινή της απόλυσης κινδυνεύουν όσοι προϊστάμενοι των αρμοδίων διευθύνσεων δεν γνωστοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν τα ονόματα όσων πρέπει να υπαχθούν στο απεχθές καθεστώς της εργασιακής μονιμότητας.
Το βέβαιο είναι ότι από τον Αύγουστο που ψηφίσθηκε η εργασιακή εφεδρεία ή μάλλον η κατάργηση σειράς δημοσίων φορέων ελάχιστοι υπάλληλοι έχουν μεταταχθεί ενώ κανένας δεν έχει τεθεί στο μεταβατικό στάδιο που μετά από ένα - δύο χρόνια παραμονής σ’ αυτό, οδηγεί στην πόρτα της εξόδου. Ζήτημα είναι από τους 7.000 φορείς των 10 οργανισμών που επίσημα έβαλαν "λουκέτο" να έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες οι 30!
Οι υπόλοιποι εξακολουθούν να εργάζονται, όπως πριν, παρά τις πιέσεις της Τρόικας για απόλυση τουλάχιστον 50.000 υπαλλήλων στο προσεχές διάστημα.

ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Στόχος ανέφικτος με τα σημερινά δεδομένα αφού σχεδόν όλες οι υπηρεσίες επικαλούνται κενά και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν άδικο λόγω της φυγής των περισσότερων συμβασιούχων που κάλυπταν στην πλειονότητά τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί πάντα στα χαρτιά τη συρρίκνωση των διοικητικών δομών που θα επιφέρει και αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων κατά 30%.
Πρακτικά αυτό σημαίνει κατάργηση του 1/3 των υφισταμένων δημόσιων υπηρεσιών και των θέσεων ευθύνης που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 28.000.
Το πρόβλημα είναι ότι το σύνολο των εντεταλμένων για το σκοπό αυτό, κρατικών αξιωματούχων υψώνουν οι ίδιοι εμπόδια, υποκύπτοντας στις συγκαλυμμένες απειλές των συντεχνιών -που ελέω ΠΑΣΟΚ- διοικούν πραγματικά το Δημόσιο. Ετσι, η μόνη λύση για να αρθεί το αδιέξοδο που παρατηρείται είναι η προσφυγή στις ιδιωτικές εταιρείες που ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια τους και ετοιμάζουν για τη "μεγάλη σφαγή" του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε όλο το εύρος του δημοσίου τομέα.

του Γιώργου Φράγκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 31/10/2011