Στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας μειώνονται οι κλίνες κατά 24%. Το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ διαλύεται και συγχωνεύεται με το «Αγία Ολγα» και το «Παμμακάριστος»
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καθώς τα σχέδια για τους νέους οργανισμούς οδηγούν σε δραματική μείωση των - ήδη ανεπαρκών - κλινών μέσω των επαίσχυντων συγχωνεύσεων κλινικών, που θα είναι ένα απ' τα επόμενα στάδια της πολιτικής της κυβέρνησης.
Η αρχή έγινε χτες απ' το Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Γιώργος Γεννηματάς» - το οποίο πρόκειται να συγχωνευτεί με το νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα την κατάληψη του νοσοκομείου καθώς οι σχεδιασμοί, στα πλαίσια των συγχωνεύσεων, οδηγούν σε μείωση των κλινών κατά 24%! Σήμερα γίνεται έκτακτη συνέλευση των εργαζομένων στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, που ήδη έχει συγχωνευτεί με το νοσοκομείο «Αγία Ολγα», και χτες έφτασαν νέες εντολές κατάργησης θέσεων και υπηρεσιών.
Οι εντολές της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής προς το νοσοκομείο ήταν να παρουσιάσει σχέδιο για το νέο οργανισμό του νοσοκομείου, το οποίο είχε 790 κλίνες. Η υπόδειξη ήταν ότι οι κλίνες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν πια τις 720 κλίνες. Καταργούνται δηλαδή 70 κλίνες εκ των οποίων οι 20 μεταφέρονται στον ψυχιατρικό τομέα. Δηλαδή, η μη ανάπτυξη δημόσιων δομών αποασυλοποίησης - όπως είχε υποχρέωση το κράτος - μετακυλίεται σε αφαίρεση κλινών απ' τα δημόσια νοσοκομεία.
Οι 720 κλίνες επιμερίζονται ισομερώς μεταξύ του χειρουργικού και παθολογικού τομέα - επιλογή που υπακούει στα σχέδια για το νέο σύστημα εφημεριών - όπου δεν θα εφημερεύουν οι κλινικές, αλλά οι τομείς. Ομως υπάρχει ο περιορισμός ότι κανένας τομέας δεν μπορεί να έχει πάνω από 300 κρεβάτια. Δηλαδή οι δυο τομείς θα έχουν 600 κρεβάτια και - άρα - το Κρατικό Νοσοκομείο θα έχει μείωση 190 κρεβάτια (ή 24%).
Σε αυτή την ανάλγητη απόφαση, καθώς και στα σχέδια για την εφεδρεία και τις περικοπές των μισθών αντέδρασαν άμεσα οι εργαζόμενοι με την ομόφωνη απόφαση για κατάληψη από χτες του νοσοκομείου και την αναστολή - πλην της αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών - και της λειτουργίας της εφημερίας. Ακόμα οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τη λειτουργία και των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων ακυρώνοντας στην πράξη τα πρόσθετα χαράτσια.
Σύνθλιψη του 7ου Θεραπευτηρίου
Το 7ο Θεραπευτήριο έχει ήδη συγχωνευτεί με το «Αγία Ολγα». Χτες έφτασε στο νοσοκομείο ένα ακόμα «μπουγιουρντί» του διευθυντή του χειρουργικού τομέα του «Αγία Ολγα», ο οποίος καλεί τους ειδικευόμενους και τους αναισθησιολόγους να προσέλθουν στο κεντρικό νοσοκομείο - δηλαδή το «Αγία Ολγα» - με σκοπό τη μόνιμη τοποθέτησή τους στα αντίστοιχα τμήματα. Επίσης καλεί τους διευθυντές χειρουργούς να αποφασίσουν αν θα πάνε στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» ή στο «Αγία Ολγα». Δηλαδή, το 7ο Θεραπευτήριο δέχεται το τελειωτικό χτύπημα. Σήμερα το σωματείο καλεί έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων του 7ου Θεραπευτηρίου στις 10.30 π.μ.
Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας έκαναν κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια εφεδρείας και τις περικοπές μισθών και συντάξεων.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως γνήσιος εκφραστής του κοινωνικού αυτοματισμού, έβαλε τον ΟΓΑ να κινηθεί σε βάρος των εργαζομένων του υπουργείου Υγείας. Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΟΓΑ υποστήριξε ότι δε θα μπορέσει να δώσει τα πολυτεκνικά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) στις 6 Οκτώβρη 2011 «επειδή δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες, λόγω των καταλήψεων του υπουργείου Υγείας». Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας Δημήτρης Θωμάς, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας είχαν αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα απαραίτητα έγγραφα πριν τις 15.9.2011, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν έδωσαν συνέχεια. Χτες, πρόσθεσε ο Δημήτρης Θωμάς, που έγινε γνωστή η ανακοίνωση του ΟΓΑ, υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας πήγαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «πήραν τα χαρτιά χέρι-χέρι» και σήμερα είναι έτοιμα για υπογραφή...
Κατάληψη ενάντια στην εφεδρεία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και τη συγχώνευση με το Ινστιτούτο Ερευνας (ΙΦΕΤ) και τον ΕΦΕΤ πραγματοποιούν από χτες και οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 7/10/2011