21 Οκτ 2011

Στο ταμείο της Εφορίας και χωρίς ειδοποιητήριο

Στην αναμονή για το ειδοποιητήριο πληρωμής της δεύτερης δόσης των εισφορών και φόρων που έχουν βεβαιωθεί με το πολυεκκαθαριστικό βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.
Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη λάβει το πολυεκκαθαριστικό. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, που είναι αρμόδια για τη βεβαίωση των φόρων, την εκτύπωση και αποστολή των εκκαθαριστικών, έχει κατεβάσει ρολά λόγω απεργίας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία και πολλοί φορολογούμενοι να βρίσκονται σε σύγχυση αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν.
Η «δημοκρατία» δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές, προκειμένου οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει ακόμη τα ειδοποιητήρια ή το πολυεκκαθαριστικό να είναι εντάξει απέναντι στην Εφορία και να μη βρεθούν προ εκπλήξεων, όπως μη λήψη φορολογικής ενημερότητας ή χρέωση με προσαυξήσεις.

1. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει λάβει πολυεκκαθαριστικό και έχει πληρώσει μόνο την πρώτη δόση, τότε έως το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να πληρώσει τη δεύτερη. Εφόσον δεν λάβει ειδοποιητήριο, θα πρέπει να μεταβεί στο τμήμα Εσόδων οποιασδήποτε Εφορίας και με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του να πληρώσει τη δεύτερη δόση. Για ποσό άνω των 250 ευρώ απαιτείται η πληρωμή να γίνει με τραπεζική επιταγή σε διαταγή της ΔΟΥ ή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Εφόσον ο φορολογούμενος δεν διαθέτει το ειδοποιητήριο πληρωμής της δεύτερης δόσης, τότε δεν μπορεί να πληρώσει σε τράπεζα.

2. Εφόσον δεν έχει έχει εκδοθεί το πολυεκκαθαριστικό, τότε δεν έχει βεβαιωθεί και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος είναι από τους «τυχερούς», διότι θα καθυστερήσει η εξόφληση της εισφοράς αλληλεγγύης, τους τέλους επιτηδεύματος και του φόρου επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης (Ι.Χ. άνω των 2.000 κ. εκ.).

3. Όσοι φορολογούμενοι είναι πιστοποιημένοι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν τη δυνατότητα με τους κωδικούς που διαθέτουν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας ενημέρωσης για τις ειδοποιήσεις πληρωμής φόρου. Εκεί μπορούν να διαπιστώσουν αν έχει εκδοθεί το πολυεκκαθαριστικό σημείωμα ή το ειδοποιητήριο για την πληρωμή κάποιας δόσης της εισφοράς αλληλεγγύης. Το ειδοποιητήριο και το εκκαθαριστικό που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή, εφόσον εκτυπωθούν, είναι έγκυρα για την πληρωμή των φόρων με την προσκόμισή τους στην τράπεζα.

του Σπύρου Δημητρέλη, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 21/10/2011