31 Οκτ 2011

Πρωτόκολλο και κλητήρες σε εφεδρεία με «κούρεμα» του κράτους έως και 60%

Δεύτερο κύμα εφεδρείας στον στενό δημόσιο τομέα φέρνει το 2012, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών για μείωση του δημόσιου τομέα. Με βάση και την έκθεση του ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση προχωρεί σε περικοπή έως και 60% φορέων, υπηρεσιών και άλλων δομών της δημόσιας διοίκησης, ενώ μια σειρά από υποστηρικτικές διαδικασίες του κράτους θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών.
Στην έκθεσή του, την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, ο ΟΟΣΑ εισηγείται «κούρεμα» φορέων, υπουργείων και άλλων υπηρεσιών του κράτους. Η μείωση μπορεί να φΤάσει και το 60% και θα αφορά σε πρώτη φάση διοικητικές υπηρεσίες όπου απασχολούνται χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πάντως, σύμφωνα και με την εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, η μείωση αυτή θα είναι, αρχικά τουλάχιστον, της τάξεως του 30%.
Διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με τη μισθοδοσία, υπάλληλοι πρωτοκόλλου, κλητήρες, τεχνικοί υπολογιστών, υπάλληλοι προμηθειών και άλλοι είτε θα μετακινηθούν είτε θα περάσουν στην εφεδρεία, ενώ ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του Δημοσίου εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα.
Το πρώτο πείραμα θα γίνει με την εκχώρηση των υποστηρικτικών πυλώνων των υπουργείων και των οργανισμών σε ιδιωτικές εταιρίες. Αντί, λοιπόν, τα γρανάζια να τα κινούν χιλιάδες υπάλληλοι, στη θέση τους θα υπάρχει ένας κεντρικός server που θα τον ελέγχει ιδιώτης και από αυτόν θα φεύγουν και θα έρχονται τα πάντα (ενιαίο πρωτόκολλο και ίδια έγγραφα αποφάσεων για όλους).
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει χιλιάδες υπαλλήλους τόσο στην εργασιακή εφεδρεία αρχικά όσο και στην απόλυση από το Δημόσιο, ακόμη και από τον στενό δημόσιο τομέα. Μόλις το περασμένο Σάββατο η «δημοκρατία» αποκάλυψε ότι η μείωση του δημόσιου τομέα κατά 30% μπορεί να οδηγήσει 250.000 υπαλλήλους στην ανεργία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως πληροφορείται η «δ», η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχτεί τις εισηγήσεις της τρόικας για σημαντική μείωση του δημόσιου τομέα, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πτώση του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα. «Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε στη «δ» υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συμμετέχει στις συσκέψεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, από τη στιγμή που, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής, οι δανειστές μας ανέλαβαν τα χρέη της χώρας μας και εμείς τα ελλείμματά μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ως χώρα είμαστε υποχρεωμένη να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορούμε να εξυπηρετούμε μόνοι μας μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα του κράτους.

πηγή : Εφημερίδα "Δημοκρατία", 31/10/2011