21 Σεπ 2011

Το υπουργείο ζητά φοροδίκες-εξπρές κατ' εντολή της τρόικας

Σε αγώνα δρόμου για την επίτευξη των στόχων-δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση σε εφαρμογή του 4ου επικαιροποιημένου Μνημονίου, έχει επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητώντας την άμεση συνδρομή των δικαστών για την ταχεία διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων.
Η τρόικα επιτάσσει εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων σε όλα τα διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του Ιουλίου 2013. Οι εξαμηνιαίοι ενδιάμεσοι στόχοι περιλαμβάνουν τη μείωση των εκκρεμών υποθέσεων τουλάχιστον κατά 15% μέχρι το τέλος του 2011, 50% μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2012 και 80% μέχρι τέλος του 2012.Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, έχει δηλώσει αισιόδοξος ότι μέχρι την εκπνοή του χρόνου θα έχει μειωθεί το στοκ των φορολογικών υποθέσεων (περίπου κατά 163.000), αλλά έχει εκφράσει σοβαρούς προβληματισμούς κατά πόσο είναι εφικτό να έχουν διεκπεραιωθεί οι μισές εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.

Οι δικαστές λένε ότι ο στόχος αυτός είναι μη ρεαλιστικός, με δεδομένο ότι:

* Υπάρχουν σοβαρά κενά σε δικαστικές θέσεις, που υπολογίζονται στο 50%.

* Χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις με το ίδιο νομικό ζήτημα λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια, διότι, επί χρόνια, αναμένεται η οριστική επίλυσή του από το ΣτΕ. Μόνον στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά εκκρεμούν 800 υποθέσεις για τη φορολόγηση ή μη του επιδόματος βιβλιοθήκης για τους πανεπιστημιακούς, 700 υποθέσεις για το επίδομα των 176 ευρώ, ενώ χιλιάδες υποθέσεις αφορούν τη φορολόγηση ή μη ενός επιδόματος που παίρνουν οι τελωνειακοί.

* Με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, περίπου 4.500 υποθέσεις αφαιρέθηκαν από την αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά μεταφέρθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία αδυνατούν πλέον να τις εκδικάσουν.

* Ο κύριος όγκος των υποθέσεων που εκκρεμούν οφείλεται στην άσκηση αβάσιμων ένδικων μέσων από τη διοίκηση. Δηλαδή, το ίδιο το Δημόσιο εξαντλεί όλα τα νομικά όπλα κατά αποφάσεων που δικαιώνουν τον πολίτη, ακόμη και αν είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει καμία τύχη. «Οι δικες τραβάνε χρόνια για πεθαμένες υποθέσεις, ενώ το Δημόσιο όχι μόνο δεν ωφελείται, αλλά επιβαρύνεται, αφού υποχρεώνεται να πληρώσει, και μάλιστα έντοκα», επισημάνθηκε κατά την τετράωρη χθεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης και των επικεφαλής των διοικητικών δικαστηρίων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ηρακλείου, με σημείο αιχμής την επίσπευση απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης.

Οι δικαστές πρότειναν να παραιτηθεί το Δημόσιο από εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις, των οποίων τα νομικά ζητήματα έχουν λυθεί, ώστε να καταργηθούν οι σχετικές δίκες και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να μην επιτρέπει την, εκ μέρους του, καταχρηστική άσκηση εφέσεων και αναιρέσεων. Παράλληλα, ζήτησαν να εισαχθεί ο θεσμός της «πρότυπης δίκης» και στις φορολογικές διαφορές.

της Βάνας Φωτοπούλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 21/9/2011