29 Σεπ 2011

Την Κυριακή οι αποφάσεις από το υπουργικό συμβούλιο για την εφεδρεία

Μετά τις δυσκολίες και τα νομικά εμπόδια συστήνεται ειδική επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει τα κριτήρια υπαγωγής - τα τρία σενάρια

Την Κυριακή, κατά πάσα πιθανότητα, σε νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τα κριτήρια με τα οποία θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί στο στενό δημόσιο τομέα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Για το θέμα δεν ελήφθη απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει από το πρωί της Πέμπτης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά εμπόδια για την εφαρμογή του θεσμού στο στενό δημόσιο τομέα που έχουν σχέση με τον συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας.
Έτσι, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού, θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει τα κριτήρια υπαγωγής, περίπου 30.000 εργαζομένων, στην εργασιακή εφεδρεία. Το θέμα, ταυτόχρονα, αναμένεται να συζητηθεί και στις επαφές που θα έχει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με την Τρόικα.
Γεγονός είναι πάντως ότι η εργασιακή εφεδρεία προχωρά μετ΄ εμποδίων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης των συναρμόδιων υπουργών, υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά εμπόδια για την εφαρμογή της εφεδρείας στο στενό δημόσιο τομέα.
Τα εμπόδια αυτά επιτείνονται σε φορείς του Δημοσίου, όπως είναι οι ΟΤΑ, στους οποίους οι δήμαρχοι εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν την τακτική των διοικητών των οργανισμών, αποφεύγοντας να υπογράψουν τις αποφάσεις για ένταξη του προσωπικού σε εφεδρεία. Και αυτό ακόμη κι αν το υπό ένταξη προσωπικό υπηρετεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου (ο αριθμός τους ανέρχεται σε 15.000 στους δήμους και σε 12.000 στις δημοτικές επιχειρήσεις) που δεν προστατεύεται από τις διατάξεις του Συντάγματος περί μονιμότητας.
Στην σύσκεψη, πάντως, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης υπό τον κ. Βενιζέλο τα σενάρια που εξετάστηκαν είναι κυρίως τρία:

-Το «καλό σενάριο» που προβλέπει την ένταξη στην εφεδρεία του προσωπικού που έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια ή έχει δύο χρόνια για να βρει στη σύνταξη. Το σενάριο αυτό κρίνεται, εκτός των άλλων, ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στους ΟΤΑ χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις μεταξύ των δημάρχων.

-Το «άσχημο σενάριο» που προβλέπει την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία του προσωπικού που προσλήφθηκε στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ από το 2000 ως σήμερα. Οι δυσκολίες, όμως, που εμφανίζει αυτό το σενάριο είναι ότι η διαδικασία «μονιμοποίησης» ορισμένων, τουλάχιστον, υπαλλήλων που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ έγιναν μέσω ΑΣΕΠ με το 164/2009 Προεδρικό Διάταγμα του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου.

-Το «κακό σενάριο» προβλέπει την απόλυση του προσωπικού και ταυτόχρονη κατάργηση των οργανικών θέσεων τις οποίες κατέχει. Σ΄αυτή την περίπτωση όμως είναι σχεδόν βέβαιον ότι οι εργαζόμενοι θα καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και θα δικαιωθούν, ενώ η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταβάλει και υπέρογκες αποζημιώσεις, εξανεμίζοντας οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη.

Εμπλοκή όμως ανακύπτει και στην ένταξη του προσωπικού που θα τεθεί τελικά σε εφεδρεία στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Κι αυτό γιατί ο εφαρμοστικός για το Μεσοπρόθεσμο νόμος κάνει λόγο για «πλεονάζον προσωπικό», γεγονός που ερμηνεύεται ότι στην εφεδρεία θα πρέπει να ενταχθούν υπάλληλοι που πλεονάζουν με βάση τις οργανικές θέσεις των φορέων του Δημοσίου. Στη ρύθμιση αυτή βασίστηκαν και οι διοικήσεις των 151 φορέων οι οποίες αρνήθηκαν να αποστείλουν λίστες με ονόματα ή απέστειλαν μόνον τις κενές οργανικές θέσεις και το προσωπικό που υπηρετεί στους φορείς.

του Δημήτρη Νικολακόπουλου, http://www.tovima.gr/, 29/9/2011