21 Σεπ 2011

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ : Όχημα για προαποφασισμένες αντιδραστικές αλλαγές

Κατατέθηκε προχτές στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

Προς την ολοκλήρωσή της βαίνει η προετοιμασία της κυβέρνησης για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, καθώς, προχτές, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα δώσει την τυπική νομιμότητα για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ως το τέλος του χρόνου, που θα αφορά σε θέματα «από τη λειτουργία της Βουλής, τον αριθμό των βουλευτών, την ευθύνη των υπουργών, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη θητεία εκλεγμένων αξιωματούχων, το εκλογικό σύστημα, μέχρι τη Δικαιοσύνη και πολλά άλλα ακόμη».
Στα περισσότερα, από αυτά τα θέματα, η θέση της κυβέρνησης είναι ήδη γνωστή. Μέσω της απαγόρευσης των κουπονιών και της ονομαστικοποίησης των συνδρομών, επιχειρεί να βάλει εμπόδια στη δράση κομμάτων όπως το ΚΚΕ, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται οικονομικά από το υστέρημα των λαϊκών στρωμάτων. Επίσης, επιδιώκει την πλήρη νόθευση της λαϊκής θέλησης, με την υιοθέτηση του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού συστήματος που επιβάλλει, μέσω των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών, το πλειοψηφικό για την εκλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών.
Τόσο με αυτές οι αλλαγές, όσο και με άλλες που σχεδιάζονται, επιχειρείται - πέραν των άλλων - να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και να εμφανιστεί το ζήτημα ως αποκλειστικό πρόβλημα του πολιτικού συστήματος, το οποίο έχει δήθεν την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται, με ενίσχυση των αστικών θεσμών. Τον ίδιο στόχο υπηρετούν οι προωθούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, όπου, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αυστηροποιηθούν δημαγωγικά οι προβλέψεις περί ευθύνης υπουργών, αλλά και στη Δικαιοσύνη, με ένταση του κατασταλτικού πλαισίου σε βάρος των λαϊκών αγώνων.
Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα, αυτό δεν εμφανίζει ουσιαστικές αλλαγές από τις αρχικές εκδοχές που είχαν δημοσιοποιηθεί. Προβλέπονται δύο τύποι δημοψηφίσματος:
Για «κρίσιμα εθνικά θέματα» και για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα», με εξαίρεση τα Δημοσιονομικά. Το αποτέλεσμα και των δύο τύπων δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, εφόσον η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπερνάει ένα ποσοστό. Σε δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό με συμμετοχή του 40% του εκλογικού σώματος.
Ο τρόπος διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι επίσης αντιδραστικός. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για συγκρότηση δύο Επιτροπών προεκλογικού αγώνα, όπου στη μία θα συμμετέχουν - υποχρεωτικά, αν θέλουν να έχουν λόγο - οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του «Ναι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος και στην άλλη όσοι τάσσονται υπέρ του «Οχι». Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να δράσουν εκτός επιτροπών. Ετσι, μέσω της διάχυσης στις επιτροπές και της ανεξέλεγκτης συμμετοχής σ' αυτές ετερόκλητων, πολιτικά και ιδεολογικά, δυνάμεων, επιτυγχάνεται η συσκότιση των πολιτικών απόψεων και ο περιορισμός της έκφρασης κομμάτων και φορέων, όπως το ΚΚΕ.
Θέση για τα δημοψηφίσματα πήρε χτες και η ΝΔ, χωρίς να αντιτίθεται στην ουσία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» το δημοψήφισμα και περιόρισε την όποια κριτική στο γεγονός ότι η κυβέρνηση, με την κατάθεση του νομοσχεδίου, έχει στόχο «τον αποπροσανατολισμό από τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα, τα σχεδιαζόμενα νέα σκληρά μέτρα και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης». Μάλιστα, συμπλήρωσε με νόημα ότι το νομοσχέδιο «δε συνδέεται με την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες στηρίζουμε».

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 21/9/2011