Διπλή θηλιά στο λαιμό των δημοσίων υπαλλήλων περνά η κυβέρνηση με το νέο βαθμολόγιο το οποίο συζητήθηκε και εγκρίθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο μισθός τους θα εξαρτάται άμεσα από τη βαθμολογική τους εξέλιξη και η βαθμολογική τους εξέλιξη θα εξαρτάται κυρίως από την απόδοσή τους με βάση στόχους που θα έχουν τεθεί τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υπηρεσίας. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εισάγει τη διαίρεση και τον ανταγωνισμό μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, ωθεί τον ατομικισμό στο ανώτατο επίπεδο και καταργεί στην πράξη τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων με το κράτος ως συλλογικό καπιταλιστή. Πρόκειται για την προσπάθεια υπονόμευσης και σμπαραλιάσματος της συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης στο δημόσιο τομέα.
Οι βαθμοί εξέλιξης
Αναλυτικότερα, το νέο βαθμολόγιο προβλέπει ότι οι δημόσιο υπάλληλοι, όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης κατατάσσονται σε έξι συνολικά βαθμούς (από Α' έως ΣΤ') με φθίνουσα σειρά ενώ το προσωπικό της κατηγορίας ειδικών θέσεων κατατάσσεται στους βαθμούς 1ο και 2ο και λαμβάνει μισθό σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Εισαγωγικός βαθμός των υπαλλήλων, για όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης, είναι ο ΣΤ' και καταληκτικός ο Α' στον οποίο μπορούν να φτάσουν μόνο εκείνοι που έχουν Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική Εκπαίδευση. Οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να φτάσουν ως το βαθμό Β' και οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ως τον βαθμό Γ'. Οσοι είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου διδακτορικού διπλώματος συναφούς με την απασχόλησή τους στην υπηρεσία κατατάσσονται ως δόκιμοι στο βαθμό Δ', ενώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας), συναφούς με την απασχόλησή τους στην υπηρεσία κατατάσσονται ως δόκιμοι στο βαθμό Ε'. Οι απόφοιτοι της σχολής δημόσιας διοίκησης κατατάσσονται ως μόνιμοι στον βαθμό Δ'.
Τα κριτήρια προαγωγής
Για την προαγωγή ενός δημοσίου υπαλλήλου από βαθμό σε βαθμό αποφαίνεται μια φορά το χρόνο το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Η αξιολόγηση γίνεται με τα εξής κριτήρια:
Η απόδοση του κρινόμενου υπαλλήλου που μετράται με βάση το βαθμό επιτυχούς ή μη υλοποίησης της στοχοθεσίας που έχει τεθεί για τον ίδιο και την υπηρεσία του. Η απόδοση λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί του συνόλου των κριτηρίων, δηλαδή είναι ο καθοριστικός παράγοντας προαγωγής. Για προαγωγή από το Βαθμό Β' στον Βαθμό Α' η απόδοση μετράει κατά 80%.
Οι διοικητικές ικανότητες του κρινόμενου υπαλλήλου και η συμπεριφορά του στην υπηρεσία.
Το ανώτατο ποσοστό, επί τοις εκατό, προαγωγής στον επόμενο βαθμό, των κρινόμενων υπαλλήλων.
Ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος παραμονής στο Βαθμό.
Οι προαγωγές από βαθμό σε βαθμό γίνονται με βάση ποσόστωση επί του συνόλου των κάθε φορά κρινόμενων. Συγκεκριμένα: Από το Βαθμό ΣΤ' στον Βαθμό Ε' περνάει μέχρι και το 100% των κρινόμενων. Από τον Βαθμό Ε' στον Βαθμό Δ' μέχρι και το 90% των κρινόμενων. Από τον Βαθμό Δ' στον Βαθμό Γ' μέχρι το 80% των κρινόμενων. Από το βαθμό Γ' στο Βαθμό Β' μέχρι το 60% των κρινόμενων και από τον Βαθμό Β' στον Βαθμό Α' μέχρι και το 20% των κρινόμενων.
Το νέο σύστημα αξιολόγησης και βαθμολόγησης αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων μόνιμων και ΙΔΑΧ πλην αυτών που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια και οι οποίοι ούτως ή άλλως κρίνονται διαφορετικά.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 30/9/2011