13 Σεπ 2011

ΑΘΗΝΑ: ΑΓΡΙΕΥΕΙ Η «ΜΑΧΗ» ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Δύο «γραμμές» από τη δημοτική αρχή, δικαστικές διενέξεις, διχασμένο δημοτικό συμβούλιο, οργίλοι συμβασιούχοι στην υπηρεσία καθαριότητας, απεργιακές κινητοποίησεις συνθέτουν πλέον το «παζλ» των σκουπιδιών στην πρωτεύουσα, με χαμένους τους πολίτες της Αθήνας που λόγω της αμφίρροπης «μάχης» των δύο πλευρών, συμβασιούχων και δημάρχου, κινδυνεύουν να «κολυμπήσουν» στα απορρίμματα.
Οι δύο «γραμμές» του Γιώργου Καμίνη στο θέμα των σκουπιδιών εξόργισε τους συμβασιούχους της Καθαριότητας, που το μεσημέρι προχώρησαν στον αποκλεισμό του αμαξοστασίου στην Ιερά οδό, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν να βγαίνει ή να μπαίνει κανένας, όπως, τα απορριμματοφόρα που δεν πραγματοποιούν αποκομιδές.
«Οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι για τη στάση του δημάρχου, καθώς τους πετά στο δρόμο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πεινάσουν αυτοί και οι οικογένειές τους», δήλωσε μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρός τους Ζαφείρης Μιχάλας, ο οποίος και γνωστοποίησε πως αύριο ή μεθαύριο θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

Οι δύο «γραμμές» στο θέμα των συμβασιούχων

Οι δύο «όψεις» της δημοτικής Αρχής στο θέμα των συμβασιούχων φάνηκε από την περασμένη Παρασκευή, όταν -όπως είχαν καταγγείλει σχετικά στην aftodioikisi.gr ο Ζαφείρης Μιχάλας και ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, παρά τη στάση του δημάρχου Αθηναίων που μιλούσε για κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών στο δήμο, ο γενικός γραμματέας Θόδωρος Λιβάνιος δήλωσε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ο δήμος και χωρίς αυτούς (ωστόσο, να σημειωθεί είχε δηλώσει προς την aftodioikisi.gr πως «αν φύγουν, θα δημιουργηθεί ανυπέρβλητο πρόβλημα. Η δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της νομιμότητας, έχει μέριμνα για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου».
Σήμερα, κατά την εκδίκαση της προσφυγής των περίπου 450 συμβασιούχων της Καθαριότητας για την απόλυσή τους, ενώ ο μεν αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς δήλωσε πως είναι αναγκαίοι για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Καθαριότητας, εντούτοις, η νομική σύμβουλος του δήμου τόνισε πως δεν έχει καμιά εντολή για συναινέσει σε παραμονή τους.
Να σημειωθεί πως έγιναν δύο «δίκες», λόγω του μεγάλου αριθμού των συμβασιούχων, όπου στη μεν πρώτη δόθηκε αναβολή για εκδίκαση της υπόθεσης την προσεχή Παρασκευή, στη δε άλλη το δικαστήριο έδωσε προσωρινή διαταγή για παραμονή περίπου 200 συμβασιούχων στην υπηρεσία τους για περίπου ένα μήνα, ώσπου να αποφανθεί οριστικά για το θέμα.
Την Τρίτη, εξάλλου, εκδικάζεται στο Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων και ανάλογη προσφυγή των συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων της ΔΑΕΜ, όπου αναμένεται ανάλογη στάση από το Δήμο Αθήνας.

Χωρισμένο στα δύο το δημοτικό συμβούλιο

Το θέμα έφεραν σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το μεσημέρι τόσο οι συμβασιούχοι που κατέκλυσαν την αίθουσα όσο και η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένη Πορτάλιου, που ζήτησε συναίνεση του Δήμου στις δίκες που αφορούν στις προσωρινές διαταγές οι οποίες διασφαλίζουν την παραμονή στην εργασία των εργαζομένων, υποστήριξη όλων των εργαζομένων με βάση τις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου και μη προσφυγή του Δήμου Αθηναίων στα δικαστήρια και στην Αστυνομία κατά των συμβασιούχων.
Ο Γιώργος Καμίνης δε δέχθηκε να μπει το θέμα σε ψηφοφορία, και σύμφωνα με πληροφορίες είπε πως αυτό θα αποφασίζει πότε και εναντίον ποίων θα προσφεύγει.
«Όταν διαπιστώνουμε ότι οι κινητοποιήσεις είναι δυσανάλογα σκληρές για την πόλη και το αγαθό της δημόσιας υγείας, αλλά και αναντίστοιχες με τη στάση που έχει τηρήσει η νέα δημοτική Αρχή στο πρόβλημα των συμβασιούχων, τότε είναι αυτονόητο ότι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του δημότη για καθαρή πόλη», είπε χαρακτηριστικά
Όταν, ωστόσο, ρωτήθηκε σχετικώς το Σώμα το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής: Κατά της πρότασης τάχθηκαν 18 σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ένα λευκό (κ. Δραγούμης από την συμπολίτευση) και υπέρ 17 σύμβουλοι (όλη η αντιπολίτευση).
Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Αθηναίων επανέλαβε ότι «οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αναλάβαμε συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θα βρει όμως τις πόρτες μας κλειστές, όποιος επιχειρεί να εξευτελίσει το θεσμό τη Δικαιοσύνης, επιλέγοντας, με παρελκυστική τακτική, τον δικαστή της αρεσκείας του», πρόσθεσε.

Β. Πολυμερόπουλος: «Παίζουν» με τις ψήφους

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ερωτηθείς σχετικά από την aftodioikisi.gr, o πρόεδρος των εργαζομένων στο Δήμο Αθήνας Βασίλης Πολυμερόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει... Υπάρχουν 16 πολιτικές γραμμές για το θέμα των συμβασιούχων στην παράταξη Καμίνη, οι σύμβουλοι "παίζουν" με τη ψηφοθηρία, έχουν αρχίσει και "παίζουν" πολιτικά παιχνίδια με τις ψήφους», τόνισε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν συνεχιστεί κι άλλο αυτό, τότε θα οδηγηθούμε σε ευτελισμό».

Η θέση της Ελένης Πορτάλιου για τη σημερινή στάση του δημάρχου

Η επικεφαλής δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Ελένη Πορτάλιου, απαντώντας στην εναρκτήρια τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, που αφορούσε τη στάση του Δήμου απέναντι στην απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα και την κινητοποίηση των απολυμένων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Ο κ. δήμαρχος εκφώνησε ένα λόγο απολύτως αναντίστοιχο με τη σοβαρότητα των προβλημάτων και γεμάτο αναλήθειες. Εμφανίστηκε ως υπερασπιστής της νομιμότητας, όταν η νομιμότητα έχει καταργηθεί, το Σύνταγμα έχει κουρελιαστεί και η ανεξαρτησία της χώρας έχει παραβιαστεί.
Ο κ. Δήμαρχος υπερασπίζεται μια διάτρητη και ανήθικη νομιμότητα καλώντας την αστυνομία εναντίον των εργαζομένων, όταν αυτοί διεκδηκούν τα δικαιώματά τους. Επειδή όμως ό,τι φαίνεται νόμιμο δεν είναι οπωσδήποτε και ηθικό, για εμάς δεν υπάρχει τίποτα πιο θεμελιακά νόμιμο από την επιβίωση των εργαζομένων και τη διατήρηση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.
Γνωρίζουμε ότι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι η ανυπακοή και ότι η προστασία κι η εφαρμογή του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, και πράτουμε ανάλογα.
Στην αυτονόητη κινητοποίηση των απολυθέντων εργαζομένων στο τμήμα Αλλοδαπών του δήμου, οι οποίοι παρεμπόδιζαν την πρόσβαση στο κτίριο μιας υπηρεσίας που δεν λειτουργεί ήδη, καθώς από τους 93 αρχικά υπαλλήλους έχουν απομείνει μόλις 13 μόνιμοι, ο δήμος υπέβαλε μήνυση εναντίον τους.
Μετά από αγωγή της δημοτικής αρχής, που υποστηρίχθηκε από τους δικηγόρους του δήμου και τον Γ. Γραμματέα κ. Λιβάνιο, το δικαστήριο κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, η οποία είχε ως αίτημα την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων και την απόσυρση του θεσμού της εφεδρείας, που απειλεί τώρα και τους μόνιμους ή αορίστου χρόνου εργαζόμενους.
Καταδικάζουμε την πρακτική της καταστολής και υποστηρίζουμε τη θέση η δημοτική αρχή πρέπει μαζί με τους εργαζόμενους να αγωνιστεί εοί της ουσίας για τη διάσωση τόσο της εργασίας των συμβασιούχων όσο κι της λειτουργίας του Δήμου."
Στη συνέχεια, η Ελένη Πορτάλιου έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψηφοφορία τα παρακάτω σημεία:

• Συναίνεση του Δήμου στις δίκες που αφορούν τις προσωρινές διαταγές , που διασφαλίζουν την παραμονή στην εργασία των εργαζομένων

• Υποστήριξη όλων των εργαζομένων με βάση τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

• Ο δήμος δε θα προσφύγει στα δικαστήρια και στην αστυνομία κατά των συμβασιούχων

Ο δήμαρχος δεν δέχτηκε να μπεί σε ψηφοφορία η παραπάνω πρόταση. Όταν ρωτήθηκε σχετικώς το σώμα το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής: Κατά ψήφησαν 18 σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ένα Λευκό (κ. Δραγούμης από την συμπολίτευση) και Υπέρ με 17 ψήφους, όλη η αντιπολίτευση.

Η θέση του Πέτρου Κωνσταντίνου για τη στάση του δημάρχου

Ο ΚΑΜΙΝΗΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ!

Κλιμάκωση των αγώνων με απεργίες και καταλήψεις. Μονιμοποιήσεις, όχι απολύσεις.

Δήμαρχος της καταστολής και των απολύσεων χιλιάδων συμβασιούχων για χάρη της κυβέρνησης και της Τρόικα γίνεται ο τέως Συνήγορος του Πολίτη Γ.Καμίνης. Έστειλε τον Θ.Λιβάνιο, Γενικό Γραμματέα να παρέμβει στη προσφυγή στα δικαστήρια κατά της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Το σωματείο με μια συνέλευση 1250 ατόμων προκήρυξε απεργία για να διεκδικήσουν να μην απολυθούν 715 συμβασιούχοι. Ο κ.Λιβάνιος τοποθετήθηκε δηλώνοντας ότι και χωρίς τους 715 συμβασιούχους η καθαριότητα μπορεί να δουλέψει αφήνοντας άφωνους τους πάντες.
Τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που ζητούσαν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους συμβασιούχους διότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τις έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια, όπως επίσης και τις τοποθετήσεις του αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Α.Βαρελά ότι στη καθαριότητα χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό!
Φαίνεται ότι ο Δήμαρχος και ο γραμματέας αποφάσισαν να εκτελέσουν ένα συμβόλαιο θανάτου των θέσεων εργασίας των χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν συνάψει μαζί με την κυβέρνηση. Την ίδια στάση κατά των εργαζόμενων τήρησαν άλλωστε και για τους εργαζόμενους του ΠΟΔΑ.
Για τους συμβασιούχους του Αλλοδαπών έστειλαν το διοικητή του ΑΤ Ομονοίας και έπειτα δύναμη της Αστυνομίας για να σταματήσουν τον αποκλεισμό του χώρου από τους απολυμένους συμβασιούχους.
Δεν προκαλεί κατάπληξη η στάση τους, προκαλεί όμως τη δίκαιη οργή που οδήγησε σήμερα τους εργαζόμενους στη καθαριότητα να αποκλείσουν την είσοδο της υπηρεσίας καθαριότητας στην Ιερά οδό.
Τη κατεύθυνση άλλωστε την έδωσε ο Υπουργός κ Λοβέρδος όταν είπε ότι ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο. Εξ άλλου για τις μαζικές απολύσεις μίλησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με το ότι θα μας κάνει τη χάρη να υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια.
Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ όπου η εργατική τάξη και η νεολαία έστειλαν το μήνυμα της κλιμάκωσης ο μόνος δρόμος είναι η ανατροπή της πολιτικής του Μνημόνιου και του Μεσοπρόθεσμου πριν διαλύσουν τις υπηρεσίες και τις δουλειές μας Δεν θα πληρώσουμε τα σπασμένα της αποτυχίας τους, αντίθετα ζητάμε να σταματήσουν να πληρώνουν το χρέος στις Τράπεζες και να μας βάζουν τη θηλιά στο λαιμό.
Είναι ώρα για απεργίες διαρκείας και καταλήψεις στους Δήμους για να απαιτήσουμε μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Με το συντονισμό με το μαζικό κίνημα των καταλήψεων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ μπορούμε να τους κάνουμε να υποχωρήσουν!
Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας καταδικάζει την απόφαση του Δημάρχου να εμποδίσει την είσοδο των συμβασιούχων και των εργαζομένων στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να το πραγματοποιήσει φρουρούμενο από ατ ΜΑΤ και με μοναδικό δικαίωμα να προσκαλέσει η παράταξη μας ένα άτομο! Τα δημοτικά συμβούλια είναι ανοικτά και όχι συνάξεις της εκάστοτε πλειοψηφίας και των αρεστών της.

πηγή : http://www.aftodioikisi.gr/, 12/9/2011