26 Σεπ 2011

Αντάρτικο από οργανισμούς που δεν δίνουν στοιχεία και αμφιβολίες για τη νομιμότητα

Στον αέρα και μετ' εμποδίων -αποδεικνύοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι για το μόνο που νοιάζεται η κυβέρνηση είναι να σώσει τους κομματικούς της εκλεκτούς και φίλους- μπαίνει σε εφαρμογή η εργασιακή εφεδρεία από την επόμενη εβδομάδα. Ηδη αρκετές διοικήσεις οργανισμών αναμένεται να μην αποστείλουν λίστες πλεονάζοντος προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν υπεράριθμο προσωπικό, ενώ, από την άλλη, νομικοί εκφράζουν ενστάσεις για το εάν είναι νόμιμες οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου.
Έως σήμερα, οι διοικήσεις των 151 οργανισμών θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών τις λίστες με το 10% του πλεονάζοντος προσωπικού ανά οργανισμό, το οποίο κατά κανόνα θα προέρχεται από υπαλλήλους με χαμηλά τυπικά προσόντα (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, και δευτερευόντως από υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αποτελούν διοικητικό και γραμματειακό προσωπικό.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται σενάρια για την εφεδρεία. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ακόμα και τα οριζόντια κριτήρια που καθορίζει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών για τους 151 φορείς θα αντικατασταθούν από τη νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφίσει άμεσα η κυβέρνηση.
Σε αυτήν θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα. Το σχέδιο νόμου έχει δώσει εντολή ο πρωθυπουργός να διαμορφωθεί από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνο Ρόβλια, ωστόσο, αν και ο τελευταίος έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο, δεν έχει καταφέρει να βρεθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς ο τελευταίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τις συνομιλίες με το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την κατάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού σε πίνακες του ΑΣΕΠ αφορά μόνο τα ΝΠΙΔ και θα συζητηθεί στο ΣτΕ στις 5 Οκτωβρίου. Οπότε από σήμερα που θα αποσταλούν τα στοιχεία από τους 151 φορείς και έως τις 5 Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο για να ενταχθούν άμεσα στην εφεδρεία οι πρώτοι 4.200 υπάλληλοι.
Το θέμα, πάντως, της εμπλοκής του ΑΣΕΠ στον διορισμό ενός υπαλλήλου είναι πολύπλοκο, αφού η ανεξάρτητη αρχή έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις προκηρύξεις και τα αποτελέσματα διαγωνισμών, αλλά με κριτήρια που καθόριζε η εκάστοτε νομοθεσία.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, οι 30.000 έφεδροι υπάλληλοι ανά φορέα θα προκύψουν ως εξής:

-4.200 πλεονάζοντες από τις 151 ΔΕΚΟ (42.000 υπάλληλοι).

-700 έφεδροι από τους 11 μεγάλους φορείς (7.000 υπάλληλοι).

-4.500 έφεδροι από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ (45.000 υπάλληλοι).

-1.200 από τους 12.000 εργαζομένους των δημοτικών επιχειρήσεων.

-10.000 επιπλέον πλεονάζοντες από τα υπόλοιπα ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ που απασχολούν 100.000 προσωπικό.

-5.400 πλεονάζοντες αορίστου χρόνου από ΝΠΔΔ, δήμους και υπουργεία (54.000 υπάλληλοι).

-5.000 μόνιμοι από καταργήσεις οργανικών θέσεων.

πηγή : Εφημερίδα "Δημοκρατία", 26/9/2011