30 Σεπ 2011

Η εναλλακτική πρόταση της Ν.Δ. για την εφεδρεία

Την υπαγωγή, κατ’ αρχάς, 60.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας και επιπλέον 40.000 μετά την πάροδο 3 - 4 ετών, με λήψη του βασικού τους μισθού και χωρίς απόλυση, προβλέπει η αναλυτική πρόταση που παρουσίασε χθες η Ν.Δ., ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των «εφέδρων» στα 100.000 άτομα. Παράλληλα, προβλέπει πλήρες πάγωμα των προσλήψεων επί τριετία. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωσε και επισήμως, χθες, πως ως κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα όχι μόνον την αλλαγή του μοντέλου εφεδρείας, αλλά και την «επαναπρόσληψη» - «αποκατάσταση» σε καθεστώς εφεδρείας όσων υπαλλήλων έχουν στο μεσοδιάστημα απολυθεί.
Το «βάρος» παρουσίασης ανέλαβε χθες ο σύμβουλος του κ. Αντ. Σαμαρά, κ. Χρύσ. Λαζαρίδης, επιχειρηματολογώντας πως η γαλάζια εκδοχή της εφεδρείας -χωρίς δηλαδή απολύσεις- είναι, εκτός από κοινωνικά πιο ανεκτή, και δημοσιονομικά πιο αποδοτική. Είναι ο κ. Λαζαρίδης που επεξεργάστηκε, άλλωστε, τη συγκριτική παρουσίαση μεταξύ της κυβερνητικής και της γαλάζιας πρότασης, που αναμένεται να δοθεί και στην τρόικα κατά την προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντησή της με το επιτελείο της Ν.Δ. Με τη χθεσινή παρουσίαση, αλλά και τις παράπλευρες κινήσεις (η ΔΑΚΕ διοργανώνει νέα συγκέντρωση εκπροσώπων των εργαζομένων στα γραφεία της στη Ρηγίλλης, τη Δευτέρα, και προσφέρει νομική κάλυψη στους εργαζομένους), η Ν.Δ. «κλείνει το μάτι» στους αγωνιούντες, και εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών, εργαζομένους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η πρότασή της μοιάζει άλλωστε ελκυστική. Προσφέρει εφεδρεία μέχρι τη συνταξιοδότηση για υπαλλήλους άνω των 50 ετών, εφεδρεία 6 ετών για υπαλλήλους 40 - 50 ετών και εφεδρεία 3 ετών για εργαζομένους 30 - 40 ετών. Σε όλο το διάστημα ο «έφεδρος» εισπράττει μόνον το βασικό μισθό (ενδεικτικά, 1.000 ευρώ μηνιαίως) και το καθεστώς εφεδρείας διακόπτεται μόνον αν βρει απασχόληση (με αποδοχές προφανώς υψηλότερες από αυτές που θα έχει ως αδρανής), άλλως ανανεώνεται.
Ο κ. Λαζαρίδης επέμεινε ότι οι συνολικές καθαρές οικονομίες για το δημόσιο ταμείο είναι μεγαλύτερες από τις «απολύσεις» της κυβερνητικής εφεδρείας. Σε αυτό συνυπολογίζεται ότι οι έφεδροι, στη γαλάζια εκδοχή, θα συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους, εισφορές και θα έχουν κάποιο επίπεδο κατανάλωσης, ενώ στην περίπτωση εφεδρείας - απόλυσης, θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, ως άνεργοι δεν θα πληρώνουν φόρο και εισφορές, ενώ αντιθέτως θα τους καταβάλλεται επίδομα ανεργίας και το κράτος θα πρέπει να καταβάλει και αποζημιώσεις απόλυσης που ξεπερνούν τα 158 εκατ. Ανέδειξε δε και τις παράπλευρες απώλειες που θα υπάρξουν στον ιδιωτικό τομέα (κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις) από τον περιορισμό της κατανάλωσης. Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται απόλυτο πάγωμα των προσλήψεων για διάστημα 3 ετών και εν συνεχεία μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, όπως είναι και η κυβερνητική πρόταση. Τούτων δοθέντων, η Ν.Δ. εκτιμά ότι αφενός μεν έχει καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση εφεδρείας, αφετέρου δε επιτυγχάνει σε βάθος τριετίας, από τον συνδυασμό εφεδρείας και μη προσλήψεων, 25% μεγαλύτερη μείωση (περίπου 3 δισ. ευρώ) του ελλείμματος. Η γαλάζια εξοικονόμηση εδράζεται κατά κύριο λόγο στο πάγωμα των προσλήψεων, είναι προφανές πως σε βάθος χρόνου προβλέπει υψηλότερη δαπάνη μισθοδοσίας από αυτήν της κυβέρνησης. Πάντως, η επικείμενη αλλαγή του μισθολογίου, με τον περιορισμό των επιδομάτων, μειώνει το προσδοκώμενο μηνιαίο όφελος που υπολογίζει σήμερα η Ν.Δ.

του Γιώργου Π. Τερζή, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 30/9/2011