23 Σεπ 2011

Ξεσήκωσε τη Βουλή η τροπολογία της ύστατης ώρας

Η νέα προσθήκη Βενιζέλου για τα ακίνητα την ύστατη ώρα στην ήδη κατατεθειμένη τροπολογία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση όλων των πτερύγων της Βουλής, που καταλόγισαν στον υπουργό Οικονομικών καταστρατήγηση προβλέψεων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας παράλληλα από το προεδρείο να μην την κάνει δεκτή.
Ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε πως η Βουλή ψηφίζει, επεξεργάζεται και διαμορφώνει. Ο Χρ. Πρωτόπαπας κράτησε αποστάσεις: «Εδώ δεν έχει δίκιο ο κ. Βενιζέλος. Δεν διαμορφώνει η Βουλή. Εισάγει η εκτελεστική εξουσία και επομένως η εκτελεστική εξουσία πρέπει να επαναεισαγάγει», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να υπάρξει γραπτή διατύπωση της αλλαγής. Κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.
Και χθες επίσης κατέστη σαφές ότι στους κόλπους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επικρατούν κατήφεια και δυσθυμία. Η αναβολή, μάλιστα, της διενέργειας για την ερχόμενη Τρίτη ονομαστικής ψηφοφορίας, που είχε οριστεί για χθες έπειτα από αίτημα της Ν.Δ., του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, προκάλεσε στους διαδρόμους ποικίλα σχόλια.
Βουλευτές έλεγαν ότι η αναβολή κρίθηκε αναγκαία, διότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τους βουλευτές του. Σύμφωνα με πληροφορίες, απουσίαζαν οι Σ. Εμινίδης, Δ. Παπουτσής, Μάγια Τσόκλη και Θ. Ρομπόπουλος. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ελάχιστοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκατσαν στα άδεια έδρανα της Ολομέλειας και πήραν το λόγο. Οι Γ. Αμοιρίδης, Β. Κεγκέρογλου, Μ. Κατρίνης, Σούλα Μερεντίτη, Π. Αντωνακόπουλος εξέφρασαν εν πολλοίς την έντονη δυσφορία τους, αλλά όρισαν ως κόκκινη γραμμή τη σωτηρία της χώρας και γι' αυτό πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή.

* Η Ν.Δ. διά του Πρ. Παυλόπουλου, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Δ. Παπαδημούλη, έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας, επικαλούμενοι απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά, με τον Ν. Τσούκαλη να ζητεί μετ' επιτάσεως να καταβάλουν το ειδικό τέλος και οι ναοί.

«Αδίστακτη και επικίνδυνη»

Η πολύωρη συζήτηση σφραγίστηκε και από ακόμη μία φραστική κόντρα μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και του Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό για τα περί «Αργεντινής», κατηγορώντας τον ταυτόχρονα ότι οι δηλώσεις του παραπέμπουν σε τανκς και εκτροπή του συστήματος. «Αυτές οι απειλές είναι πολύ βαριές και δείχνουν ότι δεν είστε μια πανικόβλητη, αλλά μια αδίστακτη, κυνική και επικίνδυνη κυβέρνηση», τόνισε δηκτικά ο κ. Τσίπρας.
«Εγώ μίλησα για την Αργεντινή, αναφερόμενος στην κατάλυση των δομών της οικονομίας», απάντησε ο κ. Βενιζέλος και, αναφερόμενος στα εσωτερικά μας, τόνισε πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει για ένα ή δύο δισ. που πρέπει να συγκεντρώσουμε για να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Πρόκειται για ένα καθαρό οικονομικό και νομισματικό πόλεμο και πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες», κατέληξε.
«Μιλάτε σαν συνταγματάρχης και όχι σαν συνταγματολόγος», απάντησε ο κ. Τσίπρας. «Μας λέτε ότι πρέπει να πάρετε όλα αυτά τα μέτρα για να σώσετε την Ελλάδα. Αλλά τι είναι η Ελλάδα χωρίς τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. Τι μπορεί να είναι αυτή η πατρίδα χωρίς τους πολίτες και το λαό της;».

του Αντώνη Γαλανόπουλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 23/9/2011