Σοκ προκαλούσε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", της κατεξοχήν εφημερίδας του γερμανικού επιχειρηματικού και πολιτικού κατεστημένου, προχθές: "Οι Γερμανοί βλέπουν την ενιαία αγορά της ΕΕ ως απειλή"! Ενα μόλις 24ωρο νωρίτερα το επίσης κορυφαίο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο εναντίον ουσιαστικά του ευρώ και τίτλο που δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολιών: "Η βόμβα του χρήματος - Πώς (σ.σ.: το ευρώ) μπόρεσε από μια μεγάλη ιδέα να γίνει κίνδυνος για την Ευρώπη"!
Από την αναγγελία του θέματος στα... περιεχόμενα του περιοδικού έως τους τίτλους και την παρουσίασή του, το δημοσίευμα του "Σπίγκελ" δεν παρουσιάζει ταλαντεύσεις ως προς τη γραμμή του περιοδικού έναντι του ευρώ. "Από την καλή ιδέα στην τραγωδία - πώς το ευρώ μπόρεσε να γίνει το πιο επικίνδυνο νόμισμα του κόσμου (!)", υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό. "Το πιο επικίνδυνο νόμισμα του κόσμου"! Ομολογούμε ότι παρά την προσεκτική και συνεχή παρακολούθηση επί χρόνια των "ναυαρχίδων" του γερμανικού Τύπου, πρώτη φορά συναντούμε τόσο βαρύ χαρακτηρισμό του ευρώ σε έντυπο της βαρύτητας και της σοβαρότητας του "Σπίγκελ", το οποίο δεν διακρίνεται για ροπή προς την εντυπωσιοθηρία.
"Το φταίξιμο και τα χρέη" είναι ο τίτλος σύντομης παρουσίασης του πολυσέλιδου αφιερώματος, με φόντο μια φωτογραφία του Παρθενώνα υπό το φως βεγγαλικών. "Τα χρέη που συσσωρεύτηκαν σε δέκα χρόνια στα κράτη της Ευρωζώνης φέρνουν τώρα την Ευρώπη σε υπαρξιακό κίνδυνο. Η ελληνική τραγωδία αποκαλύπτει πόσο λανθασμένη κατασκευή είναι το ενιαίο νόμισμα και πώς οι κυβερνώντες παίζουν με τον χρόνο χωρίς να έχουν προσανατολισμό", υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.
Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται από τους ίδιους τους Γερμανούς αυτό που πάμπολλοι αναλυτές υποστηρίζουν από την αρχή - ότι δεν έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μια ελληνική κρίση, αλλά με μια πολύ ευρύτερη κρίση του ευρώ και κατά συνέπεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αυτό αποτυπώνεται και στη στάση του γερμανικού πληθυσμού απέναντι στην ενιαία αγορά, τον πυρήνα δηλαδή του οικοδομήματος της ΕΕ, όπως αυτή καταγράφηκε σε δημοσκόπηση που η Κομισιόν δημοσιοποίησε τη Δευτέρα και τα εντυπωσιακά και συνάμα ανησυχητικά αποτελέσματα της οποίας αποτέλεσαν την αιτία του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" που προαναφέρθηκε.
"Ο γερμανικός πληθυσμός έχει εμφανώς αμφιβολίες για το ότι η οικονομική συνεργασία στην ΕΕ του προσφέρει πλεονεκτήματα", γράφει η σοβαρή, συντηρητική γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:
"Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων Γερμανών είδε την ενιαία αγορά ως κίνδυνο για τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους, μεταξύ άλλων, και εξαιτίας της μετανάστευσης και εγκατάστασης στη Γερμανία κακά πληρωμένων εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ".
Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, το 65% των ερωτηθέντων Γερμανών έχει την άποψη ότι η ενιαία αγορά ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 27% των Γερμανών δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Αντιθέτως, το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ενιαία αγορά πλημμύρισε τη Γερμανία με φτηνό εργατικό δυναμικό.
Έτσι το 56% των Γερμανών θεωρεί ότι η ενιαία αγορά υποβάθμισε και επιδείνωσε τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα, ενώ το ίδιο ουσιαστικά ποσοστό (το 57% για την ακρίβεια) απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η ενιαία αγορά της ΕΕ βελτίωσε συνολικά το βιοτικό επίπεδο των Γερμανών.
Μάλιστα το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η λειτουργία της ενιαίας αγοράς επιδείνωσε ακόμη και την προστασία των Γερμανών καταναλωτών, κάτι στο οποίο διαφωνεί μόλις το 33% των ερωτηθέντων.
Μάλιστα οι Γερμανοί δεν πιστεύουν καν ότι η ΕΕ τους προστάτευσε εν τινι μέτρω, περιορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Μόνο το 32% των ερωτηθέντων έχει αυτή την άποψη, ενώ το 50% θεωρεί ότι η ενιαία αγορά της ΕΕ δεν προσέφερε τίποτα θετικό στη Γερμανία σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης.
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Τίποτα πλέον δεν είναι βέβαιο
Βαθύτατη φαίνεται πως είναι η κρίση στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της ΕΕ και όχι μόνο στην Ευρωζώνη. Το σημαντικότερο είναι πως δεν περιορίζεται στον δημοσιονομικό ή έστω στον ευρύτερο οικονομικό τομέα. Επεκτείνεται σταδιακά στις συνειδήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι πλέον είτε αισθάνονται αποξενωμένοι από αυτό που στο παρελθόν αποκαλείτο "ευρωπαϊκή ιδέα" είτε αντιμετωπίζουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση με τον τρόπο που γίνεται ως ανοιχτή απειλή και κίνδυνο για το βιοτικό τους επίπεδο. Οι ευρωπαϊκές ελίτ αισθάνονται βεβαίως ότι έχουν την ισχύ να επιβάλλουν τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση διαρκώς και χωρίς να έχουν την ανάγκη συγκατάθεσης του μισού δισεκατομμυρίου υπηκόων τους. Αυτό κάνουν, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να διαρκέσει εσαεί.
του Γιώργου Δελαστίκ, από την εφημερίδα "Έθνος", 29/9/2011