28 Σεπ 2011

Φόβοι εν όψει ενιαίου μισθολογίου

Ραντεβού ώς την επόμενη δοκιμασία, την κρίσιμη ψηφοφορία για το ενιαίο μισθολόγιο, έδωσαν χθες οι βουλευτές της κυβέρνησης, οι οποίοι υπερψήφισαν την τροπολογία για την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα χωρίς καμία διαρροή.
Η έκπληξη της βραδιάς ήρθε από την ανεξάρτητη βουλευτή κ. Ελσα Παπαδημητρίου, η ψήφος της οποίας ενίσχυσε απροσδόκητα την κυβερνητική πλειοψηφία. Η ίδια, θέλοντας να αιτιολογήσει τη διαφοροποίησή της από το «όχι» που είπε σύσσωμη η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της ΔΗΣΥ κ. Ντόρας Μπακογιάννη, υποστήριξε ότι απλώς υπήρξε συνεπής ως προς την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που επίσης είχε υπερψηφίσει.
Αν και οι περισσότεροι βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ προσερχόμενοι στη Βουλή για την κρίσιμη ψηφοφορία ισχυρίζονταν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές, η αγωνία ήταν έκδηλη έως ότου ψηφίσει και ο… τελευταίος. Ενδεικτική της αγωνίας ήταν και η σπουδή του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να προχωρήσει εκτός διαδικασίας σε ορισμένες κατευναστικές διευκρινίσεις επί της τροπολογίας, που αφορούσαν την εξαίρεση των ξενοδοχείων από τον φόρο, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι στο χαράτσι θα υπαχθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα επινοικιάζουν στο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Βενιζέλος θέλησε να απαντήσει σε δύο από τις βασικότερες ενστάσεις επί της τροπολογίας, που φημολογείτο ότι ήγειραν πολλοί βουλευτές. Υπήρξε, επίσης, μεγάλη κινητοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους θεωρούμενους ως «ύποπτους» βουλευτές γίνονταν τηλεφωνήματα ακόμα και την τελευταία στιγμή, καθώς –επειδή για να περάσει η τροπολογία χρειαζόταν σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων– το Μαξίμου ανησυχούσε για το ενδεχόμενο εσκεμμένων απουσιών.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η έναρξη της ψηφοφορίας άργησε κατά μία ώρα, ώστε να βεβαιωθεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν υπήρχε ούτε ένας αδικαιολογήτως απών. Εκείνοι που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας ώστε να επιδείξει συνοχή η Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν ο γραμματέας της κ. Β. Εξαρχος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και η παρουσία του Νίκου Αθανασάκη στο καφενείο της Βουλής λίγο πριν από την ψηφοφορία.
Νωρίτερα, ο βουλευτής Γ. Βούρος, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του, διαβεβαίωνε δημοσίως ότι θα δώσει με τη θετική του ψήφο μία ακόμα ευκαιρία στην κυβέρνηση.

Ανησυχία και στη Ν.Δ.

Το παράδοξο είναι, πάντως, ότι ανάλογη ανησυχία μπορούσε κανείς να διακρίνει και σε πολλούς βουλευτές της αντιπολίτευσης και κυρίως της Ν.Δ.
Παρά το θετικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παραμένει βαρύ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υποστήριζαν ότι το άδικο χαράτσι στα ακίνητα είναι το τελευταίο οριζόντιο μέτρο, το οποίο στηρίζουν πειθαναγκαστικά. Υπονοούσαν έτσι ότι η συναίνεσή τους δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από κανένα, εάν οι υπουργοί δεν ανταποκριθούν στις ευθύνες που τους αναλογούν.

των Κωνσταντίνου Ζούλα & Παναγή Γαλιατσάτου, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή"