Θετική έκβαση είχαν οι προσπάθειες της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Κάτω Χαλανδρίου για την απομάκρυνση σταθμού κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί από το 2003 στην καρδιά της συνοικίας του Κάτω Χαλανδρίου, στη συμβολή των οδών Κύμης και Σαρανταπόρου.
Με απόφασή του, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στην ουσία έκρινε οριστικά την κεραία κατεδαφιστέα, καθώς απέρριψε την αίτηση της εταιρείας WIND για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα για κατεδάφιση της κεραίας, η οποία ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2009.
Μακροχρόνιες κινητοποιήσεις των κατοίκων
Συγκεκριμένα, ύστερα από κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, τον Σεπτέμβριο του 2009 ο συγκεκριμένος σταθμός κρίθηκε από την Πολεοδομία Ανατολικού Τομέα αυθαίρετος και κατεδαφιστέος λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Η εταιρεία κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης αυτής της Πολεοδομίας, η οποία όμως απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την Επιτροπή Ενστάσεων Αυθαιρέτων Κατασκευών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα. Κατόπιν αυτού, η εταιρεία προχώρησε σε αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης αυτής στο Διοικητικό Εφετείο.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει ασκήσει και αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Πολεοδομίας, για την οποία δεν έχει οριστεί δικάσιμος, ενώ με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου τον Απρίλιο του 2010, είχε ανασταλεί η εκτέλεση της κατεδάφισης, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης.
Προσφυγή ακόμα και στο ΣτΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίμαχος σταθμός αδειοδοτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τον Ιούνιο του 2003, όμως οι κάτοικοι της περιοχής το αντιλήφθηκαν μόλις το 2009, οπότε και ξεκίνησαν τον δικαστικό αγώνα τους για την απομάκρυνσή της.
Μάλιστα, εκτός από την προσφυγή στην Πολεοδομία, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων που έχει συσταθεί έχει επίσης προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης αδειοδότησης του σταθμού, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Όπως λένε, η εταιρεία έχει υποβάλει τη σχετική μελέτη από τον Δεκέμβριο του 2007 στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία όμως δεν είχε προβεί έγκαιρα στην έκδοση απόφασης. Ωστόσο το ΣτΕ δεν έχει προβεί ακόμα στην έκδοση σχετικής απόφασης.
Εκπομπή σε μη αδειοδοτημένες συχνότητες
Παράλληλα, παρατυπίες έχουν καταγραφεί και στη λειτουργία του σταθμού, καθώς, με μετρήσεις τους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2009, η ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) και η ΕΕΤΤ διαπίστωσαν αφ’ ενός ότι οι κεραίες της εταιρείας Wind, για τις οποίες έχει δοθεί η άδεια λειτουργίας, εκπέμπουν και σε μη αδειοδοτημένες συχνότητες και αφ’ ετέρου ότι από τον σταθμό αυτόν εκπέμπει επίσης η εταιρεία Vodafone, χωρίς άδεια λειτουργίας.
Επιτροπή Αγώνα: «Δικαιωθήκαμε…»
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι που απαρτίζουν την Επιτροπή Αγώνα, κάνουν λόγο για «μεγάλη νίκη», ενώ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια «μοναδική» απόφαση, καθώς, όπως λένε «πρώτη φορά στην Ελλάδα βγαίνει απόφαση κατεδάφισης νόμιμης κεραίας για πολεοδομικούς λόγους».
Συγκεκριμένα σημειώνουν ότι «με μια όχι και τόσο συνηθισμένη απόφαση για τα ελληνικά δικαστήρια, το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε, αναιρώντας προηγούμενη απόφαση που δικαίωνε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας WIND, την καθαίρεση της εγκατάστασης που βρίσκεται επί πολυόροφου κτίσματος στη διασταύρωση των οδών Κύμης και Σαρανταπόρου».
Παράλληλα, κάνουν λόγο για «σημαντική απόφαση, που δεν επιδέχεται αναίρεση», σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη εγκατάσταση ήταν αδειοδοτημένη από το 2003 και είχε το σύνολο των αδειοδοτήσεων που τη χαρακτήριζαν “νόμιμη” μέχρι τώρα». Οι κάτοικοι δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι η Επιτροπή Αγώνα, «με παρεμβάσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μπόρεσε να αποδείξει ότι η εγκατάσταση λειτουργούσε παράνομα, εκπέμποντας σε μη αδειοδοτημένες συχνότητες» και ότι «φιλοξενούσε παράνομα κεραία και άλλης εταιρείας».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή τους, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για «δικαίωση ενός αγώνα που ξεκίνησε πριν από δυόμιση χρόνια», καλώντας «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλλουν ώστε να οριστεί ημερομηνία κατεδάφισης».
της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 23/9/2011