Τα κριτήρια με τα οποία θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό θα θέσει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση το υπ. Οικονομικών. Μέχρι τη Δευτέρα οι λίστες των εφέδρων υπαλλήλων στους 151 φορείς
Στην οδό της "εργασιακής εφεδρείας" θα οδηγηθούν 30.000 υπάλληλοι από το σύνολο του δημόσιου τομέα μέχρι το τέλος του 2011, σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις που έλαβε η κυβερνητική επιτροπή.
Μετά τις πιέσεις της τρόικας για μέτρα μείωσης του μισθολογικού κόστους "εδώ και τώρα", η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση να θέσει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας κατ' αρχήν 30.000 υπαλλήλους το 2011, ενώ αναμένεται να υπάρξει συνέχεια τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2014. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα διεκδικούσε από την κυβέρνηση να θέσει σε καθεστώς εφεδρείας ή απόλυσης περίπου 100.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015, εκ των οποίων 50-70.000 μόνο για το 2011.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προκύψουν 20.000 πλεονάζοντες υπάλληλοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (το 10% των απασχολουμένων), όπου εντάσσονται και οι δημοτικές επιχειρήσεις, και 10.000 από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα υπουργεία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κριτήρια για το πρώτο κύμα της εφεδρείας θα είναι τα ίδια με αυτά που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για τους 151 φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι πρέπει να παραδώσουν τις λίστες των εφέδρων υπαλλήλων μέχρι τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου. Θα προταχθούν όσοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αρχικά από τις κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατόπιν όσοι υπάλληλοι ανήκουν σε ειδικότητες όπως γραμματειακή υποστήριξη, γενικών καθηκόντων κ.τ.λ.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων έχει κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και με την ένταξή του στην εργασιακή εφεδρεία ουσιαστικά θα τεθεί σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης.
Πίνακες ΑΣΕΠ
Για να επεκταθεί το καθεστώς της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ και υπουργεία) αλλά και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, που αριθμούν περίπου 45.000 υπαλλήλους, απαιτείται άμεσα να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι με την κατάργηση οργανικών ή προσωποπαγών θέσεων θα μπορούν οι υπάλληλοι να τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας, όπου θα αμείβονται για έναν χρόνο με το 60% του βασικού μισθού. Παράλληλα θα καταταγούν σε πίνακες του ΑΣΕΠ, προκειμένου να μεταταγούν σε μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο ή να διεκδικήσουν μία θέση συμβασιούχου ή μερικής απασχόλησης.
Το υπ. Οικονομικών με νομοθετική ρύθμιση θα θέσει άμεσα τα κριτήρια με τα οποία θα προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό στα ΝΠΙΔ καθώς και τον στενό δημόσιο τομέα, για να μην αυθαιρετούν στις διαδικασίες ανάδειξης του πλεονάζοντος προσωπικού οι διοικήσεις των οργανισμών και τα υπηρεσιακά συμβούλια των υπηρεσιών. Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου όλα τα ΝΠΙΔ με προσωπικό πάνω από 100 άτομα θα πρέπει με τον ορισμό τεχνικών συμβούλων και την επίβλεψη του ΑΣΕΠ να έχουν επιλέξει το δεύτερο κύμα πλεονάζοντος προσωπικό πέραν του 10%. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι θα προκύψουν 30.000 έφεδροι υπάλληλοι ανά φορέα ως εξής:
4.200 πλεονάζοντες από τις 151 ΔΕΚΟ (42.000 υπάλληλοι)
700 έφεδροι από τους 11 μεγάλους φορείς (7.000 υπάλληλοι)
4.500 έφεδροι από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ (45.000 υπάλληλοι)
1.200 από τους 12.000 εργαζομένους των δημοτικών επιχειρήσεων
10.000 επιπλέον πλεονάζοντες από τα υπόλοιπα ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ που απασχολούν 100.000 προσωπικό
5.400 πλεονάζοντες αορίστου χρόνου από ΝΠΔΔ, δήμους και υπουργεία (54.000 υπάλληλοι)
5.000 μόνιμοι από καταργήσεις οργανικών θέσεων.
ΕΩΣ ΚΑΙ 50% Η ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ
Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από την 1η Οκτωβρίου
Την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα από την 1η Οκτωβρίου αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή, το οποίο θα επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων από 7% έως και 50% σε όσους λαμβάνουν υψηλά επιδόματα.
Παράλληλα αποφασίστηκε η εφαρμογή του νέου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ από τις αρχές του 2012. Οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από 20-40% προκειμένου να ενταχθούν στη φιλοσοφία του νέου μισθολογίου που θα ισχύσει σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επιδόματα
Θα καταργηθούν όλα τα επιδόματα, ενώ ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία θα υπάρχει ένα ποσοστό αναπλήρωσης που θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό (23% για τους ΠΕ, 17% για τους ΤΕ και 7-9% για τους ΥΕ και ΔΕ). Διατηρούνται μόνο 4 επιδόματα που είναι τα οικογενειακά, της ανθυγιεινής απασχόλησης, των παραμεθόριων περιοχών και τα επιδόματα θέσης ευθύνης. Καθιερώνεται το πριμ παραγωγικότητας το οποίο θα αντιστοιχεί με το 10% του μισθολογικού κόστους κάθε υπουργείου και φορέα. Θα αποδίδεται από τα υπηρεσιακά συμβούλια σε υπαλλήλους ανάλογα με το έργο που θα αποδίδουν και εάν "πιάνουν" τους στόχους. Παράλληλα θεσμοθετούνται 6 βαθμοί και 11 μισθολογικά κλιμάκια όπου θα επανακαταταχθούν όλοι οι υπάλληλοι. Κάθε 2 χρόνια το ΑΣΕΠ θα προκηρύσσει τις κενές οργανικές θέσεις για μετατάξεις, ενώ η προκήρυξη των θέσεων προϊσταμένων θα είναι ενιαία για όλο το Δημόσιο.
του ΝΙΚΟΥ Β. ΤΣΙΤΣΑ
ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Στο ΣτΕ για επεξεργασία το σχέδιο ΠΔ
Κοινωνικά και επαγγελματικά κριτήρια, προϋπηρεσία, τίτλοι σπουδών και ειδικές γνώσεις θα καθορίζουν τα κριτήρια για τους πίνακες "εργασιακής εφεδρείας" του πλεονάζοντος προσωπικού που θα συντάσσει το ΑΣΕΠ στις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ελεγχόμενες από το Δημόσιο), σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο κατατέθηκε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κων. Ρόβλια. Η επεξεργασία του σχετικού διατάγματος από το Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα γίνει στις 5 Οκτωβρίου 2011 (με πρόεδρο τον Κων. Μενουδάκο και εισηγητή τον πάρεδρο Δημ. Βασιλειάδη).
Συγκεκριμένα το εν λόγω διάταγμα αφορά το πλεονάζον προσωπικό των "δημοσίων επιχειρήσεων" στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει είτε στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή είναι χρηματοδότης τους. Το πλεονάζον προσωπικό των ΝΠΙΔ εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης ανά κατηγορία και ειδικότητα από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).
Το ΑΣΕΠ είναι εκείνο που θα παραλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα κατατάσσει το πλεονάζον προσωπικό με βάση έναν συνδυασμό κριτηρίων τα οποία προσδιορίζονται ως εξής: τυπικά προσόντα, εμπειρία και χρόνος εργασίας. Επίσης θα συνυπολογίζεται η οικογενειακή κατάσταση (πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες).
της ΓΚΕΛΥΣ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
πηγή : Εφημερίδα "Έθνος", 22/9/2011