Τα νέα κυβερνητικά μέτρα φέρνουν σημαντικές απώλειες στο εισόδημα συνταξιούχων που παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών
Από μία έως τρεις κύριες συντάξεις τον χρόνο χάνουν ?μετά και τα νέα κυβερνητικά μέτρα? όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα έχουν διπλή ή ακόμα και τριπλή επιβάρυνση, καθώς οι νέες μειώσεις είναι ανεξάρτητες από την ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) που διατηρείται.
Στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 55 ετών και παίρνουν πάνω από 1.700 κύρια σύνταξη. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν το τελικό ποσό να περικόπτεται τρεις φορές, με αποτέλεσμα οι απώλειες να κυμαίνονται από 20% έως και 35%.
Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για όσους παίρνουν από 1.200 έως 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη, καθώς θα χάσουν έως 40 ευρώ τον μήνα. Πάντως, εκτός? κινδύνου είναι όσοι παίρνουν χαμηλές συντάξεις, οι οποίοι δεν απειλούνται με νέες περικοπές (π.χ. δεν επηρεάζονται τα κατώτερα όρια, οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ).
"κλικ" στις εικόνες
Μεγάλοι χαμένοι από τις νέες ρυθμίσεις είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπολογίζεται πως έξι στους δέκα ασφαλισμένους στο Δημόσιο και στα Ταμεία των ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ) θα έχουν απώλειες.
Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για όσους παίρνουν από 1.200 έως 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη, καθώς θα χάσουν έως 40 ευρώ τον μήνα
Την ίδια στιγμή, στο ΙΚΑ αναμένεται να επηρεαστεί το 13% με 14% των ασφαλισμένων, καθώς για τη μεγάλη πλειονότητα οι συντάξεις είναι χαμηλότερες. Οσον αφορά τον ΟΑΕΕ, οι νέες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν κυρίως ασφαλισμένους στο ΤΕΒΕ και σε μικρότερο ποσοστό όσους υπάγονται στο ΤΑΕ και στο ΤΣΑ.
Συγκεκριμένα, με τα νέα μέτρα -που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου- περικόπτεται:
Κατά 20% το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.
Κατά 40% το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών. Με τη συμπλήρωση του 55ου θα ισχύει η πρώτη μείωση.
Οι περικοπές αυτές θα γίνουν στο ποσό που θα μείνει μετά την επιβολή της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις. Η εισφορά αυτή ξεκινά από το 3% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και φτάνει έως και το 14% για ποσά που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ (για ποσά κάτω από τα 1.400 ευρώ δεν υπάρχει επιβάρυνση).
Παράλληλα, όσοι είναι κάτω των 60 ετών θα έχουν μία επιπλέον μείωση εφόσον παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ κύρια σύνταξη. Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου καθιερώθηκε μία ακόμα εισφορά που ξεκινά από το 6% και φτάνει έως και το 10% για ποσά άνω των 2.900 ευρώ (μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας).
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ 1.500-2.550 ΕΥΡΩ
Μείωση από 96 έως 601 ευρώ τον μήνα
Από 96 έως 601 ευρώ τον μήνα θα χάσουν όσοι παίρνουν κύριες συντάξεις από 1.500 έως 2.550 ευρώ και είναι άνω των 55 ετών. Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για όσους είναι κάτω των 55 ετών, με τις μειώσεις να φτάνουν ακόμα και το 35%.
Σήμερα δημοσιεύονται ενδεικτικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις μετά την επιβολή το καλοκαίρι της ειδικής εισφοράς και την εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου των κυβερνητικών μέτρων. Ουσιαστικά υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων:
Όσοι είναι άνω των 55 και παίρνουν σύνταξη από 1.200 έως 1.400 ευρώ επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις, αλλά δεν πληρώνουν ειδική εισφορά.
Όσοι είναι άνω των 55 ετών και παίρνουν σύνταξη από 1.400 ευρώ έως 1.700 ευρώ χάνουν τόσο από την επιβολή της ειδικής εισφοράς όσο και από τις νέες ρυθμίσεις.
Όσοι είναι από 55 έως 60 ετών και παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ πληρώνουν διπλή εισφορά και στη συνέχεια θα έχουν και νέα περικοπή από τα μέτρα.
Όσοι είναι κάτω των 55 ετών και παίρνουν σύνταξη από 1.000 έως 1.400 ευρώ επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις, αλλά δεν πληρώνουν ειδική εισφορά.
Όσοι είναι κάτω των 55 ετών και παίρνουν σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ πληρώνουν ειδική εισφορά και θα έχουν και νέα μείωση από 1ης Νοεμβρίου.
ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Περικοπές μέχρι και 30%
Μία με δύο επικουρικές συντάξεις τον χρόνο αναμένεται να χάσουν κατά μέσο όρο όσοι καλύπτονται από ταμεία που είναι στο "κόκκινο". Το ύψος των περικοπών δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα.
Ουσιαστικά οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις επισπεύδονται μετά τις πιέσεις της τρόικας, με αποτέλεσμα τα νέα μέτρα να ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου. Στόχος των παρεμβάσεων είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στα επικουρικά ταμεία να πέσει στο 20% του συντάξιμου μισθού.
Στο ΕΤΕΑΜ -το οποίο καλύπτει 650.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα- κατά μέσο όρο η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξης του 15%. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις -κυρίως σε επικουρικές συντάξεις των 450 ευρώ- η περικοπή θα φτάνει το 30%.
Σημειώνεται πως από την 1η Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ μία νέα ειδική εισφορά στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Η εισφορά αφορά συντάξεις άνω των 300 ευρώ και κυμαίνεται από 3% έως 10%.
"Μαχαίρι" μπαίνει και στα εφάπαξ στα ελλειμματικά ταμεία, με τις μειώσεις να ξεκινούν από το 20% στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων και να φτάνουν το 30% στη ΔΕΗ. Μάλιστα οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν και όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αλλά δεν έχουν ακόμα πάρει το βοήθημα (περίπου 42.000 άτομα).
Ενδεικτικό των απωλειών είναι πως δημόσιος υπάλληλος που υπέβαλε αίτηση για σύνταξη το 2010 περίμενε πως θα πάρει 45.000 ευρώ εφάπαξ. Με τις νέες ρυθμίσεις θα περιοριστεί στα 36.000 ευρώ, δηλαδή θα χάσει 9.000 ευρώ.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δ. ΜΠΟΥΡΛΟΣ, δικηγόρος που ειδικεύεται σε ασφαλιστικά θέματα
"Χάνεται το κίνητρο ασφάλισης"
"Οι νέες σημαντικές μειώσεις των συντάξεων καταλήγουν σε κάποιες περιπτώσεις, που συμπίπτουν όλες οι προβλεπόμενες μειώσεις, σε απώλειες μίας έως και τριών μηνιαίων συντάξεων για κάθε χρόνο.
Δυστυχώς σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτοί είναι οι τελευταίοι περιορισμοί που επιβάλλονται στις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πάντως, το ασφαλιστικό μας σύστημα παύει να είναι ελκυστικό αφού η μακρά ασφάλιση δεν θα παρέχει κίνητρο για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και αυτό οδηγεί σε ανασφάλιστη εργασία".
πηγή : Εφημερίδα "Έθνος", 23/9/2011