Καταιγίδα μέτρων με νέες περικοπές μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και με 20.000 απολύσεις στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, έρχεται να σαρώσει την ελληνική κοινωνία.
Στο βωμό της κυβερνητικής αδράνειας θυσιάζονται για άλλη μια φορά οι αποδοχές συνταξιούχων και εργαζομένων, ενώ το πιο οδυνηρό κομμάτι των σκληρών μέτρων είναι οι άμεσες απολύσεις προσωπικού από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ήταν αμετακίνητη στην τηλεδιάσκεψη που είχε μέχρι αργά χθες βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.
Τα μέτρα για τα οποία υπήρξε συμφωνία περιλαμβάνουν μια πρόσθετη εξοικονόμηση της τάξης των 2 δισ. με 2,2 δισ. ευρώ, που κατά 40%, δηλαδή κατά 800 με 900 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από μειώσεις μισθών, συντάξεων και εφάπαξ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "ΑΤ", οι περικοπές που κλείδωσαν οριστικά στη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη θα επιβληθούν:
1. Στις επικουρικές συντάξεις όλων των ταμείων χωρίς εξαίρεση. Το ποσό σύνταξης πάνω από το οποίο θα γίνουν μειώσεις θα ξεκινά, από τα 200 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν μειώσεις ακόμη και στις επικουρικές από τα 150 ευρώ και πάνω, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι μειώσεις θα περιλαμβάνουν πρώτο απ’ όλα το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) με έλλειμμα ήδη στα 650 εκατ. ευρώ και με κατώτερη σύνταξη τα 130 ευρώ και ανώτερη τα 780 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης θα είναι κλιμακωτό. Θα ξεκινά από 10% και θα φτάνει μέχρι και 50% στις επικουρικές των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.
2. Στις κύριες συντάξεις όλων των ταμείων. Με εξαίρεση τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, θα επιβληθεί νέα μείωση στα ποσά που υπερβαίνουν τα 900 ή τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Το ποσοστό της μείωσης θα είναι και εδώ κλιμακωτό και όχι οριζόντιο. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά μέσο όρο η μείωση θα είναι της τάξης του 15%.
3. Στο εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΟΤΕ, Τράπεζες, κ.ά.) όπως και το Δημόσιο. Εξετάζεται μείωση που θα ξεπερνά και το 20% ιδίως στα ταμεία των ΔΕΚΟ (που χορηγούν εφάπαξ ως και 100.000 ευρώ).
4. Στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Με το νέο μισθολόγιο θα κοπεί ένα μηνιάτικο.
Οι μειώσεις θα είναι κατά μέσο όρο 20%, ενώ αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Τα μέτρα θα συζητηθούν σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή και θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου με νέα νομοθετική ρύθμιση.
ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Στην κλίνη του Προκρούστη μπαίνει ο δημόσιος τομέας, μηδέ εξαιρουμένου και του στενού, αφού ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππας γνωστοποίησε -και τοπικά- στους συναδέλφους του ότι πρέπει να περικόψουν κατά 30% τις υπηρεσίες με αντίστοιχη μείωση του προσωπικού τους.
Σε πρώτη φάση θα επιδιώξει την κατάργηση ή η συγχώνευση φορέων με ομοειδή αντικείμενο δράσης, σε συνδυασμό με την "απαλλαγή" τους από το έκτακτο προσωπικό τους.
Στην επόμενη θα ακολουθηθεί η σύνταξη νέων οργανογραμμάτων όπου δεν θα υπάρχουν πολλές από τις σημερινές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε εργασιακή εφεδρεία είτε και απευθείας να απολυθούν χιλιάδες υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Ακόμη κινδυνεύουν και οι μόνιμοι υπάλληλοι που μπορούν, όμως, να διεκδικήσουν δικαστικώς -και να δικαιωθούν- την παραμονή στην εργασία τους.
Ο κ. Ρέππας ζήτησε απ' όλα τα μέλη της κυβέρνησης να αποστείλουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου όλα τα στοιχεία που αφορούν το προσωπικό των φορέων που εποπτεύουν.
Πάντως, η όλη διαδικασία κρίνεται ως έωλη, δεδομένη ότι γίνεται μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες και χωρίς να 'χει προηγηθεί πραγματική αξιολόγηση των κρινόμενων υπαλλήλων.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 21/9/2011