Με μία τοποθέτηση - πρόκληση επιχείρησε, χτες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, να υποστηρίξει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου του. Υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια να σωθεί το «κοινό εθνικό πλαίσιο» ανεξαρτήτως πλουσίων και φτωχών προκειμένου να επανέλθουμε στα πριν την κρίση επίπεδα. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για την εφαρμογή μιας βαθιά ταξικής πολιτικής.
Ο υπουργός δήλωσε ότι ναι μεν «μειώνονται εισοδήματα, μειώνονται ακόμη και μεσαίες και χαμηλές συντάξεις, αυξάνεται η ανεργία», αλλά, συνέχισε, «εάν δεν τα εφαρμόσουμε αυτά τα σωστικά μέτρα δεν θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση». Προκλητικά δήλωσε ότι «η πατρίδα έχει εσωτερικές ανισότητες, υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι, πρέπει όμως να διασώσουμε το κοινό εθνικό πλαίσιο», προκειμένου «να επανέλθουμε στα παλιά εισοδηματικά επίπεδα». Ειδικότερα ανέφερε πως «πρέπει να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές όπως είναι, για παράδειγμα, η συγχώνευση ή η συρρίκνωση φορέων του δημοσίου».
«Στο όνομα και υπό το πρόσχημα της διάσωσης της χώρας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, την πληρώνει η λαϊκή οικογένεια», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι, «αντίθετα, υπάρχει μια πλειάδα νομοσχεδίων όπου δίνετε "γην και ύδωρ" στους κεφαλαιοκράτες». Αναφερόμενος στα περί ...σωτηρίας της πατρίδας αναρωτήθηκε ρητορικά: «Αλήθεια, είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα; Και η πλουτοκρατία, οι κεφαλαιοκράτες και οι εργαζόμενοι στο ίδιο καράβι ταξιδεύουν; Εχουν την ίδια ευθύνη για τη δημοσιονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα; Και ο εργαζόμενος και ο αυτοαπασχολούμενος και ο επαγγελματίας και ο φτωχός αγρότης με τον κεφαλαιοκράτη;
Ποιος δημιούργησε την κρίση; Την κρίση την δημιούργησαν τα συμφέροντα και οι ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, την δημιούργησε μία κυβερνητική πολιτική η οποία με κάθε τρόπο στήριζε και ικανοποιούσε αυτές τις ανάγκες». Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα του σε ποιον μιλά η κυβέρνηση για επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα: «Στον συνταξιούχο που του κόβετε τη σύνταξη των 500 ευρώ; Σε αυτόν που καταργείτε τις κλαδικές συμβάσεις και τη σταθερή απασχόληση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα;». Αναφερόμενος, τέλος, στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σημείωσε ότι «αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δεν προδιαγράφει καμία θετική εξέλιξη για τα λαϊκά στρώματα, αλλά, αντίθετα, αυτό το οποίο καθιστά σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ένα μνημόνιο διαρκείας, κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής για τα επόμενα 20 - 30 χρόνια και το μόνο το οποίο έγινε είναι ακριβώς μέσα από το συμβιβασμό που υπήρξε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χώρα μας, τα συμφέροντα συνολικότερα των πιστωτών».
Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ζήτησε τη λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των κατασκευαστικών εταιρειών για τα έργα οδοποιίας όσο και μέτρα για την επίλυση των διαφορών μεταξύ τραπεζών και ιδιοκτητών εφημερίδων.
Με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση με βάση την οποία το κράτος μπορεί να τοποθετεί σε τράπεζες χρηματικά διαθέσιμα «κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του δημοσίου». Είναι απόλυτα φανερό ότι δεν πρόκειται για απλή μορφή κατάθεσης. Η διάταξη θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια για την τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών, που την έχουν ανάγκη, δίνοντας συνέχεια στα αλλεπάλληλα πακέτα στήριξης με ζεστό κρατικό χρήμα και άλλες ενισχύσεις. Είναι φανερό επίσης ότι βλέπουν μπροστά τους ορατό το ενδεχόμενο για κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα.