5 Αυγ 2011

Προσαρμόζουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις ανάγκες των επιχειρηματιών

Στις 18 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του και στις 28 Αυγούστου θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Στις 18 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία, δήλωσε χτες η αρμόδια υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, τοποθετούμενη στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί, το νομοθέτημα θα εισαχθεί στις 28 Αυγούστου για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Στ. Σκοπελίτης δήλωσε αντίθετος στις κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να αγωνιστεί για να μην περάσουν.
Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο σύστημα, αυτό που έχουμε δεν μπορεί να συνεχίσει και πρέπει να πάμε σε κάτι ριζικά διαφορετικό». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «ο στόχος είναι να ενσωματώσουμε το ευρωπαϊκό σύστημα», αφού «στο ευρωπαϊκό σύστημα πλέον έχουν μπει 68 χώρες. Δεν είναι μόνο οι χώρες της Ευρώπης, αλλά είναι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Είναι ένα σύστημα που πήγε καλά», προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα «τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια υπάρχει μια σημαία επανάστασης ενάντια στην Μπολόνια και κανένας δεν ξέρει γιατί. Είναι απλώς μια σημαία επανάστασης»!
Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοθέτημα ξεκαθάρισε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «το νομοσχέδιο είναι κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο και η κυβέρνηση ενάντια στο λαό και θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διάλυση των σπουδών σε πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων, τα οποία θα είναι υποβαθμισμένα σε σχέση με τα σημερινά και θα οδηγήσει στην εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και σε αντιδραστικές αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων με καταστροφικές συνέπειες στο δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στη μόρφωση. Αυτός είναι και ο λόγος που το λαϊκό κίνημα πρέπει να αγωνιστεί ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο, αλλά συνάμα να δώσει τον αγώνα και να διεκδικήσει μια Ανώτερη Εκπαίδευση, ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα είναι σύγχρονη και υψηλού επιπέδου, με δημοκρατική λειτουργία και που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 5/8/2011