26 Αυγ 2011

Δεκάδες αδέσποτα στους δρόμους

Δεκάδες αδέσποτα ζώα -κυρίως σκυλιά- «απελευθερώνει» στους δρόμους της πόλης ο Σύλλογος «Φίλοι των Ζώων» Χαλανδρίου, καθώς αδυνατεί πλέον να φέρει σε πέρας το εθελοντικό έργο του, λόγω της σχεδόν ολοκληρωτικής έλλειψης βοήθειας από τον Δήμο τα τελευταία χρόνια.
Ο Σύλλογος, που λειτουργεί από το 2002, στηριζόμενος σχεδόν αποκλειστικά στην προσφορά των μελών του, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εθελοντικής εργασίας, φιλοξενούσε έναν σημαντικό αριθμό αδέσποτων ζώων (τον Μάιο του 2010 έφταναν τα 52 σκυλιά και 25 κουτάβια), ενώ υλοποιούσε και προγράμματα στείρωσης.
Ωστόσο, οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία του Συλλόγου να αντεπεξέλθει αποκλειστικά με τις δικές του δυνάμεις. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις προς τη δημοτική αρχή για βοήθεια όλο το προηγούμενο διάστημα -τη στιγμή μάλιστα που η ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα νομικά ανήκει στους δήμους- δεν είχαν αποτέλεσμα.
Τελικά, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και πλέον δεκάδες αδέσποτα σκυλιά «απελευθερώνονται» στους δρόμους της πόλης, στο πλαίσιο ενός προγράμματος «επανένταξης», ενώ προς το παρόν ο Σύλλογος θα συνεχίσει να φιλοξενεί έναν μικρό αριθμό σκυλιών, με προτεραιότητα στα άρρωστα και τα αδύναμα. Παράλληλα, το φιλοζωικό σωματείο διακόπτει και τα προγράμματα στείρωσης των αδέσποτων, με τις συνέπειες για την πόλη να είναι αδύνατον να προβλεφθούν

«Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Τα παραπάνω γνωστοποίησε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης η πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι των ζώων» Έπη Λέρτα, ενημερώνοντας το Σώμα ότι, «από τις 3 Ιουλίου ξεκινήσαμε να επιστρέφουμε αδέσποτα ζώα που φιλοξενούσαμε, στους δρόμους του Χαλανδρίου». Η ίδια υποστήριξε ότι «αφ’ ενός η αδυναμία του Δήμου να βοηθήσει έστω και μόνο οικονομικά το πρόγραμμα φιλοξενίας, περίθαλψης και στείρωσης τα τελευταία χρόνια κι αφ’ ετέρου το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια για εφαρμογή του νόμου της στείρωσης, οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των αδέσποτων», εξηγώντας ότι πλέον ο Σύλλογος δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κόστος.
Καταλήγοντας, η Έπη Λέρτα τόνισε ότι το σωματείο θα συνεχίσει την προσπάθεια επανένταξης «καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή», ζητώντας από τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενημερώσει τους υπαλλήλους του Δήμου να μη παραπέμπουν πλέον στον Σύλλογο τους δημότες που τηλεφωνούν για ζητήματα που αφορούν αδέσποτα. «Ας είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα», κατέληξε η ίδια.

«Απρόβλεπτες συνέπειες»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γιώργος Λιερός, ο οποίος είναι κτηνίατρος στο επάγγελμα. Επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, την ευθύνη για τυχόν επίθεση αδέσποτου ζώου σε δημότη φέρει ο Δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο Γ. Λιερός χαρακτήρισε το φιλοζωικό σωματείο ως το καλύτερο παράδειγμα εθελοντισμού στην πόλη, υπογραμμίζοντας ότι «ο Δήμος θα έπρεπε να έχει ξοδέψει πολλά χρήματα και να έχει διαθέσει πάρα πολλούς υπαλλήλους, για να υλοποιήσει μόνο ένα μέρος του έργου του Συλλόγου τόσα χρόνια».
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων θα δημιουργήσει και άλλου είδους προβλήματα, καθώς, όπως είπε, «όταν είναι μεγάλος ο αριθμός τους, σχηματίζουν αγέλες, αλλάζει η συμπεριφορά τους και η διαχείρισή τους δεν είναι τόσο εύκολη», προβλέποντας ότι «σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρές δυσκολίες, τις οποίες είχαμε ξεχάσει την τελευταία δεκαετία».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Κουράσης, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος, υποστήριξε ότι «σε μια πολιτισμένη κοινωνία, το θέμα της φύλαξης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων προεξέχει», επισημαίνοντας όμως τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, τα οποία έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Ο ίδιος, κάλεσε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τοπικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Αγγελή να προβεί «σε επαφές με τον Σύλλογο, ώστε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με όποιον τρόπο μπορούμε».

της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 26/8/2011