6 Αυγ 2011

Νέα «νότα» για «λευκή απεργία»

ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΔΕΔΥ

Καθήκον των πειθαρχικών συμβουλίων να εφαρμόσουν τους κανόνες σε περίπτωση αποχής υπαλλήλων από κοινωνικές υπηρεσίες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος

Στα χαρακώματα παραμένουν κυβερνητικά στελέχη με την ΑΔΕΔΥ, συνεχίζοντας τον "πόλεμο" με φόντο τις ριζικές αλλαγές στο κράτος, τη συζήτηση για την άρση της μονιμότητας, το ενδεχόμενο απολύσεων και την περικοπή επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση διά του υπουργού Επικρατείας, κ. Ηλία Μόσιαλου, απάντησε προχθές με σκληρή γλώσσα στην "εξαγγελία" της ΑΔΕΔΥ για "συντονισμένες μορφές διαμαρτυρίας", τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει μονιμότητα στη "λευκή απεργία" και στην αργομισθία".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε χθες στο θέμα και μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega αναφέρθηκε στην απάντηση που πρέπει να δοθεί εάν και εφόσον εργαζόμενοι απέχουν από κοινωνικές υπηρεσίες, όπως στην έκδοση εισιτηρίων για τα εξωτερικά ιατρεία. Τι είπε; Ότι υπάρχει δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας κι ότι σε κάθε περίπτωση τα πειθαρχικά συμβούλια θα πρέπει να κινηθούν με στόχο την εφαρμογή των κανόνων. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για το αν θα υπάρξουν και αιτήματα για απολύσεις, το ξεκαθάρισε: "Δεν υπάρχει αίτημα και εγώ δεν μίλησα για απολύσεις - μίλησα για το καθήκον των πειθαρχικών συμβουλίων και την ανάγκη προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος".
Ωστόσο, το ζήτημα των απολύσεων λόγω των συγχωνεύσεων των Οργανισμών παραμένει, αλλά όχι ως το πιθανότερο σενάριο σε πρώτη φάση (αφού η κυβέρνηση "βλέπει" την απορρόφηση του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες και την εργασιακή εφεδρεία).
Εν τω μεταξύ, παρέμβαση για την άρση της μονιμότητας έκανε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, - σε... ελαφρώς άλλους τόνους από του κυβερνητικού εκπροσώπου.
"Στον στενό δημόσιο τομέα δεν υπάρχει άρση της μονιμότητας γιατί αυτό είναι αντισυνταγματικό, δεν μπορεί κανείς να θίξει, να απολύει υπαλλήλους από τον δημόσιο τομέα - εκτός αν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα ή απείθεια στην υπηρεσία, ή αποφάσεις υπηρεσιακών συμβουλίων, που αυτό είναι σπάνιο.
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που υπάρχει η δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας, πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία συνολικής αξιολόγησης και ουσιαστικής προσαρμογής και ορθολογικής κατανομής του προσωπικού".
Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ αντιδρά έντονα στις κυβερνητικές προειδοποιήσεις, ενώ ο πρόεδρός της, κ. Σπύρος Παπασπύρος, συνεχίζει την επίθεση. Ο κ. Παπασπύρος υπεραμύνθηκε της απόφασης για "συντονισμένες και οργανωμένες μορφές δράσης", προαναγγέλλοντας σειρά κινητοποιήσεων.

της Φώφης Γιωτάκη, από την εφημερίδα "Έθνος", 6/8/2011