5 Ιουλ 2011

Θολό το πόρισμα για τα βαρέα

Παράταση λίγων ημερών για τον σαφή καθορισμό των ειδικοτήτων που θα εξαιρεθούν από τη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, αναμένεται να δώσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης στην αρμόδια επιτροπή, η οποία ανέλαβε μεν τη σύνταξη του σχετικού πορίσματος χωρίς να ξεκαθαρίζει όμως ποιες από τις 580 ειδικότητες θα πρέπει να βγουν έξω από τη νέα λίστα.
Αντίθετα, η επιτροπή, όπως αποκάλυψε πρώτος ο «ΑΤ» στις 18 Ιουνίου, επέλεξε να παρουσιάσει ένα «λάιτ» πόρισμα με οριακές αλλαγές και με την καθιέρωση ενός συντελεστή αναλογικότητας, ώστε να πριμοδοτείται η ασφάλιση όσων είναι μέχρι σήμερα στα βαρέα και πρόκειται να εξαιρεθούν.
Το μνημόνιο όμως προβλέπει ότι στα βαρέα δεν θα πρέπει να ασφαλίζεται πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 250.000 με 300.000 εργαζόμενοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα βαρέα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα:

* τη μείωση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις κατά 3,5% από τις εισφορές για βαρέα ένσημα και κατά 10% από την κατάργηση του ειδικού (ανθυγιεινού) επιδόματος

* την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους εξαιρεθούν από τη νέα λίστα ώς και 7 χρόνια.

Το υπουργείο αναμένοντας λοιπόν «τολμηρές» προτάσεις, θα ζητήσει σήμερα από την επιτροπή να προχωρήσει στη σαφή περιγραφή των ειδικοτήτων που προτείνονται για εξαίρεση.
Αν έως το τέλος της εβδομάδας δεν υπάρξει σαφής περιγραφή των επαγγελμάτων που εξαιρούνται, τότε το ξεκαθάρισμα στα βαρέα θα το αναλάβει ουσιαστικά το ίδιο το υπουργείο χρησιμοποιώντας τα προηγούμενα πορίσματα και κυρίως αυτό που υπάρχει ήδη από το 2008 (επιτροπή Λινού).
Η επιτροπή -που ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο των συνεδριάσεων και παραδίδει τις προτάσεις της στον κ. Κουτρουμάνη- δεν εισηγείται τον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων, αλλά στο πόρισμά της περιγράφει τους όρους και τα κριτήρια που θα πρέπει να ισχύσουν ώστε να αποφασιστεί στη συνέχεια η έξοδος ενός κλάδου ή μιας ειδικότητας από τα βαρέα.
Στην ουσία πρόκειται για ένα πόρισμα «λάιτ» το οποίο πόρρω απέχει από τα όσα δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η κυβέρνηση έναντι του μνημονίου.
Ακόμη και για τους διοικητικούς υπαλλήλους των βιομηχανιών που ασφαλίζονται στα βαρέα, ενώ κάνουν δουλειά γραφείου, υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για το αν πρέπει να εξαιρεθούν όλοι, ή αν θα πρέπει να εξεταστεί κάθε περίπτωση χωριστά!

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ

Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο, καθώς με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ (η οποία μετέχει στην επιτροπή για τα βαρέα) και άλλων φορέων (ΤΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Ενωση Ελλήνων Χημικών Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας) κατατέθηκε στην επιτροπή κοινή πρόταση με πολλές ενστάσεις ως προς την επάρκεια των στοιχείων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κατάρτιση της νέας λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν με επιστημονικό τρόπο την κρίση των ήδη υπαρχόντων εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ». Επίσης, θεωρούν πως ούτε τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι επαρκή, ενώ δεν υπάρχουν δεδομένα ούτε για το προσδόκιμο επιβίωσης, όπως και για τα εργατικά ατυχήματα, ώστε να γίνει αντιληπτό ποια είναι τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν και ως εκ τούτου θα πρέπει να μείνουν στη λίστα.
Αναφέρεται για παράδειγμα, ότι το 2007 καταγράφηκαν από το ΙΚΑ 11.800 εργατικά ατυχήματα, όταν στο Βέλγιο με παρόμοιο εργατικό δυναμικό καταγράφηκαν 205.000 εργατικά ατυχήματα.

Στην πρότασή τους προς την επιτροπή για τα βαρέα, οι εν λόγω φορείς εισηγούνται:

- την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ,

- την επικαιροποίηση της λίστας του ΙΚΑ με την αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον,

- την επέκταση της αναγνώρισης και ένταξης στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων των αντίστοιχων (ομοειδών) εργασιών και ειδικοτήτων των εργαζομένων που είναι ασφαλισμένοι σε όλα τα άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία (π.χ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Δημόσιο),

- την υιοθέτηση των προτεινόμενων για ένταξη επαγγελμάτων της Επιτροπής Λινού.

πηγή : Εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 5/7/2011