5 Ιουλ 2011

Κύμα απολύσεων και ανατροπή συμβάσεων

Σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων - ό,τι έχει απομείνει από αυτά - εξαπολύουν οι κεφαλαιοκράτες και το αστικό κράτος, χτυπώντας συλλογικές συμβάσεις και μισθούς, κάνοντας απολύσεις, γενικεύοντας τις ευέλικτες και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η επίθεση εντάθηκε μπροστά στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μετά από αυτή. Ενδεικτικά τα όσα συμβαίνουν στους τόπους δουλειάς είναι τα παρακάτω.
Η Εμπορική Τράπεζα δύο μέρες πριν την ψήφιση, τη Δευτέρα 27 Ιούνη, κατήγγειλε την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στην καταγγελία περιλαμβάνει «και όλους τους όρους προηγούμενων επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων», τους οποίους είχε διατηρήσει η τελευταία επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση. Με την καταγγελία ανοίγει ο δρόμος για να καταργηθούν μια σειρά επιδόματα και ρυθμίσεις που προστάτευαν από το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα ή με άλλα λόγια από την εργοδοτική ασυδοσία. Οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ, καταγγέλλει τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στο σωματείο που «με τη διαχρονική ενδοτικότητά τους σε μια σειρά ζητήματα αποθράσυναν την εργοδοσία» και προσθέτουν ότι σήμερα που η τράπεζα ζητά την κατάργηση των επιχειρησιακών συμβάσεων ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα.
Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, η οποία θα γίνει στις 8 Ιούλη στην τράπεζα, διεκδίκηση συμβάσεων (κλαδική και επιχειρησιακή) με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ακόμα, η ΕΣΑΚ αναδεικνύει την ανάγκη δυναμώματος της ταξικής ενότητας.
Επίσης, την προηγούμενη βδομάδα, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ) απέλυσε περίπου 127 συμβασιούχους, ενώ πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων, είχε απολύσει ακόμα 100. Πρόκειται για εργαζόμενους που επί χρόνια δουλεύουν με συμβάσεις μιας μέρας, παίρνοντας ψίχουλα αντί για μισθό. Και, βέβαια, οι απολύσεις δεν είναι άσχετες με το ότι ο ΟΔΙΕ είναι ανάμεσα στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα παραδοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο, η συγκεκριμένη 100% εντός του 2011.
Απολύσεις έγιναν και στις εταιρείες «Solar Cells» (εταιρεία στην Πάτρα κατασκευάζει εξοπλισμό για φωτοβολταϊκά) και ΑΛΤΕΚ, μια μέρα μετά τη 48ωρη απεργία. Στη «Solar Cells» γίνανε 17 απολύσεις, ενώ πριν από λίγους μήνες είχαν γίνει ακόμα τρεις απολύσεις εργαζομένων - συνδικαλιστών που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου. Η ΑΛΤΕΚ έκανε πέντε απολύσεις με έναν από τους απολυμένους, ο Κώστας Καλέας, να είναι μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Το ΣΕΤΗΠ απαιτεί την ανάκληση των απολύσεων και καλεί στη σημερινή σύσκεψη της σωματειακής επιτροπής στις 7 μ.μ. στα γραφεία του (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνη, 3ος όροφος).
Απολύσεις (μιας ψυχολόγου και δύο ειδικών θεραπευτριών) έκανε την περασμένη Παρασκευή και η εργοδοσία του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Αργώ» στον Πειραιά. Την επαναπρόσληψη των εργαζομένων απαίτησαν χτες με παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Κέντρου ο Σύλλογος των Εργαζομένων στις Μονάδες και τα Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Γυναικών της περιοχής.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 5/7/2011