6 Ιουλ 2011

668.158 κρατικοδιαίτοι στο Ελληνικό Δημόσιο

Στρατιά υπαλλήλων, παρά τις αποχωρήσεις (βλέπε μαζικές απολύσεις) πάνω από 25.000 συμβασιούχων και τη συνταξιοδότηση 53.210 ατόμων εξακολουθεί να υπηρετεί στο Ελληνικό Δημόσιο.
Και μάλιστα χωρίς να έχει απογραφεί ακόμη το προσωπικό των περίπου 9.000 (!)Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Συνολικά στο στενό δημόσιο τομέα, όπως προκύπτει από απάντηση που δόθηκε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Ζώη, απασχολούνται 668.158 άτομα.
Αν προσθέσουμε στον παραπάνω αριθμό και τους 34.270 εργαζόμενους σε 116 Κρατικά Νομικά Πρόσωπα (ΚΝΠΙΔ) που καταγράφονται κάθε τρίμηνο, τότε φτάνουμε στο ιλιγγιώδες νούμερο των 702.428 ατόμων.
Το δε ετήσιο κόστος μισθοδοσίας τους από τον τακτικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 15,3 δισ. ευρώ.
Από μια πρώτη ανάλυση των επικαιροποιημένων στοιχείων προκύπτει ότι στην πραγματικότητα αν δεν υπήρξε αύξηση, μέσω προσλήψεων από το παράθυρο, όπως π.χ. στο Μέγαρο Μαξίμου που αποκάλυψε ο «ΑΤ», σε καμία περίπτωση δεν μειώθηκε ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού που επανδρώνει τον στενό πυρήνα του κράτους.
Γιατί αν συνυπολογίσουμε τη φυγή των συμβασιούχων και το κύμα συνταξιοδοτήσεων και προσθέσουμε τις χιλιάδες θέσεις δημοτικών – νομαρχιακών συμβούλων, αλλά και των μελών των διαφόρων συμβουλίων και επιτροπών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καταργήθηκαν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», έπρεπε να υπάρχει δραστικός περιορισμός των δημοσίων λειτουργών κάθε μορφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Ζώης ζητούσε να πληροφορηθεί ποια είναι αναλυτικά τα στοιχεία της καταγραφής που έγινε από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, για λογαριασμό της τρόικας, σχετικά με τον ακριβή αριθμό των υπηρετούντων στο στενό δημόσιο.
Συγκεκριμένα, ήθελε να του προσκομιστούν όλα τα δεδομένα για κάθε κατηγορία απασχολουμένων, ανά φορέα, υπουργεία και ΝΠΔΔ όπως όργανα επί θητεία, μόνιμοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι αορίστου, μέλη διοικητικών συμβουλίων, εποχικό και ωρομίσθιο προσωπικό, διοικητές, υποδιοικητές, διευθύνοντες σύμβουλοι κ.λπ.

Από το σχετικό κατάλογο που του επιδόθηκε φαίνεται πως:

- Στα υπουργεία (κεντρικές υπηρεσίες, γενικές και ειδικές γραμματείες,) περιφέρειες, δικαστήρια και φυλακές υπηρετούν 90.092 άτομα.

- Οι εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας), ανέρχονται σε 180.083.

- Οι αστυνομικοί – λιμενικοί σε 71.446.

- Οι στρατιωτικοί όλων των Σωμάτων σε 82.897.

- Το προσωπικό των νοσοκομείων (νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί) σε 75.791.

- Οι διοικητικοί και τεχνικοί των ΑΕΙ – ΤΕΙ φτάνουν τα 12.284 άτομα.

- Οι εργαζόμενοι σε δήμους – περιφέρειες τους 93.194.

- Οι δικαστικοί είναι 3.672.

- Οι κληρικοί 10.421.

- Οι γιατροί του ΕΣΥ 12.773.

- Οι υπηρετούντες σε λοιπά ΝΠΔΔ 35.505.

Από τις 53.210 αποχωρήσεις λόγω σύνταξης γήρατος οι 48.724 αφορούν υπηρεσίες υπουργείων και ΟΤΑ και οι 4.486 τις ΔΕΚΟ που είτε είναι εισηγμένες είτε είναι συνδεδεμένες με εισηγμένες (θυγατρικές).
Ο κ. Ζώης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων που του παραδόθηκαν, ώστε να διαπιστώσει αν έγιναν, σε μια περίοδο άκριτης λιτότητας, διορισμοί από την «πίσω πόρτα» με διάφορα τεχνάσματα π.χ. όπως της πρόσληψης ειδικών συνεργατών!

του Γιώργου Φράγκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 6/7/2011