21 Ιουν 2011

"Οι δημότες πλήρωναν τον Δήμο για το νερό, αλλά ο Δήμος δεν πλήρωνε την ΕΥΔΑΠ"

"Οι δημότες πλήρωναν τον Δήμο για το νερό, αλλά ο Δήμος δεν πλήρωνε την ΕΥΔΑΠ. Έτσι η πολυετής κακοδιαχείριση και οι διάφορες χάρες σε «κολλητούς» εκτόξευσαν τις οφειλές του Δήμου, και η ΕΥΔΑΠ δέσμευσε τα χρήματα του Δήμου Σαρωνικού με αποτέλεσμα αυτός να μην μπορεί να πληρώσει κανέναν και φυσικά να μείνουν απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι.
Μπροστά στο αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησε, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να διατηρήσει και να διαχειριστεί το δίκτυο ύδρευσης προτείνοντας την παραχώρησή του στην ΕΥΔΑΠ, ώστε να αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου.
Για μια ακόμα φορά ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του προχωρούν στην έμμεση εκποίηση ή παραχώρηση δημοτικής περιουσίας.
Ο συνδυασμός «Ζούμε μαζί στο Δήμο Σαρωνικού» απαίτησε την επανεξέταση του τρόπου εξόφλησης του χρέους και τη διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος των εργαζομένων του Δήμου στον τομέα της ύδρευσης.
Η επικεφαλής του συνδυασμού «Ζούμε μαζί στο Δήμο Σαρωνικού», αφού τόνισε την έλλειψη προτάσεων από τη συμπολίτευση για το μέλλον μιας τόσο κερδοφόρας δραστηριότητας για το Δήμο, όπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία των προηγούμενων ετήσιων απολογισμών, κατέθεσε τη δικιά της πρόταση:
ΝΑΙ στην μερική τακτοποίηση των οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ, αφού όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος στο ταμείο υπάρχουν 5,5 εκατομμύρια ευρώ, και διακανονισμός του υπόλοιπου χρέους, ΟΧΙ όμως στην παραχώρηση του δικτύου ύδρευσης στην εταιρία, το οποίο δημιουργήθηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων των Καλυβίων.
Στα Δημοτικά Συμβούλια, φυσικά, επικρατούν οι προτάσεις της συμπολίτευσης και έτσι η πλειοψηφία που ακολουθεί τον Δήμαρχο, αποφάσισε τη σύναψη προσυμφώνου προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ για την ανάληψη της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του Δήμου από την εταιρία και την τακτοποίηση των οφειλών του σε αυτή.
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, η οποία δεν ψήφισε το προσύμφωνο εμμένοντας στην πρότασή της, τόνισε ότι και σε αυτή την περίπτωση η διοίκηση του Δήμου οφείλει να επιτύχει σαφείς όρους τιμολόγησης από την ΕΥΔΑΠ, αλλά και συνέχιση κάλυψης των εξόδων νερού για τα δημόσια κτήρια από το Δήμο.
Πριν 2 μήνες ο Δήμαρχος έλαβε εξώδικη διαμαρτυρία από την ΕΥΔΑΠ σχετικά με την οφειλή, την οποία όμως απέκρυψε, όπως άλλωστε έχει ξανακάνει. Τι φοβήθηκε; Γιατί ζήτησε εγγράφως παράταση πληρωμών χωρίς να το γνωρίζει η οικονομική επιτροπή και το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου;
Μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης ο Δήμαρχος δεν απάντησε ποτέ σε δύο απλά ερωτήματα:
α) ποιος είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία του χρέους των 8,2 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.,
β) πού πήγαν τα λεφτά που πλήρωναν οι Δημότες, τα οποία ήταν και ανταποδοτικά.
Γιατί υπάρχουν τέτοια χρέη από τους πρώην Δήμους Καλυβίων και Αναβύσσου και από τις πρώην Κοινότητες Παλαιάς Φώκαιας και Κουβαρά με μοναδική εξαίρεση την πρώην Κοινότητα Σαρωνίδας; Τι έκαναν καλά οι πρώην κοινοτάρχες της Σαρωνίδας και δεν είχαν χρέη;
Το 2005 κύριε Δήμαρχε, σας ζητήθηκαν τα δίκτυα από την ΕΥΔΑΠ. Γιατί δεν τα παραχωρήσατε;
Τότε η ΕΥΔΑΠ σας πρότεινε να πάρει το δίκτυο, χαρίζοντάς σας τα χρέη. Τα χρέη που εσείς δημιουργήσατε. Γιατί δεν δεχτήκατε την παραχώρηση του δικτύου τότε, έτσι ώστε η ΕΥΔΑΠ να προχωρούσε και το αποχετευτικό όπως σας είχε εγγυηθεί; Τα προβλήματα, όταν κάποιος έχει την εξουσία, δεν λύνονται με ημερίδες, κύριε Δήμαρχε, τις οποίες μάλιστα δεν παρακολουθούν οι Δημότες, αλλά οι Δημοτικοί σας σύμβουλοι.
Εντύπωση προκάλεσε ότι η Πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει το λόγο για ένα λεπτό σε δημότη –ενώ η συνεδρίαση κράτησε τέσσερις ώρες-, ο οποίος ήθελε να θέσει μία ερώτηση προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Κανένας από τους Αντιδημάρχους ή ο Δήμαρχος δεν πρότειναν να δοθεί αυτό το λεπτό. Έτσι αντιλαμβάνονται το δικαίωμα των δημοτών να πάρουν έγκυρη απάντηση στις απορίες τους;
Η διαδικασία του κατεπείγοντος δεν είναι άλλοθι για να μεταθέσετε τις ευθύνες σας. Η αντιπολίτευση δεν θα γίνει συνυπεύθυνη στο ξεπούλημα της περιουσίας του Δήμου μας."

πηγή : http://www.stifora.gr/, 20/6/2011