20 Ιουν 2011

Το... ελικόπτερο!

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν ήταν καθόλου μια πρόχειρη και αποσπασματική κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που του δημιούργησαν οι κινήσεις του Γιώργου Λιάνη και της Βάσως Παπανδρέου. Είχε ασφαλώς προμελετηθεί κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την ανάγνωση της συνέντευξης του Βαγγέλη Βενιζέλου πριν από μια εβδομάδα σε κυριακάτικη εφημερίδα. Εκεί ο τότε υπουργός Αμυνας μιλούσε μόνο για την οικονομία και τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να μην καταλήξουν φυλακή στελέχη που προώθησαν ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Τα βήματα αυτά σύμφωνα με τον καθηγητή της Νομικής και νυν υπουργό Οικονομίας-Νο2 στην κυβέρνηση πρέπει να έχουν και νομική και θεσμική κάλυψη και είναι βέβαιο ότι τα συζήτησε με τον πρωθυπουργό και τον έπεισε.
Το ζητούμενο είναι η βιωσιμότητα της χώρας και η βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Αν προτάξει η κυβέρνηση το πρώτο, μπορεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο καίριο πόστο να κάνει βήματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις Βρυξέλλες και σε ευκολότερη τη χώρα. Μπορεί επίσης μετά από αυτά τα βήματα, που μπορεί να φτάνουν και μέχρι την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την προβολή και των οικονομικών απαιτήσεων της Ελλάδας για συμψηφισμό (αναγκαστικό γερμανικό δάνειο ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ κ.α.), να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της χώρας.
Ο κ. Βενιζέλος είναι μαέστρος των ισορροπιών και δεν πρέπει να παρασυρθεί κανείς από το... παλαιό Ζάππειο, στο οποίο άλλοι έκαναν τους υπολογισμούς και άλλοι τον έστειλαν βιαστικά στην ήττα.
Η ισορροπία που βρήκε με τον Γιώργο Παπανδρέου για τη σωτηρία όλων τους στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι οδηγός του στην ισορροπία που πρέπει να αναζητήσει με τις Βρυξέλλες για τη σωτηρία της χώρας, αλλά και τη σωτηρία τους έναντι των εξαγριωμένων Ελλήνων με τα αίσχη του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Διότι μπορεί ο κ. Βενιζέλος να θωρακίσει νομικά έναντι των νόμων τα μέλη της κυβέρνησης που τυχόν συμπράξουν σε λεηλασία αλλά να βρεθούν όλοι χωρίς καμία θωράκιση έναντι των πολιτών που συγκεντρώνονται. Και ο Ντελαρούα είχε θεωρήσει ότι είχε λάβει όλα τα μέτρα, αλλά δεν είχε προβλέψει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτόν που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται μόνο... ελικόπτερο!

του Γιάννη Ντάσκα, από την εφημερίδα "Το Παρασκήνιο", 19/6/2011