23 Ιουν 2011

Στη Δικαιοσύνη για τις συγχωνεύσεις

Την οικονομική και νομική υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου στις προσπάθειες που καταβάλλουν ώστε να αποτραπεί η συγχώνευση των συστεγαζόμενων 17ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων στο Ψαλίδι εξασφάλισαν οι δύο σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, μετά από κατά πλειοψηφία έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων βρέθηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος και έλαβαν τον λόγο ζητώντας από τον δήμαρχο και τη διοίκηση την έμπρακτη συμπαράστασή τους στις ενέργειες που καταβάλλουν, υποστηρίζοντας ότι «η συγχώνευση θα δημιουργήσει ένα υδροκέφαλο σχολείο που θα έχει συνολικά τουλάχιστον 300 μαθητές, τη στιγμή που η γειτονιά στο Ψαλίδι αναπτύσσεται ραγδαία πληθυσμιακά».
Οι δύο σύλλογοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αίτηση αναστολής και έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας, με απώτατο στόχο την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης εξέφρασε και πάλι την κατηγορηματική θέση του Δήμου κατά οποιασδήποτε συγχώνευσης σχολείων στην πόλη, «καθώς η πληθυσμιακή ανάπτυξη του Αμαρουσίου δεν επιτρέπει τέτοιου είδους αποφάσεις».
Υπέρ της φιλοσοφίας βάσει της οποίας αποφασίστηκε η συγχώνευση των δύο σχολείων τάχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Γιαννακάκος, ενώ ο συνάδελφός του Παναγιώτης Σαγρής για μια ακόμη φορά δικαιολόγησε την απόφαση του υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται απλά για μια καθαρά διοικητική συγχώνευση, αφού, ούτως ή άλλως, τα δύο σχολεία συστεγάζονται».
Διαφοροποιημένη στάση τήρησε ο Στάθης Ραγκούσης, από την ίδια παράταξη, τασσόμενος κατά των σχολικών συγχωνεύσεων και υπέρ των ενεργειών των κατοίκων, ωστόσο δεν μετείχε στην ψηφοφορία αργότερα, όντας απών από την αίθουσα.
Από την πλευρά της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ο Νίκος Μπουντούρογλου επανέλαβε τη θέση του συνδυασμού του κατά της δημιουργίας «ενός σχολείου – επιχείρησης», ζητώντας «αποκλειστικά δημόσια σχολεία με 20 μαθητές το μέγιστο σε κάθε τάξη και σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους σε αυτά».
Τάχθηκε, δε, υπέρ της νομικής υποστήριξης των δύο συλλόγων του 17ου και 9ου Δημοτικού, «όχι ως νομικίστικα τερτίπια, αλλά με την ουσιαστική σύμπραξη όλων μας».
Ο Δορύλαος Κλαπάκης (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) μετέθεσε το θέμα στην υπόθεση της κατασκευής του 8ου Γυμνασίου – 9ου Λυκείου στην Αγία Φιλοθέη.
Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των γονέων και κηδεμόνων, τόνισε ότι «ζητούν βοήθεια από μια διοίκηση που σταμάτησε τη διαδικασία για το χτίσιμο του νέου σχολικού συγκροτήματος, το οποίο, αν προχωρούσε κανονικά, θα είχε ολοκληρωθεί σήμερα». Η θέση του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα της πλειοψηφίας, τα μέλη της οποίας υπενθύμιζαν την συμφωνία με τον ΟΣΚ και το «πράσινο φως» του υπουργείου Παιδείας για το χτίσιμο του σχολείου στον «πρώην χώρο του υπουργείου Γεωργίας».
Τέλος, ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΧΕΙΧΩΝ) επανέλαβε τη θέση του περί «συγχωνεύσεων στο πνεύμα του Μνημονίου που ξεθεμελιώνουν το δημόσιο σχολείο και υλοποιούνται δίχως να ερωτηθούν οι Δήμοι, οι Δημοτικές Επιτροπές Εκπαίδευσεις κ.λπ.», για να καταλήξει λέγοντας ότι «το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας όταν τα επόμενα χρόνια θα δούμε το Ψαλίδι να αναπτύσσεται κι άλλο»

«Να μη φύγει το 2ο Γραφείο Δ.Ε»

Στο μεταξύ, τη συνέχιση της λειτουργίας του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Μαρούσι ζητά ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Στο κείμενο της επιστολής του ο κ. Πατούλης, σημειώνει ότι «το συγκεκριμένο γραφείο καλύπτει μια μεγάλη περιοχή ευθύνης 30 σχολείων στους Δήμους Αμαρουσίου, Κηφισιάς - Ερυθραίας - Εκάλης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής και στην αναβάθμιση της ποιότητας της κοινωνικής, οικονομικής ζωής του Αμαρουσίου».
Κλείνοντας, επισημαίνει ότι «η απομάκρυνση θα έχει ως επακόλουθα την επιβάρυνση των σχολικών μονάδων με διοικητικές εργασίες, τη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε μεγάλες περιφερειακές υπηρεσίες, καθώς και τη συνολική υποβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη».

πηγή : http://www.amarysia.gr/, 22/6/2011