24 Ιουν 2011

Αντιπυρική ασπίδα για τη ρεματιά

Η αντιπυρική προστασία μπαίνει πλέον ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Δήμου Χαλανδρίου, ενόψει των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε ήδη από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είναι φυσικό, στο επίκεντρο των δράσεων πυροπροστασίας μπαίνει ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της περιοχής, η ρεματιά Πεντέλης - Χαλανδρίου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μύρων Ανδριανάκης, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο καθαρισμός της ρεματιάς από τα ξερά χόρτα, με μέριμνα του τμήματος Πρασίνου του Δήμου, δράση η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για ολόκληρη τη ρεματιά μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Σημειώνεται ότι στον καθαρισμό σημαντικού τμήματος της ρεματιάς, και συγκεκριμένα του τμήματος μεταξύ της γέφυρας του Αγίου Αθανασίου και της οδού Πολυδρόσου, προχώρησαν την Κυριακή 5 Ιουνίου, ο Δήμος Χαλανδρίου, σε συνεργασία με το Σώμα Εθελοντών του Δήμου, το 2ο και 3ο Σύστημα Προσκόπων, τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος και τον Σύλλογο Προστασίας Ρεματιάς και με τη συμμετοχή αρκετών πολιτών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Μάλιστα, την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, σε συνάντηση που είχε με τους παραπάνω φορείς, εξασφάλισε, όπως μας είπε, τη συνεργασία τους στην υλοποίηση προγράμματος φύλαξης της ρεματιάς. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Χαλανδρίου, σε συνεργασία με το Σώμα Εθελοντών, τους Ραδιοερασιτέχνες, τους Προσκόπους (ενήλικες) και τον Σύλλογο Προστασίας της Ρεματιάς, θα πραγματοποιήσουν πρόγραμμα φύλαξης του ρέματος σε σταθερά σημεία, αλλά και περιμετρικά, με σκοπό μάλιστα, οι βάρδιες σε δύο από τα σημεία φύλαξης να είναι 24ωρες.
Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να υπάρχουν δύο υδροφόρες του Δήμου σε δύο σταθερά σημεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του παραπάνω προγράμματος είναι, σύμφωνα με τον Μ. Ανδριανάκη, το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι την τρέχουσα περίοδο η φύλαξη της ρεματιάς πραγματοποιείται με δύο βάρδιες -πρωινή και απογευματινή- των τεσσάρων ατόμων, την οποία έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Τέλος, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος, την παραπάνω προσπάθεια θα συνδράμει και το Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, με συχνότερες περιπολίες στην παραρεμάτια ζώνη.

της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 24/6/2011