25 Ιουν 2011

"Ανοιχτό παράθυρο και για νέα μέτρα"

Ορθάνοιχτο το παράθυρο για νέο τυφώνα μέτρων, για τα οποία όμως θα ευθύνονται όλοι οι άλλοι της πλην της κυβέρνησης, άφησε ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διαδικασία δεύτερης ανάγνωσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ο Ευ. Βενιζέλος θέλοντας να πείσει ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει το λάθος του προκατόχου του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, διαψευδόταν συνεχώς, άφησε να εννοηθεί πως αυτό θα συμβεί μόνον στην περίπτωση που η κοινωνία δεν υποδεχθεί τα παρόντα μέτρα με τον… προσήκοντα σεβασμό. «Δεν μπορούμε να ερχόμαστε κάθε λίγο και λιγάκι και να παίρνουμε διορθωτικά μέτρα, αλλά εγώ δεν κάνω τη δήλωση ότι δεν θα εισηγηθώ πρόσθετα μέτρα», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα καταβάλουμε κάθε ανθρώπινη δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσει το κράτος, η αγορά, η δημόσια διοίκηση, ο φορολογικός μηχανισμός και οι πολίτες».
Ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας από την αρχή της ομιλίας του θεώρησε σκόπιμο να παρουσιάσει τα μέτρα ως μονόδρομο, λέγοντας ότι «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τις επιλογές που θα θέλαμε και αυτό που προέχει είναι να γίνουν τώρα σωστικές κινήσεις». Αφού χαρακτήρισε αδιανόητα μεγάλη την φορολογική επιβάρυνση, κυρίως αυτών που είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν τα εισοδήματά τους, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι είναι προκλητικό το ζήτημα της φοροδιαφυγής. «Η χθεσινή ημέρα ήταν και για μένα πολύ δυσάρεστη, καθώς τα μέτρα ενέχουν το στοιχείο της αδικίας και της υπερφορολόγησης, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να βγούμε από τη στρούγκα και να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό, γιατί πνιγόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος.
Θέλοντας πάντως, να αφήσει και μια χαραμάδα αισιοδοξίας, είπε πως αμέσως μετά τις 30 Ιουνίου θα υπάρξουν και μέτρα αντιρρόπησης, ώστε να αναπτυχθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το 2015, όταν θα ξεφύγουμε από τον σκληρό πυρήνα της κρίσης, θα μπορέσει η Ελλάδα να βρεθεί στον φυσιολογικό κατάλογο των κρατών και να ξαναβρεθεί μέσα στις αγορές.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την έκκλησή του για εθνική συνεννόηση, υποστηρίζοντας ότι «η έλλειψη συναίνεσης κοστίζει και ο ελληνικός λαός πληρώνει την έλλειψη ενότητας», ενώ απευθυνόμενος στο εσωκομματικό του ακροατήριο είπε αποτελεί εθνικό καθήκον η παροχή βοήθειας, χωρίς κανείς να αφίσταται από τις πολιτικές του θέσεις.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας αφού ξεκαθάρισε ότι διαρκώς η αξιωματική αντιπολίτευση θα αξιολογεί τα πεπραγμένα του νέου υπουργού με κριτήρια πολιτικά, ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, επεσήμανε με νόημα πως «η συναίνεση δεν επιτυγχάνεται ούτε με επικοινωνιακές εκκλήσεις, ούτε με παρακλήσεις, πολλώ δε μάλλον, δεν εμπεδώνεται με ατυχείς δηλώσεις, ότι θα αναληφθούν πρόσθετα φορολογικά βάρη από τους πολίτες εάν δεν ανταποκριθούν στα νέα σκληρά μέτρα». Θύμισε δε, ότι το ΠΑΣΟΚ που σήμερα κόπτεται για συναίνεση, ουδέποτε την αναζήτησε τους τελευταίους 20 μήνες.

των Δημήτρη Ράντου & Όλγας Παναγιωτίδου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 25/6/2011