25 Ιουν 2011

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ : Νέα οικονομική επιβάρυνση στα νοικοκυριά από 9 Ιούλη

Ενεργειακά χαράτσια - αν δε δοθεί νέα αναστολή - θα πρέπει να πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων (διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων κλπ.) θέλουν να τα νοικιάσουν μετά τις 9 Ιουλίου, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρώτα το ενεργειακό πιστοποιητικό, κάτι που ήδη ισχύει από τις αρχές του χρόνου για τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο κόστος μπορεί κάλλιστα ο ιδιοκτήτης να το μετακυλίσει στον ενοικιαστή και να ζητήσει από αυτόν να το πληρώσει μέσω του μισθώματος για την ενοικίαση του ακινήτου.
Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό των μισθώσεων ακινήτων και η εφορία δεν θα θεωρεί τα συμβόλαια, αν ο ιδιοκτήτης δεν προσκομίζει αντίγραφο του πιστοποιητικού (αντίστοιχα στις αγοραπωλησίες οι συμβολαιογράφοι αναγράφουν στα συμβόλαια τον αριθμό πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού και επισυνάπτουν ένα αντίγραφό του).
Η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης είναι υποχρεωτική μόνο για τις νέες συμβάσεις μίσθωσης (όχι για ανανεώσεις υφιστάμενων συμβάσεων) και εφαρμόζεται σε ακίνητα άνω των 50 τετραγωνικών. Εξαιρούνται επίσης τα κτίρια με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εργαστηρίου, αποθήκης, στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και τα πρατήρια καυσίμων.
Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ΠΔ που καθορίζει τα προσόντα των ενεργειακών επιθεωρητών, προβλέπονται τα εξής:

Για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Επάρκειας η επιθεώρηση τμήματος του κτιρίου καθορίζεται σε 2 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 150 ευρώ.

Για τις μονοκατοικίες η αμοιβή καθορίζεται στο 1,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 200 ευρώ.

Για κτίρια πολλαπλών ιδιοκτησιών (πολυκατοικία) που επιθεωρούνται όλες, η αμοιβή θα είναι 1 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 200 ευρώ.

Για κάθε άλλο κτίριο, εκτός των κατοικιών, το κόστος είναι μεγαλύτερο, στα 2,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 300 ευρώ για κάτω των 1.000 τ.μ. Για μεγαλύτερα κτίρια η χρέωση μειώνεται σε 1,5 ευρώ ανά τ.μ. μετά τα 1.000 τ.μ.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 25/6/2011