22 Ιουν 2011

Άλλα 700 εκατ. δάνειο το ΙΚΑ!

Από δάνειο σε δάνειο καταφεύγει το ΙΚΑ για να πληρώσει συντάξεις και παροχές, καθώς η «εισπραξιμότητά» του εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Το «καθυστέρημα» του ΙΚΑ έχει φτάσει στο 25%, σύμφωνα με στοιχεία Απριλίου, που σημαίνει ότι σχεδόν 1 στις 4 επιχειρήσεις αναβάλλει και καθυστερεί τις πληρωμές των τρεχουσών εισφορών.
Δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας αλλά και της άντλησης σχεδόν του 75% της κρατικής χρηματοδότησης το ΙΚΑ φτάνει πλέον να δανείζεται όχι μόνο μέσω ρέπος, αλλά και από ταμεία που έχει απορροφήσει, όπως αυτό της ΔΕΗ. Στο αυριανό Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασιστεί η χορήγηση δανείου 100 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και παράλληλα ο «ενεχυροδανεισμός» του Ιδρύματος κατά 600 εκατ. ευρώ από τις Τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, με αντάλλαγμα τη διακράτηση ίσης αξίας ρέπος για ένα τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτονται στοιχεία που δείχνουν ανάγλυφα το μέγεθος της κρίσης και της τραγικής κατάστασης που βιώνουν τα ταμεία, εξαιτίας της ανεργίας. Για κάθε 1% αύξησης της ανεργίας τα ταμεία χάνουν 320 εκατ. ευρώ τον χρόνο από εισφορές, ενώ για κάθε 1% μείωσης των μισθών η απώλεια ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, οποίος συνοψίζοντας τόνισε ότι: «Η αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες της ανεργίας και η μείωση κατά 5% των αποδοχών δημιουργεί απώλειες 2 δισ. ευρώ στο σύστημα για το 2011 τις οποίες πρέπει να καλύψουμε με νέα μέτρα».
Πρόκειται για ομολογία οικτρής αποτυχίας των μέτρων που εμπνεύστηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να υλοποιήσει τους όρους και τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Με τη διαφορά όμως ότι το μνημόνιο δεν έλεγε και δεν λέει πουθενά ότι για να μειωθεί το κρατικό έλλειμμα και η κρατική σπατάλη θα πρέπει να κοπούν συντάξεις και να κάνει εσωτερική στάση πληρωμών το κράτος μη πληρώνοντας τις υποχρεώσεις του στην αγορά, που ανέρχονται σε 6,1 δισ. ευρώ. Αντίθετα εκείνο που ξεκαθαρίζεται στο μνημόνιο είναι ότι επιβάλλεται η δραστική μείωση του κράτους και η καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του, που πλέον είναι μονόδρομος.

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 22/6/2011