6 Μαΐ 2011

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής : Κάλεσμα στους γονείς για κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς

Η αύξηση των ωρών εργασίας αφορά και τους γονείς, καθώς οι δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους θα έχουν αρνητική επίπτωση και στα παιδιά

Στις αιτίες και τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στο Δημόσιο (φθάνοντας τις 40), αναφέρεται η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Ιδιαίτερα, γίνεται λόγος για το προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς που η αύξηση του ωραρίου φτάνει τις δέκα ώρες τη βδομάδα (!) με άμεσες επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους, με όποια μορφή εργασίας, μαζί με τους γονείς να οργανώσουν κοινή αγωνιστική δράση ενάντια στην πολιτική αυτή.
Η επάνοδος με νόμο του 40ώρου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα που φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής - αντεργατικής επιδρομής και δεν έχει τελειωμό ούτε αφορά μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους (...) είναι εκβιασμός της κυβέρνησης για να μην αντιδράσει ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο νέος στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στα καταστήματα, στους τόπους δουλειάς όταν το αφεντικό ξεχειλώνει το ωράριο, κλέβει εργάσιμο χρόνο, κλέβει ένσημο και ασφάλιση, κατακρεουργεί και τσακίζει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων με το πιστόλι της απόλυσης και το φόβο της ανεργίας», σημειώνει αρχικά το Συνδικάτο.

Να μη στηρίξει κανείς το έγκλημα στον ψυχισμό των παιδιών

Μιλώντας για το ζήτημα των επιπτώσεων στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, γενικότερα, κάνει ειδική αναφορά στους παιδικούς σταθμούς. Καλεί τη νέα οικογένεια να αναρωτηθεί τι θα σημάνει η αύξηση του ωραρίου «για τη φροντίδα, την ασφάλεια και την αγωγή βρεφών/νηπίων ένα εξαντλημένο ψυχικά και σωματικά παιδαγωγικό προσωπικό» και τονίζει ότι κανείς δεν πρέπει να στηρίξει «το έγκλημα απέναντι στον ψυχισμό των παιδιών και την ανάγκη της νέας οικογένειας».
Πιο κάτω αναδεικνύει τις ευθύνες των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ - ΟΤΑ, που χρόνια τώρα στηρίζουν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, και στη συνέχεια απευθύνει κάλεσμα στους γονείς και τους εργαζόμενους, λέγοντας:

«Νέοι γονείς αντισταθείτε, μαζί με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, τους άνεργους παιδαγωγούς, τα συνδικάτα, φτιάξτε το λαϊκό, αγωνιστικό τοίχο προστασίας του παιδιού.(...)
Το κλαδικό συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους μόνιμους και συμβασιούχους, με συνελεύσεις και συσκέψεις, με ενημέρωση των γονιών και των δημοτών να πάρουν την υπόθεση και του ωραρίου στα χέρια τους. Με όρους ανυπακοής να τσακίσουμε στην πράξη τους νόμους και τα μέτρα της κυβέρνησης».

Πλαίσιο διεκδικήσεων

Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

Κατάργηση της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής, κατάργηση των νόμων για την «αποκέντρωση» της αγωγής και Πρόνοιας του παιδιού.

Άμεσες δημόσιες επενδύσεις για άμεσο προσεισμικό έλεγχο και επέκταση σύγχρονης κτιριακής υποδομής, με βάση τη γειτονιά και προτεραιότητα τις εργατικές συνοικίες.

Γενναία χρηματοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών τώρα. Να κατευθυνθούν άμεσα κονδύλια του ΕΣΠΑ γι' αυτές τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Να δοθεί στους Δήμους η χρηματοδότηση που το κράτος χρωστάει.

Μαζικοί διορισμοί μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.

Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ενιαίος σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας των παιδικών σταθμών με στήριξη του παιδαγωγικού τους ρόλου, της προσφοράς των εργαζομένων σε αυτούς, τη σταθερή επιμόρφωσή τους στις νέες διαμορφωμένες παιδαγωγικές - επιστημονικές συνθήκες.

Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν. Μία παιδαγωγική σχολή ανωτάτου επιπέδου.

Δωρεάν υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Να καταργηθούν ΤΩΡΑ τα τροφεία.

Κάτω τα χέρια από τη θεσμοθετημένη αναλογία παιδιού - παιδαγωγού στην τάξη. Να θεσμοθετηθεί και να ισχύσει και αναλογία παιδιών / τετραγωνικών μέτρων, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Το 30ωρο, 5ήμερο, η σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες, και η ανάπαυση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς σε συγκεκριμένες περιόδους δεν είναι εργασιακό προνόμιο. Η ψυχική και η φυσική αντοχή στο χώρο της παιδαγωγικής καθορίζει την ποιότητα της αγωγής και της φροντίδας του παιδιού.

Πλέγμα παιδικών κατασκηνώσεων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά στις περιόδους των διακοπών, γονική πληρωμένη άδεια μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 6/5/2011