4 Μαΐ 2011

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ. Στόχος η ενίσχυση των τραπεζών

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο

Καταψήφισε χτες επί της αρχής το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που ιδιωτικοποιεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ παράλληλα παρέχει σειρά προκλητικών προνομίων στο τραπεζικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο με τον βουλευτή του Α. Τζέκη να τονίζει ότι είναι ψευδεπίγραφοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί ενός νομοσχεδίου «ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας».
Για ένα νομοσχέδιο «κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες του κεφαλαίου μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι κεφαλαιοκράτες «τώρα τα θέλουν όλα γιατί έχουν συσσωρευμένα κεφάλαια και ζητούν να αγοράσουν κερδοφόρες επιχειρήσεις». Επισήμανε ότι «προωθούνται μεταρρυθμίσεις με δομές που να ανταποκρίνονται στις δυνάμεις του κεφαλαίου», με ταυτόχρονη «μαζική εκποίηση των δημοσίων υπηρεσιών».
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σημείωσε ότι στοχεύουν στην «ενίσχυση των τραπεζικών ομίλων», αφού «επικαλούμενη η κυβέρνηση το δίκαιο της ΕΕ» προωθεί το «διαχωρισμό του τραπεζικού τομέα του ΤΠΔ, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί».
Θύμισε, μάλιστα, ότι «τα καθαρά του κέρδη ξεπερνούν τα 580 εκατομμύρια ευρώ» και με όσα προωθούνται «χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια και καταθέσεις με ικανοποιητικό επιτόκιο», ενώ παράλληλα «οι παρακαταθήκες θα μπορούν με σύμβαση να παραχωρούνται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα». Επιπρόσθετα, ο Α.Τζέκης τόνισε ότι η κυβέρνηση «δίνει άλλα 30 δισεκατομμύρια στους τραπεζικούς ομίλους» που «έχουν πάρει μέχρι στιγμής πάνω από 100 δισεκατομμύρια», τονίζοντας πως «τα παίρνουν με επιτόκιο 1,5 και δανείζουν το λαό με 10% και 15%, δηλαδή έχουμε θεσμοθετημένη τοκογλυφία». Επίσης, αναφέρθηκε σε «φοροαπαλλαγές στις τράπεζες, προκειμένου να ενισχυθούν οι συγχωνεύσεις». Σχετικά με τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ ανέφερε ότι προωθείται η «αποβολή των εργαζομένων από τα ΔΣ των ΔΕΚΟ». Τέλος, σχολίασε ρύθμιση - προσθήκη που «απαλλάσσει τους εφοπλιστές κρουαζιέρας από τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ», το οποίο έχει ήδη μεγάλα ελλείμματα.
«Τομή» χαρακτήρισε το νομοθέτημα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, που αναφορικά με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επισήμανε ότι ο τρόπος που λειτουργεί «έχει προβλήματα σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο» και γι' αυτό γίνεται μια παρέμβαση διαχωρισμού που «διασφαλίζει τους εργαζόμενους», αφού θα υπάρξουν «2 χρόνια προσαρμογής». Οσον αφορά τις νέες ενισχύσεις προς τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε πως χορηγούνται, ενώ «υπάρχουν σύμφωνα ρευστότητας» με τα ιδρύματα, ενώ «το τραπεζικό σύστημα πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας».
Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής της Αθ. Μπούρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ασυνέπεια. Αναφερόμενος στις ενισχύσεις στις τράπεζες ανέφερε ότι παλιότερα «λέγατε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει 28 δισ. χωρίς διαφάνεια κάτι που αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση. Τότε ήταν κοινωνική πρόκληση. Τα 100 δισ. σήμερα πώς τα χαρακτηρίζετε;». Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι θα καταψηφίσει ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Μαρκάκης, καθώς και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 4/5/2011