Από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί εμφανίζονται σε πρώτη φάση στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι των «κόκκινων» και «πορτοκαλί» δήμων απέναντι στο Πρόγραμμα εξυγίανσης («Μνημόνιο»)* που εξήγγειλε την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν στην aftodioikisi.gr 16 δήμαρχοι απ' όλη τη χώρα που οι δήμοι τους εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες, έξι εμφανίζονται αρνητικοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα, άλλοι έξι επιφυλακτικοί και μόλις 4 είναι θετικοί.
Μάλιστα, τόσο οι αρνητικές όσο και οι θετικές απαντήσεις δεν έχουν κομματικό «χρώμα», καθώς δήμαρχοι που είναι εκλεγμένοι με τη σημαία της ΝΔ όπως ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου εμφανίζονται θετικοί για την ένταξη τους στο πρόγραμμα, ενώ άλλοι που στηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ όπως οι δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης και Τήλου Τάσος Αλιφέρης είναι αρνητικοί. Μάλιστα, ο κ. Αλιφέρης τονίζει με έμφαση ότι "αναγκαστικοί νόμοι υπάρχουν σε άλλα καθεστώτα"
Παράλληλα από τις απαντήσεις προκύπτει και "κλίμα αμφισβήτησης" των κριτηρίων που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Την άποψη αυτή εκφράζουν κυρίως οι δήμαρχοι Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης. Σύμφωνα με αυτή την άποψη στα κριτήρια (συνολικά χρέη/τακτικά έσοδα + ΣΑΤΑ) θα έπρεπε να συμπεριληφθούν μεταξύ άλλων και το αν τα χρέη έχουν αναληφθεί προκειμένου ο δήμος να καλύψει λειτουργικές ή επενδυτικές δαπάνες αλλά και το αν είναι ληξιπρόθεσμα, ενώ θα έπρεπε να μπει και το ο παράγοντας "διαθέσιμα".
Στις παραπάνω αιτιάσεις πηγές του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι αφενός αν έμπαιναν άλλα κριτήρια η διαδικασία θα ήταν πολύπλοκη και αφετέρου ότι όλα αυτά θα κριθούν κατά τη διαδικασία ελέγχου από την τριμελή επιτροπή («τρόικα») όπου και θα αποφασιστεί αν ο δήμος πρέπει ή όχι να ενταχθεί στο «Μνημόνιο». Υπενθυμίζεται ότι η τριμελής επιτροπή που θα έλεγχει το πρόγραμμα εξυγίανσης θα αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα μέλος της ΚΕΔΚΕ και το γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.
Να σημειωθεί ότι στην έρευνα της aftodioikisi.gr συμμετείχαν πέντε δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, πέντε της ΝΔ, δύο ανεξάρτητοι, δύο ΠΑΣΟΚ - Δ.Α., και από ένας ΣΥΝ - ΔΑ, Ανεξάρτητος ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητος ΝΔ. Όσον αφορά το "χρώμα" του δήμου 12 είναι "κόκκινοι", δύο "ανοιχτοί κόκκινοι" και δύο "πορτοκαλί".
Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι δηλώσεις των δημάρχων στην aftodioikisi.gr
•1. Βασίλης Μιχαλολιάκος - Δ. Πειραιά (ΝΔ) - "κόκκινος": Δε λαμβάνουμε μέρος στο πρόγραμμα εξυγίανσης
«Ο Δήμος του Πειραιά υπάγεται μόνο στον πειραϊκό λαό. Αυτός αποφασίζει για την τύχη του. Ως εκ τούτου τονίζω ότι θα επιχειρήσουμε από μόνοι μας να απαλλαγούμε από τα χρέη. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν λαμβάνουμε μέρος σε κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης».
•2. Αναστάσιος Αλιφέρης - Δ. Τήλου (Ανεξάρτητος ΠΑΣΟΚ) - "κοκκινος": Οι αναγκαστικοί νόμοι παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα
«Από ότι φαίνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό. Τονίζω όμως ότι αναγκαστικοί νόμοι υπάρχουν σε άλλα καθεστώτα...»
•3. Δημήτριος Μπουραϊμης - Δ. Φυλής (ΠΑΣΟΚ) -"κόκκινος": Συνένοχο το δημόσιο στο πρόβλημα των χρεών
«Είναι δυνατόν τις υποχρεώσεις του δήμου να τις αναλάβει το δημόσιο...; Πραγματικά δεν έχω αντιληφθεί τι σημαίνει εξυγίανση. Άμα είχαν εφαρμοστεί σωστά ο δημοτικός και κοινοτικός κώδικας κανένας δήμος δε θα χρωστούσε. Κατά συνέπεια κάποιοι δήμοι έχουν παρανομήσει με την ανοχή του ελληνικού δημοσίου. Άρα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι χρωστάμε από κοινού με το δημόσιο».
•4. Γιώργος Πατούλης - Δ. Αμαρουσίου (ΝΔ) - "κόκκινος": Την εξυγίανση στο δήμο θα την κάνουμε μόνοι μας
«Ο Δήμος Αμαρουσίου από το 2007 είχε δημοσιοποιήσει αναλυτικά τα ποσά που χρωστάει. Σας επισημαίνω ότι χρωστούσαμε 280 εκατομμύρια ευρώ και με μεγάλη προσπάθεια τα μειώσαμε στα 110 εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου καταλαβαίνετε ότι την οικονομική εξυγίανση τη ξεκινήσαμε από τότε, τη συνεχίζουμε κι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο. Σε αυτό το σημείο θέλω να προσθέσω ότι το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να αντιμετωπίζει τους δήμους με ισότιμο τρόπο. Τι εννοώ;
Δε μπορεί να δίνει ποσά της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένους δήμους ως έκτακτη επιδότηση και στο Δήμο Αμαρουσίου τίποτα. Αν η κεντρική εξουσία έδινε εξαρχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτά που χρωστά δε θα αντιμετώπιζε κανείς το παραμικρό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως τονίζω ότι εμείς συνεχίζουμε μόνοι μας την εξυγίανση αλλά συγχρόνως είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε με το ΥΠΕΣ το οτιδήποτε. Να επισημάνω τέλος ότι είναι επιτακτική ανάγκη να «ανοίξουν» άμεσα το «Πρόγραμμα Ε.ΛΛΑ.Δ.Α και το ΕΣΠΑ για να «προχωρήσουν» και τα έργα υποδομής».
•5. Γιώργος Παπαθανασίου - Δ. Δίου - Ολύμπου (Ανεξάρτητος) - "κόκκινος": Εύχομαι να γίνει κάτι καλύτερο αλλά δεν το πιστέυω
«Καταρχάς κρίνω σκόπιμο να ξεκινήσω τονίζοντάς σας, ότι ως τώρα ο «Καλλικράτης» δεν έχει δώσει την παραμικρή ελπίδα σε τίποτα. Αντί να καλυτερεύσει τα πράγματα αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι μας πάει προς τα πίσω. Σχετικά με το υπέρογκο χρέος του δήμου μας εμείς ξέραμε εξαρχής ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα και ξέραμε προφανώς ότι το υπουργείο θα μας συμπεριλάβει στους «κόκκινους» δήμους. Πραγματικά εύχομαι με το εν λόγω πρόγραμμα εξυγίανσης να γίνει κάτι καλύτερο αλλά σας το λέω ειλικρινά δεν τον πιστεύω. Αν η πολιτεία πάντως δε δώσει ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα του δήμου μας σας δηλώνω ότι η Δημοτική Αρχή θα παραιτηθεί».
•6. Νίκος Μελετίου - Δ. Ασπροπύργου (ΝΔ) - "κόκκινος": Στη θετική κατεύθυνση το πρόγραμμα εξυγίανσης
«Ο Δήμος Ασπροπύργου κρίνει θετικό το πρόγραμμα εξυγίανσης του υπουργείου Εσωτερικών κι ως εκ τούτου θα λάβουμε μέρος. Παράλληλα θεωρώ πως πράγματι θα εξυπηρετήσει τους δήμους που έχουν οικονομικά προβλήματα. Δεδομένου ότι στο δήμο μας έχουν γίνει πολλές περικοπές, όπως η καταβολή των ανταποδοτικών τελών από τη λειτουργία εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ήταν μία καλή λύση ανάγκης, που θα τη χρησιμοποιήσουμε».
•7. Λάζαρος Μαλούτας - Δ. Κοζάνης (ΠΑΣΟΚ) - "κόκκινος": Ευπρόσδεκτο το πρόγραμμα εξυγίανσης
«Αν κι προσωπικά δε βλέπω κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης, σας αναφέρω ότι κάθε μέτρο του υπουργείου Εσωτερικών που έχει ως στόχο να δώσει σαφή λύση για το Δήμο Κοζάνης είναι ευπρόσδεκτο. Το δικό μας χρέος αγγίζει συγκεκριμένα τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ και σας τονίζω ότι είμαστε παντελώς αβοήθητοι. Δε μας δόθηκε καμία έκτακτη χρηματοδότηση σε αντίθεση με τους μεγάλους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά που τυχαίνουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Τέλος να σας επισημάνω ότι εμείς ολοκληρώσαμε την απογραφή στο Δήμο Κοζάνης και προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς».
•8. Δημήτρης Φωκιανός - Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης (ΣΥΝ-Δ.Α.) "κόκκινος": Είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα εξυγίανσης
«Ο Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που ξεκινάει το υπουργείο Εσωτερικών. Σας τονίζω ότι με τις δυνάμεις και συγχρόνως με τη βοήθεια του προγράμματος εξυγίανσης, θα κάνουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε το χρέος του δήμου. Είμαστε αποφασισμένοι και θα τα καταφέρουμε».
•9. Νίκος Χαρδαλιάς - Δ. Βύρωνα (Ανεξάρτητος - ΝΔ) - "κόκκινος": Επιεικώς αστείος, ο τρόπος υπολογισμού των χρεών από το υπουργείο
«Καταρχάς να επισημάνω ότι είναι πράγματι θετικό το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινάει μία προσπάθεια για να βρεθεί λύση. Αλλά δυστυχώς σας τονίζω ότι ο τρόπος που το υπουργείο έχει υπολογίσει τα χρέη του κάθε δήμου είναι πραγματικά επιεικώς αστείος. Καλοδεχούμενο το πρόγραμμα εξυγίανσης, αναγνωρίζουμε ότι στοχεύει σε μία δημοσιονομική πειθαρχία αλλά εμείς διαφωνούμε σε πάρα πολλά σημεία. Δεν είναι δυνατόν να εντάσσουν το Δήμο Βύρωνα στους υπερχρεωμένους.
Αυτό ονομάζεται δημόσια διαπόμπευση. Ο δήμος μας έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό χρεών όπως όλοι οι άλλοι».
•10. Αθανάσιος Ορφανός - Δ. Αλίμου (ΠΑΣΟΚ) "κόκκινος": Να μη μείνει στα λόγια το πρόγραμμα εξυγίανσης
«Πρώτα από όλα να ενημερώσω τους αναγνώστες σας ότι το χρέος του Δήμου Αλίμου ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Εάν η βοήθεια του υπουργείο Εσωτερικών είναι πραγματική, δηλαδή αν δε μείνει στα λόγια και αν δεν παρουσιάσει δυσλειτουργίες όπως ο «Καλλικράτης», τότε οφείλω να αναγνωρίσω ότι κινείται προς τη θετική κατεύθυνση».
•11. Παντελής Ζουμπούλης - Δ. Περάματος (Ανεξάρτητος) - "κόκκινος": Πρώτα τα ανταποδοτικά και μετά το πρόγραμμα εξυγίανσης
«Για το υπέρογκο χρέος του Δήμου Περάματος αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία έπαιρνε σωρηδών δάνεια και δεν έκανε καθόλου σωστή διαχείριση των χρημάτων. Παραλάβαμε μία τραγική κατάσταση κι αγωνιζόμαστε καθημερινά για να τα βγάλουμε πέρα. Όσον αφορά το πρόγραμμα εξυγίανσης, επισημαίνω όταν αν στο Δήμο Περάματος δοθεί μία μικρή παράταση για την αποπληρωμή των χρεών θα τα καταφέρουμε μια χαρά. Ας μας δώσουν πρώτα τα ανταποδοτικά τέλη για τα πετρελαιοειδή και μετά να μας βάλει σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Το κράτος χρωστάει σε εμάς κι όχι εμείς σε αυτό».
•12. Κωνσταντίνος Καλλίρης - Δ. Ζωγράφου (ΠΑΣΟΚ) - "ανοιχτός κόκκινος": Θλίβομαι που ο δήμος μπαίνει στο πρόγραμμα εξυγίανσης
«Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου γνωρίζαμε την πολύ κακή οικονομική κατάσταση που επικρατούσε.
Δεν αισθανθήκαμε καμία έκπληξη με αυτά που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως ομολογώ ότι θλίβομαι για το γεγονός ότι μπαίνουμε στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Δυστυχώς πλέον μειώνεται αισθητά η δυνατότητα να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα.
Ως εκ τούτου θέλω να γνωστοποιήσω ότι θα ρίξουμε το βάρος στην κοινωνική πολιτική και θα διεκδικήσουμε όλους τους πόρους που οφείλει η Πολιτεία να μας δώσει».
•13. Σταύρος Κασιμάτης - Δήμος Κορυδαλλού (ΠΑΣΟΚ -Δ.Α.) - "κόκκινος": Άδικο και ασαφές το πρόγραμμα εξυγίανσης
«Η ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών για την ένταξη Δήμων σε πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Δήμος Κορυδαλλού αποτυπώνει με απόλυτα στατικό τρόπο τις οφειλές των Δήμων, αφού δεν περιλαμβάνει την πορεία δημιουργίας τους με συνέπεια να αδικεί τις σημερινές και πρόσφατες διοικήσεις Δήμων και τα Δημοτικά Συμβούλια. Ταυτόχρονα δεν αιτιολογεί με σαφήνεια με ποια κριτήρια κατηγοριοποιήθηκαν οι Δήμοι, αφήνοντας άστοχους υπαινιγμούς και δημιουργώντας «θολή» εικόνα. Προσπερνώντας το γεγονός ότι η Πολιτεία οφείλει διαχρονικά στην αυτοδιοίκηση πιστεύουμε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού και η προστασία του σημαντικού κοινωνικού έργου που παρέχεται στους πολίτες». (Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου του δήμου Κορυδαλλού κάντε κλικ εδώ).
•14. Γιώργος Καπλάνης - Δ. Αγίας Βαρβάρας (ΠΑΣΟΚ) "ανοιχτός κόκκινος": Αδίκως εντασσόμαστε στον κατάλογο με τους υπερχρεωμένους δήμους
«Καταρχάς να σας αναφέρω ότι ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας αδικείται κατάφορα από το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τους υπερχρεωμένους δήμους.
Και εξηγούμαι αμέσως τι ακριβώς εννοώ:
Το σύνολο του δανείου μας είναι καθαρά επενδυτικό (αφορά την αγορά μεγάλης έκτασης) και μάλιστα με απόδοση ενοικίων. Παράλληλα ο δήμος μας δεν έχει ληξιπρόθεσμα χρέη αφού καλύπτει έγκαιρα όλες του τις υποχρεώσεις. Συν τοις άλλοις διαθέτει καταθέσεις που υπερκαλύπτουν όλες τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις, και τέλος σας επισημαίνω ότι τα ανελαστικά μας έξοδα είναι μόνο το 35% των συνολικών μας εξόδων».
•15. Φίλιππος Φίλιος - Δ. Ιωαννιτών (ΠΑΣΟΚ -Δ.Α.) - "πορτοκαλί": Δεν επιδιώκαμε να μπούμε στο πρόγραμμα εξυγίανσης
«Η Δημοτική Αρχή, τοποθετήθηκε με απόλυτη ειλικρίνεια για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε. Στον προϋπολογισμό που πρόσφατα ψηφίστηκε περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος του Δήμου, όπως είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά. Το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών περιλαμβάνεται σε αυτούς που από το Υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίστηκαν «πορτοκαλί» και θα ενταχθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης σαφώς η Δημοτική Αρχή δεν το επεδίωκε, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να το διαχειριστεί. Η Δημοτική Αρχή αναμένει την πλήρη αποσαφήνιση των μέτρων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεσμεύεται τέλος ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην στερήσει υπηρεσίες και έργα από τους πολίτες και να υλοποιήσει στο ακέραιο το πρόγραμμά της.» (Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου του Δ. Ιωαννιτών κάντε κλικ εδώ.)
•16. Λάζαρος Κυρίζογλου - Δ. Αμπελοκήπων Μενεμένης (ΝΔ) -"πορτοκαλί": Αναληθή κι ανακριβή τα στοιχεία του υπουργείου
«Το ποσό των συνολικών τακτικών εσόδων για το έτος 2010, όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία των 2 δήμων που ήδη συνενώθηκαν, ανήλθε σε 11.144.145,85€ για το δήμο Αμπελοκήπων και σε 6.807.230,28€ για το δήμο Μενεμένης δηλ. οι δύο δήμοι συνολικά, είχαν τακτικά έσοδα στο 2010 17.951.376,13€. Το ποσό της επιχορήγησης από ΣΑΤΑ για το έτος 2010, όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία των 2 δήμων που ήδη συνενώθηκαν, ανήλθε σε 757.241,50€ για το δήμο Αμπελοκήπων και σε 272.991,00€ για το δήμο Μενεμένης δηλ. οι δύο δήμοι συνολικά, έλαβαν στο 2010 1.030.232,50€. Με βάση τα παραπάνω, το ποσοστό συνολικού χρέους (10.180.945,04) σε σχέση με τα τακτικά έσοδα και την ΣΑΤΑ (18.981.608,63) για το Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ανέρχεται σε 53,64%, και κατά συνέπεια κακώς εμφανίσθηκε ο Δήμος μας στη λίστα που δημοσιεύθηκε με τους υπερχρεωμένους δήμους (δήμος με συνολικό χρέος από 100 έως 120% των τακτικών εσόδων και ΣΑΤΑ). Το όλο θέμα δημιουργήθηκε ύστερα από την από 5-5-2011 συνέντευξη τύπου του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα αναληθή και ανακριβή στοιχεία».
πηγή : http://www.aftodioikisi.gr/, 7/5/2011