Έγινε χτες η δεύτερη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος με τους εκπροσώπους του δήμου Λαυρεωτικής, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Νοτιοανατολική Αττική.
Όπως ανακοινώθηκε, η υπουργός δήλωσε στην αντιπροσωπεία ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας κοινοτικών πόρων και υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση τα βασικά ζητήματα είναι:
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής με συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων. Η διασφάλιση ότι όλα τα απαιτούμενα έργα θα τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.
Από τη πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του δήμου παρουσίασαν προφορικά πρόταση για εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας στο ΒΙΟΠΑ (δηλαδή σε διαφορετική θέση από το Ομβριόκαστρο) και ζήτησαν προθεσμία για να παρουσιάσουν την τεχνολογία επεξεργασίας που προτείνουν, τον όγκο των απορριμμάτων που θα δέχεται η εγκατάσταση αυτή αλλά και την ακριβή θέση της τοποθεσίας όπου θα δημιουργηθεί Χώρος Ταφής των Υπολειμμάτων. Όπως ανακοινώθηκε και από τις δύο πλευρές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο δήμος θα πρέπει να καταθέσει εγγράφως την πρότασή του.
Στο μεταξύ, χτες οι νομικοί εκπρόσωποι των κατοίκων Κερατέας και του Δήμου Λαυρεωτικής υποστήριξαν στο ΣτΕ, στο πλαίσιο εκδίκασης προσφυγής, ότι ο νόμος 3164/2003 με τον οποίο εγκρίθηκε η δεύτερη φάση σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής είναι αντισυνταγματικός, καθώς οι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται η Πολιτεία έχουν παρέλθει χωρίς να υλοποιηθεί το έργο. Επίσης, υποστήριξαν ότι κοντά στο χώρο εγκατάστασης ΟΕΔΑ υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Ομβριοκάστρου. Οσον αφορά την περιοχή Γραμματικού αναπτύχθηκαν περίπου οι ίδιες απόψεις. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 5/5/2011