10 Μαΐ 2011

Περικοπή συντάξεων από "ευγενή" Ταμεία

Χαμηλώνει πιο κάτω από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα το πλαφόν για τις συντάξεις, ενώ εξετάζεται να μπουν στο νέο όριο όχι μόνο οι κύριες αλλά και οι επικουρικές!

Το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε χτες στον «Α.Τ.» ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, ετοιμάζει σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα περιληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και θα καθορίζει πιο αυστηρά κριτήρια για την εφαρμογή του πλαφόν ώστε το σύνολο των παροχών που χορηγούν τα ταμεία κύριας σύνταξης να μην υπερβαίνουν κατά δικαιούχο το όριο είτε των 2.773 ευρώ, είτε ένα χαμηλότερο ποσό.
Ο λόγος που επανεξετάζεται το πλαφόν είναι ότι όπως παραδέχτηκε ο κ. Κουτρουμάνης (στο ράδιο «9») υπάρχουν ταμεία που δεν το εφαρμόζουν. Ένα από αυτά, είναι το ταμείο της ΔΕΗ, όπως ανέφερε στον «ΑΤ», ενώ υπάρχουν και τα υπόλοιπα (τα «ευγενή» λεγόμενα ταμεία) όπως του ΟΤΕ και τα επικουρικά των τραπεζών. Εκεί δίνονται ακόμη και σήμερα συντάξεις που ξεπερνούν σημαντικά το πλαφόν των 2.773 ευρώ και μάλιστα χωρίς κανένα έλεγχο, το αντίθετο μάλιστα, δίνονται κατά παρέκκλιση του νόμου 2084/92 που ορίζει το σχετικό πλαφόν, μέσα από καταστατικά με «βασιλικά προνόμια» που αν τα διαβάσει κανείς θα καταλάβει πώς και γιατί το ασφαλιστικό σύστημα έφτασε στη χρεοκοπία!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταμείο της ΑΤΕ, μέχρι να ενταχθεί στο ΙΚΑ (2008) πλήρωνε (με κρατική δαπάνη) το επίδομα ισολογισμού (σ.σ. που είναι μισή σύνταξη) στους συνταξιούχους του και κόπηκε μετά την ένταξή του στο ΙΚΑ.
«Το πλαφόν δεν εφαρμόζεται», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως ο ίδιος είχε πει από πέρυσι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και παρά ταύτα σήμερα ανακαλύπτει ότι δεν το εφαρμόζουν τα ταμεία! Εξίσου εντυπωσιακό είναι πως από το 1992 που ψηφίστηκε πολλά ταμεία (ΔΕΚΟ-τραπεζών) προχώρησαν στην ακύρωσή του με δικαστικές αποφάσεις. Παρότι όμως οι αποφάσεις αυτές ακυρώθηκαν από μεταγενέστερες, συνεχίστηκε το «ίδιο τροπάριο» με αποφάσεις που έπαιρναν οι διοικήσεις των ταμείων (ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, κ.ά.).
Βλέποντας λοιπόν το υπουργείο ότι τα «ψέματα τελειώνουν» και ότι η τρόικα δεν πείθεται από λόγια, ανασύρει εκ νέου το θέμα του πλαφόν και μάλιστα έχει ζητήσει από όλες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να καταγράψουν αναλυτικά ποιες παροχές (από σύνταξη, επιδόματα, κ.λπ.) ξεπερνούν το σημερινό όριο των 2.773 ευρώ.
Ανοιχτό μένει αν στο πλαφόν θα περιληφθούν και οι επικουρικές, αν και ο αναπληρωτής υπουργός αρκέστηκε στο να τονίσει ότι θα «υπάρξουν μειώσεις άμεσα σε όσα ταμεία έχουν ελλείμματα».
Η εν λόγω ρύθμιση για το πλαφόν στις συντάξεις δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου, αλλά μπήκε εκ των υστέρων και μετά από τις πιέσεις της τρόικας, αφού οι εκτιμήσεις για έσοδα της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ που τους παρουσίασε αρχικά η ηγεσία του υπουργείου έκαναν (και) τους δανειστές να γελάνε από αμηχανία!
Πλέον το υπουργείο εκτιμά ότι θα εισπράξει από εισφορές και ρυθμίσεις οφειλών, περί τα 3,5 δισ. ευρώ ώς το 2015, ενώ θα κόψει συνολικές δαπάνες ύψους 3 δισ. ευρώ από παροχές υγείας, από φάρμακα και από συντάξεις (κατά βάση τις επικουρικές) για να συγκρατηθεί το κρατικό έλλειμμα κάτω από 3%.

Ταμεία με συντάξεις πάνω από το πλαφόν των 2.773:
(καταβαλλόμενα ποσά σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Εργασίας)
* ΤΑΠ-ΔΕΗ: έως 3.800 ευρώ.
* ΤΑΠ-ΟΤΕ: έως 4.000 ευρώ.
* ΤΕΑΠΕΤΕ (Εμπορική): έως 5.098 ευρώ.
* ΛΑΚ (Τρ. Αττικής): έως 2.800 ευρώ.
* ΤΑΠΤΠ (πρώην Πίστεως): έως 5.688 ευρώ.

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 10/5/2011