4 Μαΐ 2011

Αρχίζει το ξήλωμα των ΒΑΕ από το Υπ. Εργασίας

Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά η Επιτροπή Κρίσεων των ΒΑΕ στο υπουργείο Εργασίας

Με την πρώτη συνεδρίαση σήμερα της Επιτροπής Κρίσεων Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο υπουργείο Εργασίας αρχίζει το «ξήλωμα» του καθεστώτος των ΒΑΕ και μπαίνει σε εφαρμογή ο στόχος της κυβέρνησης να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα υπάγονται σε αυτό περίπου κατά 250.000 εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι το καθεστώς των ΒΑΕ να μην καλύπτει παραπάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού και πρόκειται για καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία εξυπηρετεί τη μείωση του εργατικού κόστους που απαιτούν οι βιομήχανοι και όχι βέβαια τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας της εργασίας. Την έναρξη των εργασιών, κατά την πρώτη συνεδρίαση στο υπουργείο, θα κηρύξει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ώστε από τα μέσα Ιούλη να αρχίσει ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων και ειδικοτήτων.
Πρόεδρος της 11μελούς Επιτροπής είναι ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ενώ τη ΓΣΕΕ εκπροσωπεί το μέλος της διοίκησής της Ανδρέας Κολλάς.
Σύμφωνα με όσα έχουν πει στο παρελθόν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η Επιτροπή Κρίσεων θα βασιστεί σε παλιότερα πορίσματα ειδικών επιτροπών που είχαν συστήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τελευταίο το αντεργατικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη το 2008.
Η εφαρμογή των νέων αντεργατικών σχεδίων για τα ΒΑΕ και ο αποχαρακτηρισμός μεγάλου μέρους ειδικοτήτων και επαγγελμάτων θα σημάνει αύξηση των ορίων ηλικίας σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηρισθούν, κατάργηση επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας και ταυτόχρονα κέρδος για τους εργοδότες οι οποίοι θα σταματήσουν να καταβάλλουν το επασφάλιστρο του 2,15% για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι όσα επαγγέλματα αποχαρακτηρισθούν οι εργαζόμενοι σε αυτά που έχουν τουλάχιστον 3.600 ένσημα στα ΒΑΕ μέχρι το 2015 δεν θα θιγούν είναι πέρα για πέρα κάλπικος, γιατί ειδικά αυτοί οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας, αφού οι εργοδότες θα μπορούν πλέον να επιλέγουν νεότερους με μικρότερο κόστος.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 4/5/2011