9 Μαΐ 2011

Τρόικα: Απολύσεις εδώ και τώρα στο Δημόσιο

Βαρύς ο πέλεκυς της τρόικας για τουλάχιστον 45.000 συμβασιούχους με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, μετά τις απαιτήσεις της από την Ελληνική Κυβέρνηση για νέα μείωση στις λειτουργικές και στις μισθολογικές δαπάνες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο την περασμένη Παρασκευή.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπηρετούν 54.000 υπάλληλοι στο στενό δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ, άλλοι 27.000 σε ΟΤΑ, επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, περίπου 43.000 σε τράπεζες, Τ.Τ. και ΔΕΚΟ και περίπου 10.000 υπάλληλοι σε άλλα ΝΠΔΔ. Περίπου, δηλαδή, 133.000 άτομα, που θα πρέπει να μειωθούν στο 1/3, σύμφωνα με τις επιταγές των τροϊκάνών.

Τι αντιπροτείνει το υπουργείο Εσωτερικών

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου εσωτερικών αποκλείουν απολύσεις προσωπικού στο δημόσιο, αντιπροτείνοντας αύξηση της αναλογίας των προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις σε 1 προς 7 από 1 προς 5 που είναι τώρα και μείωση μέχρι και 50% των συμβασιούχων που θα προσληφθούν το 2011.
Μάλιστα, επιμένουν ότι το πλεονάζον προσωπικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την αναδιοργάνωση των φορέων, θα μετατάσσεται σε κενές οργανικές θέσεις του στενού δημόσιου τομέα.

Τι λένε οι συνδικαλιστές

Δεν κινδυνεύουν με απόλυση οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου του Δημοσίου, ισχυρίζονται από την πλευρά τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, καθώς θα μπορούσαν να ακυρώσουν την απόφαση στα δικαστήρια.
Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν υπογράψει οι υπάλληλοι στις ΔΕΚΟ και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, όπως σημειώνουν, αντιστοιχούν με συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απολυθούν, αφού τους καταβληθεί η προβλεπόμενη αποζημίωση.

Άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας πιέζουν για άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από τον Ιούνιο στο στενό δημόσιο τομέα, αλλά και σε 40.000 υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες όπου υπάρχει κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο - Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής.

«Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, μέσα στην εβδομάδα -την Τετάρτη έρχεται το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα-, αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα δρακόντεια, όπως χαρακτηρίζονται, μέτρα της επόμενης τετραετίας, αφού αφορούν κατά βάση στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών τού Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών ταμείων, γενικευμένες περικοπές στις κοινωνικές παροχές αλλά και αύξηση των εσόδων, κυρίως μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της κατάργησης όλων των φοροαπαλλαγών που δεν αντέχει πλέον το ελληνικό κράτος.

Τι πρέπει να δανειστεί η Ελλάδα

Η χώρα μας θα πρέπει να δανειστεί το επόμενο έτος 66 δισ. ευρώ, 15 δισ. ευρώ για το έλλειμμα, 45 δισ. ευρώ από λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων και 6 δισ. ευρώ για άλλες ταμειακές ανάγκες. Από το ποσό αυτό, τα 24 δισ. ευρώ καλύπτονται από το μηχανισμό στήριξης, 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, 13 δισ. ευρώ από εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ενώ τα 27 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν είτε από τις αγορές είτε -στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό- από νέα... βοήθεια!...

πηγή : http://www.aftodioikisi.gr/, 9/5/2011