9 Μαΐ 2011

5 αλλαγές σε μισθούς και επικουρικές

Πέντε -τουλάχιστον- επώδυνες αλλαγές στους μισθούς και τις επικουρικές συντάξεις «κλειδώνουν» μέσα στην εβδομάδα, στις συναντήσεις που θα έχουν με κυβερνητικά στελέχη οι επικεφαλής της τρόικας. Εν μέσω έντονων πολιτικών συζητήσεων για μια «διευθέτηση» του χρέους:

* Ερχεται κατάργηση των δώρων εορτών (1.000 ευρώ το χρόνο) που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με μισθό μέχρι 3.000 ευρώ. Εναλλακτικά, εξετάζεται η ενσωμάτωσή τους στις αποδοχές που θα «βγάλει» το νέο μισθολόγιο και ο υπολογισμός των αποδοχών σε 12μηνη βάση.

* Δρομολογείται μείωση και επί των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων. Η αρχή θα γίνει από ταμεία με μεγάλο ταμειακό έλλειμμα. Σε αυτή τη θέση βρίσκονται κυρίως τα ταμεία των ΔΕΚΟ που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΥΤΕΚΩ.

* Προωθούνται ρυθμίσεις που θα φέρουν εισοδηματικές απώλειες και στις αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Αφενός μέσω ελαστικού ωραρίου -χωρίς πληρωμή υπερωριών- και αφετέρου μέσω νέου τύπου συμβάσεων ορισμένου χρόνου (3ετείς με συνεχείς ανανεώσεις ώς τα 9 χρόνια) με τις οποίες καταργούνται «εμμέσως» επιδόματα (αδείας, οικογενειακά), ενώ ψαλιδίζονται στο μισό και οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης πριν από τη λήξη της σύμβασης.

* Σχεδιάζεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων στο σύνολο των ταμείων από το 2012, ώστε οι αποδοχές να μην ξεπερνούν το 20%.

* Ετοιμάζεται νέο ψαλίδι στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, πέραν του στόχου για την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ για φέτος.

Γεγονός είναι ότι τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα κλείσουν μέσα στην εβδομάδα στις συναντήσεις που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας (Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ) με τους αρμόδιους υπουργούς, θα έχουν περισσότερο το στοιχείο της δραστικής περικοπής δαπανών, προκειμένου να συγκρατηθεί το έλλειμμα, καθώς οι στόχοι για αύξηση των εσόδων από μια αγορά που βαδίζει με ύφεση και ανεργία μοιάζουν με «όνειρα θερινής νυκτός».

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε και έβαλε τα ελλείμματα όλων των δημοσίων φορέων μέσα στο κρατικό έλλειμμα, αυτό σημαίνει ότι πέραν των περικοπών από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, έρχονται περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στο εφάπαξ. Ειδικά για το εφάπαξ, μάλιστα, το έλλειμμα που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας, ανέρχεται πλέον στα 2 δισ. ευρώ, με τη λίστα αναμονής όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί και περιμένουν το εφάπαξ να φτάνει πλέον στις 52.000 αιτήσεις!



Στη μέγγενη των περικοπών μπαίνει και το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), καθώς παρότι έχει σχετικά χαμηλό δείκτη αναπλήρωσης (28% για τους παλαιούς μέχρι ’92 ασφαλισμένους και 20% για ασφαλισμένους μετά το ’93), εν τούτοις, η πορεία των εσόδων του είναι αρνητική.

Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι το ΕΤΕΑΜ θα έχει περίπου 360 εκατ. ευρώ απώλεια εσόδων λόγω της ανεργίας που του στερεί πόρους από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Τραγική όμως είναι η εικόνα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Τα στοιχεία για τη μελέτη βιωσιμότητάς του δείχνουν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, καθώς βρίσκεται με ένα τρέχον (ταμειακό) έλλειμμα στα 145 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά του -με στοιχεία 2010- έφτασαν στα 490,15 εκατ. ευρώ και τα έξοδά του στα 635,16 εκατ. ευρώ, με την περιουσία του να έχει πέσει στα 180 εκατ. ευρώ από 253,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009. Στο ΜΤΠΥ, το μέρισμα που καταβάλλει αντιστοιχεί σε ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 30%. Ως λύση εξετάζεται η συγχώνευσή του με το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό Δημοσίου), ώστε σταδιακά να αποφευχθεί μια περαιτέρω μείωση του μερίσματος.

ΜΕ 4ΩΡΟ ΤΟ 56% ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Οι αλλαγές στις συμβάσεις έρχονται σε μια στιγμή όπου οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί από 7% ώς και 20%, λόγω των ατομικών όρων που επιλέγουν και επιβάλουν οι εργοδότες στις αποδοχές των εργαζομένων είτε με τη συμφωνία είτε και ερήμην των εργαζομένων!
Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται πως οι προσλήψεις προσωπικού στην αγορά εργασίας γίνονται κατά κύριο λόγο με 4ωρη ή εκ περιτροπής απασχόληση και με μισό μισθό.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τον μήνα Μάρτιο, έχουν καταχωρηθεί συνολικά 22.431 προσλήψεις εκ των οποίων μόνον οι 9.798 είναι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και οι 12.633, δηλαδή το 56,3%, στο σύνολο των προσλήψεων, είναι με συμβάσεις μερικής (9.078 προσλήψεις) και εκ περιτροπής απασχόλησης (3.555 προσλήψεις)! Επίσης μετατράπηκαν από πλήρη σε μερική απασχόληση, 1.056 συμβάσεις, και άλλες 1.768 μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία των εργαζομένων, ενώ για 344 εργαζόμενους η μετατροπή των συμβάσεών τους σε 3ήμερη εργασία, έγινε με απόφαση μόνο του εργοδότη.
Πέρυσι τον Μάρτιο είχαν γίνει 31.685 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, 16.259 μερικής και 4.326 εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ οι μετατροπές συμβάσεων, δεν έφτασαν ούτε τις 900.

ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Λιγότερο θα αμείβονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με το σχέδιο για πλήρη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, για να προσδώσει στον ιδιωτικό τομέα μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.
Το σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή ελαστικού ωραρίου (διευθέτηση για αύξηση ή μείωση του χρόνου εργασίας) χωρίς τη συμφωνία του εργαζόμενου, παρά μόνο με εργοδοτική απόφαση. Η ρύθμιση που ετοιμάζεται θα προβλέπει και την κατάργηση των υπερωριών στις περιπτώσεις που η αύξηση του ωραρίου εργασίας υπερβαίνει τις 3 ώρες της λεγόμενης «υπερεργασίας», ούτως ώστε ο εργοδότης να απασχολεί το προσωπικό του χωρίς να πληρώνει υπερωρίες για τις επιπλέον ώρες.
Επίσης έρχεται νέο ψαλίδι στις αποζημιώσεις και στα επιδόματα με τη θέσπιση συμβάσεων ορισμένου χρόνου ώς τους 36 μήνες (έως 24 είναι σήμερα) οι οποίες θα μπορούν να ανανεώνονται για 2 συνεχόμενες φορές. Ετσι, ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει διαρκώς συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι και 9 έτη. Πρακτικά, μια τέτοια σύμβαση σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος δεν θα μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα όπως οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εξαρτημένης σχέσης αορίστου χρόνου, αφού η εν λόγω ρύθμιση θα προβλέπει για παράδειγμα τη μη υποχρεωτικότητα πληρωμής οικογενειακών επιδομάτων, την κατάργηση επιδόματος αδειών, ενώ σε περίπτωση λήξης της σύμβασης πριν συμπληρωθεί ο ορισμένος χρόνος (π.χ. τα 3 χρόνια, ή περισσότερα με ανανεώσεις), τότε ο εργαζόμενος θα παίρνει μισή αποζημίωση.
Το βασικότερο όμως είναι ότι μέσα από το 36μηνο που θα μπορεί να παρατείνεται μέχρι και τα 9 χρόνια, γίνονται πιο ελκυστικές και φθηνότερες οι προσλήψεις για τους εργοδότες, ενώ παύει να ισχύει κάθε δυνατότητα για τον εργαζόμενο να «μεταβεί» αυτοδίκαια, από καθεστώς ορισμένου σε αορίστου χρόνου!

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 9/5/2011