Η αναλογία όσων προσλαμβάνονται προς όσους συνταξιοδοτούνται θα διαμορφωθεί σε «1 προς 10». 600 εκατ. ευρώ το όφελος από τον περιορισμό των έκτακτων υπαλλήλων
Ανοιχτό παραμένει το θέμα δραστικής συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, που μετ' επιτάσεως τέθηκε από την τρόικα προς την κυβέρνηση στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στο Λουξεμβούργο την περασμένη Παρασκευή.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, στο περιθώριο συνεδρίου της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς» που παραβρέθηκε χτες ως ομιλητής, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα γίνουν απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου και επισήμανε ότι δεν του έχει τεθεί μέχρι στιγμής κανένα παρόμοιο θέμα από τους εκπροσώπους της τρόικας.
Όταν ερωτήθηκε εάν υπήρξε πίεση για απολύσεις στη συνάντηση κορυφής που έγινε στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων και παρέπεμψε στον κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος δεν έδωσε καμία σχετική απάντηση.
Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για νέο μνημόνιο ή για επιμήκυνση του υπάρχοντος, θα θέσουν και νέους κανόνες στη δημοσιονομική πολιτική, στους οποίους δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνονται και απολύσεις από τον δημόσιο τομέα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν την απόλυση του 1/3 των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, καθώς και την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες που συμμετέχει το κράτος στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Στο στόχαστρο της τρόικας έχουν μπει τουλάχιστον 45.000 θέσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου προκειμένου να μειωθούν οι μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου κατά 600 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Ραγκούσης επιβεβαίωσε ότι από εφέτος θα μειωθούν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου του Δημοσίου μέχρι και 50%, ενώ ανέφερε ότι η αναλογία των προσλήψεων έχει ήδη αυξηθεί από «1 προς 5» σε «1 προς 7» και μπορεί να διαμορφωθεί σε «1 προς 10», επιβεβαιώνοντας το χτεσινό δημοσίευμα του «Εθνους».
Από τους 60.000 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου που εργάστηκαν στο Δημόσιο το 2010, φέτος θα προκηρυχτούν μόνο οι 30.000 θέσεις. Στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν και οι ΟΤΑ, ενώ αναμένεται να εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ.
Στόχος
Μικρότερο Δημόσιο το 2013
Κατά 250.000 θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και των αμειβομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι το 2013, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο δεν περιλαμβάνει απολύσεις μόνιμου προσωπικού. Οπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Ραγκούσης, ο στόχος θα επιτευχθεί με την εφαρμογή της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», και τη μείωση των συμβασιούχων αλλά και των αιρετών της αυτοδιοίκησης που επέβαλε ο «Καλλικράτης».
Στους υπολογισμούς του υπ. Εσωτερικών προσμετρώνται η αποχώρηση 95.000 δημοσίων υπαλλήλων μόνο τα έτη 2010-2011, η μείωση -λόγω «Καλλικράτη»- κατά 25.000 των αιρετών της αυτοδιοίκησης που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο τερματισμός 50.000 συμβάσεων stage και η μείωση των συμβασιούχων κατά 80.000 σε σχέση με το 2009. Το 2011 υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η μείωση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου στο Δημόσιο κατά 30.000 υπαλλήλους. Σύμφωνα με τη μελέτη για το Ενιαίο Μισθολόγιο, ο αριθμός του τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο έπειτα από δύο χρόνια θα έχει μειωθεί κατά 128.486 εργαζόμενους.
του Νίκου Β. Τσίτσα, από την εφημερίδα "Έθνος", 10/5/2011