3 Μαΐ 2011

ΙΚΑ: Πληρώνοντας 1,25% των οφειλών σταματούν οι κατασχέσεις

ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012
* ΔΙΜΗΝΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με την καταβολή μόλις του 1,25% της συνολικής οφειλής προς το ΙΚΑ και τα άλλα σφαλιστικά ταμεία και οπωσδήποτε 150 ευρώ το μήνα, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες γλιτώνουν το βραχνά της κατάσχεσης μέχρι τα Χριστούγεννα του 2012.
Τη δυνατότητα αυτή, ακόμη μιας ευνοϊκής ρύθμισης δηλαδή, παρέχει ο νέος νόμος 3943/11 για τις καθυστερημένες ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες συναθροίστηκαν μη εξυπηρετούμενες μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενώ για τις νέες οφειλές (που δημιουργήθηκαν εντός του έτους) παρέχεται η ευχέρεια αποπληρωμής σε 48 δόσεις. Συνολικά στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν πάνω από 360.000 «κακοπληρωτές»-εργοδότες.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, σε υλοποίηση του πρόσφατου νόμου, οι επιχειρήσεις με μια προσαύξηση 20% επί των μηνιαίων εισφορών που πληρώνουν μπορούν να ρυθμίσουν τις καθυστερημένες εισφορές. Για όσο διάστημα απαιτηθεί, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις, οι εργοδότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων) μπορούν να αποφύγουν τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των Ταμείων (κατασχέσεις) μέχρι τα τέλη του 2012.
Παράλληλα, εντασσόμενες στη νέα ρύθμιση οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα δίμηνης διάρκειας και έτσι οι εργοδότες να συνάψουν τραπεζικά δάνεια, να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης, να πληρωθούν από το Δημόσιο.
Εάν το ποσό της συνολικής οφειλής υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ συνολικά, το καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό δόσης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,80% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου 2010 (χωρίς τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων του 2010) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ.
Απώλεια της ρύθμισης οφειλών επέρχεται είτε:

* Από τη μη καταβολή των απαιτητών τρεχουσών εισφορών μετά το μήνα υπαγωγής στο διακανονισμό.

* Από τη μη εμπρόθεσμη καταβολή της καθορισθείσας -έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής- δόσης.

* Από τη μη εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεων (με εξαίρεση την εκπρόθεσμη καταβολή μιας μόνον δόσης σε κάθε 8μηνο και το διάστημα άσκησης του ευεργετήματος της μη καταβολής δόσης μέχρι 4 συνεχόμενων μηνών), για οφειλές μετά την 1/1/2011 που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Εφ' όσον ο οφειλέτης απολέσει το δικαίωμα συνέχισης του διακανονισμού, δεν δύναται να επανέλθει εκ νέου και να ενταχθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προβεί σε ρύθμιση των συνολικών του οφειλών.

του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 3/5/2011