14 Απρ 2011

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ : Ιδιώτες - «σύμβουλοι» στο σχέδιο διάλυσης

Ιδιωτικά κεφάλαια σε ρόλο συμβούλου προσλαμβάνει η κυβέρνηση και για το έργο διάλυσης των πρώην ΔΕΚΟ, δημόσιων επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στόχος, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, είναι η «εκτίμηση των οικονομικών ωφελειών» για την περίοδο μέχρι το 2014, δηλαδή στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίζουν στο υπουργικό συμβούλιο αύριο Παρασκευή.
Το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία Accenture ΑΕ και περιλαμβάνει την παροχή «συμβουλών» για «εξοικονομήσεις κόστους», όπως, δηλαδή, από μαζικά λουκέτα, απολύσεις, παραπέρα μειώσεις μισθών, όσο και για τη δημιουργία «πρόσθετων εσόδων», όπως για παράδειγμα από τα αυξημένα τιμολόγια που ετοιμάζουν για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Στις οικονομικές ωφέλειες θα προσδιορίζονται:

Η συγκριτική επίδοση με «κατάλληλα επιλεγμένους» οργανισμούς από τη διεθνή αγορά.

Ο προσδιορισμός «νέων μέτρων» και συγκεκριμένα: τιμολογιακή πολιτική, μείωση λειτουργικού κόστους, προτεραιότητα «επενδύσεων», «προσαρμογές κόστους προσωπικού ανά έτος» κ.ά.

Οι επιπτώσεις των παραπάνω στον κρατικό προϋπολογισμό.

Δημιουργία «ισχυρού περιβάλλοντος» για την εφαρμογή των μέτρων, όπως «διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού», στηριγμένη στην αμοιβή της παραγωγικότητας, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ευέλικτους μηχανισμού διοίκησης κ.ά.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 14/4/2011